Tuff start för toa på gården
Tre blå bodar står utplacerade utanför Pennygången 49–63. De rymmer totalt nio toaletter med handfat och dusch. Standarden är enkel, och för att nå dem krävs en kort promenad utomhus från varje port.
Här ska husets invånare sköta sin hygien medan alla badrum renoveras. Det väntas ta upp till åtta veckor per lägenhet. Arrangemanget har väckt stark kritik, bland annat från den lokala hyresgästföreningen i området som har förordat ersättningslägenheter.
Malin Fricke sitter i styrelsen och hör till de hushåll som är först ut att bo kvar under stambytet. I måndags startade rivningsarbetet i hennes och sambons lägenhet, och hon delar löpande med sig av sina erfarenheter på Hyresgästföreningens Instagramkonto.
Det är en berättelse om jakt på nycklar till toaboden, om värme och varmvatten som plötsligt och utan förvarning stängts av en vecka för tidigt, om att vakna till 16 grader i lägenheten, om elektriska låneelement, smuts, byggdamm och morgonpromenader i beckmörker till badrumsbaracken där städningen inledningsvis lämnat mer att önska.
Malin Fricke har förståelse för att oväntade missöden kan inträffa under arbetets gång. Men hon är kritisk till bristen på information som gjort det nödvändigt att själv lägga tid på att jaga den.
– Det blir väldigt jobbigt att bo här då. Först när man blivit arg händer det något. Man vill ju veta vad som händer, säger hon.
Stena Fastigheter bekräftar att hyresgästerna tvingats stå ut med en del extra besvär under startveckan. Värmen och varmvattnet skulle enligt planen finnas kvar under rivningsfasen. Men det försvann nästan direkt sedan entreprenören av misstag kapat fel rör.
– Det var den mänskliga faktorn, konstaterar fastighetschef Per Limdal.
Trots byggstök och buller tycks områdets hyresgäster ändå ta renoveringen med jämnmod, enligt värden. Upprustningen är efterlängtad, och många har också valt att lägga på tillval utöver den basstandard som ingår.
– 99 procent ser fram emot detta och är positiva, säger områdets förvaltare Sven Blomqvist.
Den här veckan startar rivningsarbetet i nästa trapphus, för att sedan gå vidare längs huset. Just nu delar två hushåll på de nio mobila badrummen på gården, men som mest kommer det att vara ungefär 25 hushåll samtidigt någon gång i mars. Då är hälften av husets lägenheter, totalt ett 60-tal, under renovering.
Stena Fastigheter framhåller att det är brukligt att låta folk bo kvar när en renovering begränsas till badrummet. Så hade sannolikt inte blivit fallet om bolaget gjort verklighet av sin ursprungliga, mer genomgripande ombyggnadsplan, konstaterar Per Limdal.
– Hade vi gjort som vi tänkt från början så hade vi flyttat på alla, säger han.
Enligt Per Limdal hade det i sin tur inneburit att många lägenheter skulle behöva stå outhyrda – i tider av bostadsbrist – eller hyras ut på rivningskontrakt, något som Stena tidigare fått kritik för just på Pennygången.
- Bostadsområdet Pennygången i Högsbo rymmer ungefär 770 lägenheter. Renoveringen omfattar drygt 100 lägenheter per år, och pågår i åtminstone fem år till.
- Första huset, Pennygången 33–47, är klart sedan 2015. Det stod tomt då renoveringen började.
- I veckan startade arbetet i hus nummer två, Pennygången 49–63. Här ska befintliga hyresgäster bo kvar under renoveringen. De hänvisas till toa och dusch på gården i upp till åtta veckor, då vattnet är avstängt i badrummet. Under tre veckor stängs vattnet i lägenheten av helt, även i köket. Kallvatten och avlopp finns i trapphuset på varje våningsplan under hela renoveringen.
Stena Fastigheter hade först planerat en mer omfattande renovering, med kraftigt höjda hyror som följd. Efter hyresgästernas protester och värdens egna tekniska undersökningar genomförs nu i stället en begränsad renovering av badrummen, inklusive byte av stammar i badrum och kök.
- Basrenoveringen är obligatorisk för alla hyresgäster och innebär ett hyrespåslag på 720 kronor i månaden. Utöver det kan varje hushåll lägga på ett tiotal tillval i badrum och kök.
- Värden rustar också upp trapphusen, med säkerhetsdörrar, postfack, ljudabsorbenter och bättre belysning. Dörrarna räknas som en standardhöjning, vilket innebär ett hyrespåslag på 90 kronor i månaden.