Tuffare villkor redovisades på infomöte
– Vi är inte här för att tala vad ni ska välja, det får ni bestämma själva. Vi ska berätta vad som händer och vad man bör tänka på, sa ordförande Kalle Karlsson från Hyresgästföreningen Nordost när han hälsade välkommen till Hyresgästföreningens informationsmöte i Gribby gård i går kväll.
Akelius erbjuder hyresgästerna att köpa de 395 lägenheterna. Ett åttiotal personer kom för att lyssna på Hyresgästföreningens information om ombildning. De erbjöds också att ställa frågor på inte mindre än åtta olika språk.
– Varje bostadsrättsförenings styrelse behöver tre funktioner; jurist, ekonom och förvaltare. Och även om den har den kompetensen nu kan styrelseledamöter flytta och bytas ut, säger Said Choueifaty, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.
– Den ekonomiska planen är det viktigaste dokumentet. Siffrorna stämmer, men vad som finns bakom siffrorna behöver analyseras noga. Den behöver granskas, ta hjälp om du inte klarar det på egen hand.
Här i Gribbylund har bostadsrättsföreningen presenterat en ekonomisk plan som senare dragits tillbaka. Publiken är aktiv och ställer kritiska frågor. Är ni rädda att bli av mer era kunder? Tror ni verkligen att förvaltningen kan bli sämre? Och stämmer det att man har ett år på sig att bestämma sig om man vill köpa?
– Det stämmer. Man har sex månader när man får köpa till erbjudet pris plus ränta och därefter sex månader där man har rätt att köpa till marknadspris, svarar Said Choueifaty och fortsätter.
– När man fått ett erbjudande bör man kontakta sin bank. Även om det ibland erbjuds gruppavtal för alla bostadsrättsföreningens medlemmar behandlas var och en för sig. Ta reda på vad du får för villkor. Det är bra att känna till att det kommer nya villkor för amortering under våren. Då läggs kostnader på som kan påverka privatekonomin.
Han berättar också om flera fall av ekonomiska problem för bostadsrättsföreningar. Högre räntekostnader kan leda till en ond spiral av höjda avgifter. Och blir antalet som köper bostadsrätter litet, kan föreningen övertas av banken och bostadsrätterna åter bli hyresrätter.
Fullmakter som kan återkallas, förvaltningen och vad som händer med de lägenheter som kommunen hyr var andra frågor som kom upp. Hyresgästföreningen svarade också på frågor om hyresförhandlingar och bidrag till lokala hyresgästföreningar.
– Det finns ingen lokal hyresgästförening här i området, men om ombildningen inte blir av kommer vi gärna och hjälper till att bilda en. Har man en styrelse och en verksamhetsplan finns det pengar att söka av hyresvärden, avslutade Kalle Karlsson.