Annons

Trygghetsvärdar i Göteborg rapporterar till polisen

Göteborg Göteborgs kommunala bostadsbolag har tagit efter Gårdstensmodellen och anställt trygghetsvärdar. Vad många inte vet är att värdarna skriver dagliga rapporter till polisen.
Foto: Gustaf Görfelt
Bostadsbolagens trygghetsvärdar skriver dagliga rapporter om vad de ser i områdena. De delas sedan med bland annat polisen.

LÄS MER: Mordhot mot trygghetsvärdar i Örebro

Bergsjön i nordöstra Göteborg är ett av pionjärområdena utanför Gårdsten att införa systemet med trygghetsvärdar. Sex personer anställda av kommunala Familjebostäder ronderar stadsdelen under eftermiddagar och kvällar.

Läs ocksåTrygghetsvärdar mordhotade trots försiktighet

När Hem & Hyra talar med Bergsjöbor är åsikterna blandade. Alla känner till trygghetsvärdarna och många anser att det är helt i sin ordning att de rapporterar till polis och socialtjänst. Vissa tycker dessutom att de borde vara ännu mer aktiva i att hålla efter busliv. (Se enkät i slutet av artikeln.)

Andra är mer kritiska. En hyresgäst som bott i Bergsjön i över 40 år, men som inte vill ha sitt namn i tidningen, säger att han inte vill att trygghetsvärdarna ska bli en ”polisiär reservstyrka”.

– Det är bra att trygghetsvärdarna finns, men de måste veta sitt uppdrag. Jag tycker inte deras jobb ska vara att leka polis eller socialtjänst. I samhället har olika myndigheter olika roller. Det blir också lite dubbelt att de jobbar direkt för Familjebostäder. Hyresgäster kan bli utpekade. ”Där är han som var berusad”. Det kanske vore bättre om de var anställda av kommunen istället, säger hyresgästen.

Läs ocksåExperimentet Gårdsten - framgång eller intrång?
Talar Kirkor, trygghetschef.

Talar Kirkor är Familjebostäders trygghetschef i Bergsjön och leder trygghetsvärdarna.

– Vi ska skapa trygghet för våra hyresgäster. Vi utgör en vuxen närvaro i området och skapar relationer med de boende. Jag tycker det är bra att vi samverkar och vi delar med oss av information till skolan, räddningstjänsten, socialtjänsten och polisen, säger Talar Kirkor.

I slutet på varje arbetspass skriver trygghetsvärdarna en detaljerad rapport. Hem & Hyra har läst samtliga rapporter under 2019, och fram till den 15 mars 2020.

Läs också100 poliskameror övervakar bostadsområden i Göteborg

I rapporterna beskrivs trasiga glödlampor, överfyllda papperskorgar eller om någon boende behöver hjälp i tvättstugan.

Men i rapporterna skriver trygghetsvärdarna också i detalj var det har stått felparkerade bilar, om de har känt lukten av marijuana, om mopeder de ser och om de ungdomsgäng de möter. Vid ett tillfälle under 2019 rapporterar trygghetsvärdarna om att de har hittat ett vapen.

Liknande satsningar på trygghetsvärdar har förekommit tidigare i Göteborg. 2008 tvingades fastighetsbolaget Poseidon avbryta sin satsning i Biskopsgården efter att trygghetsvärdarna där trakasserades och hotades av kriminella.

Dåvarande skyddsombudet Göran Wattenberg, på Fastighetsanställdas förbund (numera pensionerad), minns händelsen som mycket otäck och han är förvånad över att trygghetsvärdar än idag rapporterar till polisen:

– Arbetet borde skötas av vaktbolag. Trygghetsvärdar ska inte hålla koll på kriminella, det är för farligt.

Trygghetsvärdarna i Bergsjön är utrustade med personliga larm och enligt Talar Kirkor har hennes medarbetare aldrig behövt använda larmet. Det har inte uppstått några hotfulla situationer utan tvärtom möts de av mycket uppskattning för sitt arbete.

Annons

Har ni fått några reaktioner från de personer i Bergsjön som ni skriver om i rapporterna?

– Nej, aldrig. Det är aldrig någon som har uttryckt missnöje med vårt arbete.

För Polisen utgör trygghetsvärdarnas rapporter en del av det systematiska arbetet med att inhämta information. Områdespolisen Marcus Ekvall har lång erfarenhet av att arbeta i Bergsjön och nordöstra Göteborg.

