Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund
Många boende började oroligt skruva på sig redan i augusti 2021 då Östersundshem informerade om renoveringsplanen av funkiskvarteret Hjorten.
Vatten, avlopp, ventilation, el och interiör ska bytas i de 192 lägenheterna. Bortsett från några enstaka ettor landar höjningen på mellan 44 och 53 procent.
– Flera lägenheter är nyrenoverade sedan bara ett par år tillbaka. Många andra har fått nya ytskikt och nymålade kök med bevarad funkisstil, säger hyresgästen Linn Berglin i en tidigare artikel i Hem & Hyra.
Linns kök har modern standard med diskmaskin och fläktkåpa. Skåpen är rejäla och funktionella av hög kvalitet.
– Det är vansinnigt att inte ta tillvara på det som går att behålla. Inte bara av ekonomiska utan även av miljömässiga och estetiska skäl.
Linn Berglin och närmare 50 hyresgäster vägrade acceptera renoveringen, som de ansåg vara överdriven i syfte att maxa hyrorna.
Med Hyresgästföreningen i ryggen tog de strid i hyresnämnden 2022. Men förlorade.
Förutom några justeringar i ritningarna fick hyresvärden grönt ljus att fortsätta med sin plan. Nämnden ansåg att Östersundshem visat på att ett återbruk av interiör i gott skick inte var möjligt efter nya dragningar av fläktsystem, el och stammar. Ny köksutrustning som exempelvis fläktkåpor kommer däremot auktioneras ut, enligt Östersundshems vd Kenneth Karlsson.
Byggstarten skulle ha dragit igång i vår, men Östersundshem har nyligen meddelat att den skjutits upp tills vidare på grund av det osäkra läget i omvärlden ”som påverkar leverans-, kostnad och ränteutveckling”.
Fler flyr hyra
Under tiden ökar antalet tomma lägenheter i byggnaden.
Sedan Östersundshem skickade ut informationen om renoveringen i augusti 2021 har, fram till den sista januari 2023, 53 av 192 hyresgäster i kvarteret valt att säga upp sin lägenhet. Och fler är på väg.
Semy Karlsson bor i en välskött fyrarummare tillsammans med sina två barn som han har på halvtid. Året efter renoveringen kommer hans hyra höjas successivt under tre år med totalt tre tusen kronor.
Men utöver renoveringshöjningen så görs även en generell årlig höjning 1 april för alla Östersundshems hyreslägenheter.
På grund av rådande kris- och krigstider tyder allt på att den årliga höjningen kommer bli mer kännbar än vanligt för många hyresgäster i landet. Både kommunala och privata hyresvärdar har krävt högre höjningar än vanligt inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen.
I skrivande stund pågår 2023 års förhandling med Östersundshem. Bostadsbolaget har yrkat på 5,5 procents höjning för alla hyresgäster.
För Semys del skulle det innebära en höjning på 400 kronor från 1 april. Från 6 942 till 7 324 kronor.
– Jag måste absolut flytta till något mindre och billigare. Gärna imorrn. Även om vi erbjuds förtur till andra lägenheter inom Östersundshem så måste man sänka kraven och ha lite tur om man ska hitta något, säger Semy.
Inkassokraven ökar
Varken han eller kvarteret Hjorten är unika exempel på att hyresgäster börjar röra på sig. I de tider vi lever i, med högre enskilda kostnader, visar nya rön att allt fler hyresgäster i landet byter lägenhet i syfte att få ner månadsavgiften.
Östersundshem har också noterat att fler hyresgäster inte betalar sin hyra i tid. Antalet obetalda hyror som skickas till inkasso har ökat, vilket är ett tecken på att hyresgästernas privatekonomi tycks svikta.
År 2020 var antalet obetalda hyresavier som skickades till inkasso 419 stycken.
År 2022 var den siffran 516 – trots att bostadsbolaget då dessutom sålt 400 lägenheter.
Hyresavin viktigaste räkningen
Ida Sjödin och Sofia Sundqvist arbetar med boendesociala frågor inom Östersundshem.
När de ser att flera hyror inte betalats tar de ibland direkt kontakt med hyresgästen för ett personligt möte.
– Vi försöker reda ut situationen och tillsammans hitta en långsiktig lösning, säger Ida Sjödin.
Att ha en bostad är ett grundläggande behov och Sofia Sundqvist understryker därför att man bör prioritera hyran framför annat.
– Om man tror att man inte kommer att kunna betala ska man höra av sig till oss innan förfallodatum. Obetalda räkningar går automatiskt vidare till inkasso, vilket betyder extra påslag på skulden.
Även Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg har uppmärksammat invånarnas ekonomiska trångmål.
– Det märks på flera olika plan att det är tufft nu. Många försöker på alla sätt att dra ner på sina hushållsutgifter. Jag har till exempel fått höra att barnen äter mer på lunchen i skolan, att en del tar två portioner, på uppmaning av föräldrarna, för att de ska passa på att äta sig ordentligt mätta där.
Anders Wennerberg funderade över detta och lyfte frågan på eget initiativ.
– I januari och februari håller kommunen öppet hus fyra torsdagskvällar för att erbjuda extra råd och stöd gällande ekonomin. Man behöver inte komma in i rullarna hos oss. Man kan också komma dit bara för att prata. Hur man kan tala med sina barn om ekonomiska problem till exempel. Det kan kännas svårt att behöva förklara för dem att man inte har råd med vissa saker.
Hur har kommunen konkret märkt av invånarnas ekonomiska förändring?
– Vi ser att fler har problem med att betala hyran, fler behöver hjälp med skuldsanering och fler söker försörjningsstöd. Det är viktigt att visa att vi finns, även om man bara behöver prata om sin oro, säger Anders Wennerberg.
Är Östersund särskilt drabbat?
– Det vet jag inte, men det här är problem som helt säkert kommer öka och märkas av i allt fler kommuner framöver.