Tufft bo kvar när stambyte pågår
Helene Calners vardagsrum är ett myller av prylar från köksskåp, förråd och balkong. I dörröppningarna fladdrar plastskynken i en ojämn kamp mot dammet som svävar i luften. Någonstans i huset bilar en maskin kakel. Dånet är svårt att ignorera.
Arbetet med stambyten och modernisering av Stena Fastigheters 501 lägenheter på Briljant- och Smaragdgatan startade 2017 och allt beräknas vara klart 2022.
Helene bor kvar i sin tvårummare under tiden som renoveringen pågår.
–Jag var beredd på att det skulle vara jobbigt, men hade inte förväntat mig att det skulle vara så dammigt. Hade jag kunnat bo hos en släkting eller vän hade jag gjort det.
Hyresvärden får göra vanligt underhåll utan att be om lov. Om renoveringen ger högre standard eller innebär att lägenheten förändras rejält ska hyresgästerna först ge tillstånd – men den som säger nej får sällan igenom sin vilja visar flera beslut i hyresnämnden.
Helene är förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inför stambytet hos Stena ingick hon i en referensgrupp där hyresgäster fick tycka till och påverka. Dessförinnan har hon delat med sig av råd kring rättigheter och skyldigheter inför ombyggnadsarbeten i andra områden. Nu har hon dessutom egen erfarenhet att lägga ovanpå sina tidigare kunskaper.
Vilka tips kan du ge till andra som står inför stambyte?
– Förbered dig på det värsta så kommer du ta det mycket lättare, säger Helene med ett ironiskt skratt.
Hon blir allvarlig. Ett mer användbart råd är att föra dagbok när arbetet pågår. Är hantverkarna på plats under avtalad tid? Får du veta när vattnet ska stängas av, i rimlig tid? Händer något oväntat? Du kan ha rätt till ersättning om överenskommelser inte hålls.
– Skriv ned allt som händer. Ge anteckningarna till en förtroendevald som kan lämnar dem till Hyresgästföreningens förhandlingsenhet, där vi kan vara med och påverka, säger Helene.
Huset hon bor i är byggt på 1960-talet. Helene har fått översvämning i badrummet när rören inte klarat att svälja badvattnet och i andra lägenheter har de gamla stammarna gett upphov till läckor. Hon förstår att renoveringen behövs. Men att leva i den är tufft. Just nu, i den dammiga hallen, tycker Helene att den förhandlade kompensationen på en månads fri hyra är i snålaste laget.
Helene suckar och ger plats åt en hantverkare som skyndar in. Hon jobbar halvtid och är ofta hemma när de är på plats, vardagar från 7 till 17. Det går oväntat bra att ha dusch och toalett ute på gården. Bristen på privatliv är värre. Och oljudet.
– Ibland står jag inte ut och går hemifrån, säger Helene.
När två av åtta arbetsveckor har gått är badrummet ännu en kal cementhåla. Det ska bli en helkaklad dröm med uppdaterad inredning.
– Tanken på det är min enda förnöjelse just nu. Men jag har bett om att få ett nyrenoverat kök också, så jag får väl en extraperiod. Fast det är ju frivilligt.
Vad är det första du ska göra när allt är klart?
– Städa och göra i ordning mitt hem. Få tillbaka mitt liv! Bara att kunna låsa dörren och veta att ingen annan kommer in känns väldigt långt borta nu.
Hyresvärden ska underhålla din lägenhet, men det finns ingen given tidsram. Skicket avgör.
Du kan ha rätt till ersättning om renoveringen är omfattande.
Hyresgäster ska ge sitt godkännande för standardhöjdande åtgärder.
Värden avgör om du kan få ersättningslägenhet.
Stambyte räknas som underhåll och höjer inte hyran. Men om värden passar på att höja standarden blir det ändå dyrare när jobbet är klart.
Modernare köksinredning, säkerhetsdörr och klinker i stället för plastmatta i badrummet är tre exempel på standardhöjande åtgärder.
Det finns ingen övre gräns för hyreshöjningen, men hyran får inte vara högre än i likvärdiga lägenheter.