Tuffaste tvisterna om hyror i Västra Götaland

Västra Götaland De senaste fem åren har det gång på gång tagit stopp i förhandlingarna om hyreshöjningar i länet. När tvisterna blir utdragna kan det drabba hyresgästerna.

Tjugoåtta gånger – så  ofta har hyresförhandlingarna i Västra Götaland skurit sig. I femton av fallen har det räckt med medling, resterande har krävt tvingande beslut.

Varje år förhandlar de kommu­nala bostadsbolagen om hyres­höjningar med Hyresgästfören­ingen. Oftast kommer de överens men ibland kan parterna trots upprepade försök inte enas. Förhandlingarna strandar, heter det. Då går ärendet först till medling. Där försöker centrala representanter för Hy­resgästföreningen och Sabo (de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation) hjälpa parterna genom ett så kallat medlingsbud, ett förslag på hyreshöjningar som de kan acceptera eller avvisa.

Läs ocksåHär vill kommunala värden höja hyran med 17 procent - hyresgästen Agneta: ”Det här är Knivsta, inte Monaco”Tudelad bild. Den till vänster föreställer en kvinna i 60-årsåldern med kortklippt grått hår och glasögon med svarta bågar. Hon tittar rakt in i kameran med allvarlig min. Bilden t h föreställer Knivsta stationshus med ett tåg framför.

Bolagen som fått saftigast höjningar under de senaste fem åren har ofta haft problem med strandade förhandlingar. Det visar Hem & Hyras granskning. De bolag som haft lägst höjningar under samma period har däremot inte behövt ta hjälp av centrala medlare.

Peter Laang är för­handlingschef på Hyresgästför­eningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Han tror att det handlar om en tillfällighet.

– Jag tror inte att HMK: s be­slut gynnar någon av parterna. Ibland är beslutet till vår fördel, ibland till bolagets, säger han.

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

Fungerar inte medling är nästa stopp Hyresmarknadskommittén, HMK. Där sitter nya representanter som tittar på parternas kalkyler och argument. Därefter fattar HMK ett beslut om hyreshöjningar som parterna helt enkelt måste acceptera.

Hem & Hyras granskning visar alltså att ett antal bolag i Västra Götaland strandat och att många av dem samtidigt haft högst höjningar. Förhandlingschef Peter Laang tror inte att det påverkar hyresnivåerna utan säger att det finns andra förklaringar till att bolagen hamnat i topp.

Däremot säger han att långdragna förhandlingar ändå kan drabba hyresgästerna – i form av retroaktiva höjningar. När uppgörelsen blir klar först en bit in på året måste värden i efterhand ta ut höjningen för de månader som redan hunnit passera. Så har det varit för Maria Kirilov, som bor hos AB Bostäder i Borås.

Läs ocksåGod stämning räckte inte – hyresförhandlingar strandade igen i Gnesta: ”Taktik”

– Jag märker ju att jag ofta fått betala höjningen i efterhand, det kan bli ganska höga hyror. Nu kla­rar jag det men när jag var stu­dent var sådana månader tuffa, säger hon.

Ytterligare ett problem är att beslutet inte fattas lokalt, säger Peter Laang.

– Det är ett praktiskt problem att hyresgäster som berörs förlorar inflytandet över förhandlingen, säger han.

Fakta: HMK-ärenden i Västra Götaland 2008-2012

Här krävdes beslut:

 AB Bostäder i Borås (2008 och 2012)

AB Bostäder i Lidköping (2011)

Skövdebostäder (2008)

Strömstadsbyggen (2008, 2012)

Tanums Bostäder (2012)

Uddevallahem (2012)

Vänersborgsbostäder (2012)

ÅKAB (2008, 2010, 2012)

 

Här krävdes medling:

 AB Bostäder i Borås (2009, 2011)

AB Bostäder i Lidköping (2009)

Bengtsforshus (2010)

Bostads AB Poseidon (2008)

Edshus (2008, 2010, 2011)

Ljungskilehem (2010)

Marks Bostads AB (2012)

Tidaholms Bostads AB (2012)

Toarpshus (2012)

Tranemo Bostäder (2009)

Uddevallahem (2011)

Varbergs Bostad (2012)

Viskaforshem (2012)

Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.