– Rapporterna håller varierande kvalitet och vi är noga med att påminna alla inblandade om att trygghetsvärdarna inte är polisens förlängda arm. Vi har många källor för att få aktuell och relevant information om vad som händer i ett område. Trygghetsvärdarnas rapporter är en viktig del i att kunna skapa en relevant lägesbild.

Men hur agerar ni om trygghetsvärdarna rapporterar att det luktar marijuana i en viss trappuppgång?

– Då agerar vi på det.

Katrin Amgarth.

Katrin Amgarth är kommunikationschef på Familjebostäder och tf pressansvarig för den kommunala bostadskoncernen Framtiden. Hem & Hyra når henne via mejl.

Ser du några integritetsproblem med att trygghetsvärdarna rapporterar till polis och socialtjänst?

– Vi rapporterar aldrig några namn, utan bara anonyma betraktelser som kan hjälpa andra samhällsaktörer att se en eventuell utveckling mot något negativt och kunna agera. Vi ser inte att detta är ett integritetsproblem.

Tycker du att trygghetsvärdarnas roll är tydlig? Är de som nattvandrare eller föräldrar på stan, eller är de en sorts övervakningspersonal?

– Våra trygghetsvärdar är anställda av respektive bostadsbolag. De har ett specifikt uppdrag precis som övriga medarbetare har i sina roller. Det är ingen skillnad. En trygghetsvärd är en relationsskapande medarbetare, med fokus på trygghet och trivsamhet för de boende i ett område.

LÄS MER: Mordhot mot trygghetsvärdar i Örebro

 

Annons

RÖSTER FRÅN BERGSJÖN

Hem & Hyra har pratat med människor som bor och arbetar i Bergsjön. Alla känner till trygghetsvärdarna och de flesta är positivt inställda till dem. Samtidigt tycker vissa att de fokuserar på fel saker.

Rim Masharawi, driver kafé i Bergsjöns centrum.

– Jag tycker i grund och botten att det är jättebra med trygghetsvärdar, men några av dem är för passiva. Jag brukar skälla på ungdomar som inte sköter sig. Jag känner ungdomarnas föräldrar och det gör inte alltid trygghetsvärdarna. Att de skriver rapporter till polisen om kriminalitet och grova saker är bra, men att skriva om felparkerade bilar är slöseri med tid. Det är bättre att säga till direkt.

– Familjebostäder borde satsa pengar på fritidsgårdar till ungdomarna istället för att klaga på uppställda dörrar och jaga felparkerade bilar.

Feryad Rashad, har bott i Bergsjön i över 20 år.

–  Jag och många här trivs med trygghetsvärdarna. Att de går runt och kollar saker är inget problem. De som har ett problem har säkert något att dölja eller känner att deras privata space har blivit invaderat.

”Hassan”, bott flera år i stadsdelen.

– Trygghetsvärdarna gör för lite, de tittar mest på. De borde vara tuffare mot alla som inte uppför sig ordentligt. Jag har sett flera gånger när de till exempel struntat i att hyresgäster kastar sopor från balkongen. Min dotter går i mellanstadiet här och jag försöker uppfostra henne att göra rätt saker, men i Bergsjön sker en massa olagliga grejer. Det finns gäng och många kriminella. Barn och ungdomar tror att knark är normalt.

Vad tycker du om att trygghetsvärdarna skriver rapporter åt polisen?
– Det är bra men det räcker inte. Vi som bor här måste själva ringa polisen och anmäla de kriminella.

Det är Familjebostäder som står bakom satsningen på trygghetsvärdar, vad tycker du om det?
– Familjebostäder borde istället lägga pengarna på att bygga ett poliskontor i Bergsjön.

Fadhel Al-Rubai, säljer mobiltelefoner i Bergsjöns centrum.
– Trygghetsvärdarna är bra. De pratar med folk och hjälper till när det behövs. Trygghetsvärdarna har inte hjälpt mig personligen, men de besöker butiker och kontrollerar att allt är lugnt.

Fakta: Trygghetsvärdar i Göteborg

I Gårdsten har trygghetsvärdar funnit sedan 2002.

Satsningen på att utöka till andra stadsdelar och fastighetsbolag inleddes 2018.

I nuläget finns det 30 trygghetsvärdar i sex områden i Göteborg.

Projektet kostar 13,7 miljoner kronor om året (Gårdsten ej inräknat), men det finns ännu ingen oberoende utvärdering av effekterna.

Fakta: Här finns trygghetsvärdarna

Bergsjön – Familjebostäder.

Hjällbo och Lövgärdet – Poseidon.

Hammarkullen och Norra Biskopsgården – Bostadsbolaget.

Gårdsten – Gårdstensbostäder

Läs också Alice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.