Annons

Tuffare tag mot svarta kontrakt

Skåne Kommunala hyresvärdar vittnar om att allt fler hyr ut i andra hand utan tillstånd. Både Helsingborgshem och Burlövsbostäder har tagit upp jakten på svartkontrakt.
Hyreskontraktet - viktigt att ha koll på.
Foto: Gry Ellebjerg

Det finns få lediga hyreslägenheter, bostadskön är lång och framför allt finns det pengar att tjäna. Flera bostadsbolag berättar att antalet hyresgäster som olovligen hyr ut i andra hand ökat, även om många bolag saknar statistik. Det visar en kartläggning som Hem & Hyra har gjort. Ofta upptäcks det av en granne eller av bostadsbolagens egen områdespersonal. Det kan vara mycket spring till och från en lägenhet, eller det kan stå olika namn på dörren och på postboxen i trappuppgången.

Jakten på svartkontrakt har hårdnat. Burlövsbostäder i Arlöv sade i fjor upp 12 hyresgäster på grund av olovlig andrahandsuthyrning. Året innan dess var siffran 9.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

– Vi arbetar mer aktivt med att hitta dem som hyr ut utan tillstånd. Det finns olika skäl till att man gör det. Det kan vara att man vill tjäna pengar eller att man vill hjälpa sina vuxna barn som inte hunnit köa lika länge som man själv har, säger Birgitta Sandell, vd på Burlövsbostäder.

Även det kommunala bostadsbolaget i Helsingborg arbetar systematiskt med att få bort svartuthyrningen. 2016 sade de upp fem hyresgäster och 2017 sade de upp 41. Samtidigt valde ytterligare 36 att säga upp sitt kontrakt själva efter att Helsingborgshem påtalat att hyresgästen inte bodde i lägenheten. När Helsingborgshem får bekräftat att en hyresgäst hyr ut sin lägenhet utan tillstånd skickar de ut ett rättelsebrev. Om hyresgästen inte vidtar åtgärder sägs kontraktet upp.

Har ni något moraliskt ansvar mot de som drabbas?
– Vi försöker värna om de som blir utnyttjade i svartuthyrningen genom ett gott samarbete med socialtjänsten. Samtidigt är det viktigt att vi har ordning och reda i vår bostadskö, säger Helena Fremle, affärsområdeschef för boendeutveckling och service.

Läs ocksåPopsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhetBilden är en split. Den vänstra bilden visar ett brevinkast. Den högra bilden visar en allmän gata i Spanien.

Till skillnad från de kommunala bostadsbolagen i både Helsingborg, Göteborg och Stockholm arbetar MKB inte systematiskt med att får bort svartuthyrnigen.

Annons

– Nej, vi tror att vi fångar in många ändå, men det kanske är blåögt. Det är svårt att bedöma hur stort problemet skulle kunna vara innan man jobbar mer aktivt med det. Kanske det kommer inom en inte alltför snar framtid, säger Lars-Gunnar Larsson.

Redan under årets första tre månader skickade MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, ut 39 så kallade ”rättelseanmaningar” till hyresgäster som de misstänker hyr ut i andra hand utan tillstånd. Det är ungefär lika många som under hela förra året.

Läs ocksåFörbundsjuristens varning för att hyra av mellanhänder: ”Liknar bulvanupplägg”Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen

– Jag vet inte om det är en slump eller en trend. Men min känsla är att det har ökat över tid, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB.

I hyresnämnden prövas fall där folk sagts upp på grund av olovlig andrahandsuthyrning. Susanne Ragnarsson, hyresråd i hyresnämnden, har liksom bostadsbolagen sett en förändring av antalet fall som rör olovlig andrahandsuthyrning över längre tid, men inte märkt av någon direkt ökning på senare år.

– Vi har en strid ström av den här typen av ärenden. Det är framför allt ett problem i storstäderna, säger hon.

Annons
Klicka för att visa grafiken i större format!
Klicka för att visa grafiken i större format!

Men Hem & Hyras granskning visar att det även är ett problem på mindre orter. Förra året hade det kommunala bostadsbolaget, ABK cirka 70 ärenden. I en del fall gick det inte att bevisa otillåten andrahandsuthyrning och i en del fall vidtog hyresgästerna åtgärder. Ett antal valde att flytta självmant när de fick ett rättelsebrev och fyra av hyresgästerna sades upp.

– Vi skickar ut rättelsebrev, gör hembesök och tittar i folkbokföringsregistret. Många gör ju det här för att de vill hjälpa en vän eller för att tjäna pengar, säger Roland Prommersberger, chef vid ABK:s bosociala enhet.

Vad har förvånat dig mest?
– Den snabba ökningen

 

Läs också Domen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg Jonas hyrde ut via Airbnb för att klara hyran – nu kastas han ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.