Tufft för studenter att finna bostad
Vid terminsstart var flera studenter utan bostad i Karlskrona.
– Många är inneboende hos privatpersoner eller bor på soffan hos äldre studenter. Några bor i sovsalsboende som vi tillsammans med kommunen ordnat i Villa Oscar på Campus och några bor i husbilar på Campusområdet eller en närliggande camping, säger Sanna Helminen Karlsson, ordförande i Blekinge studentkår.
I Karlskrona har bostadsläget försämrats för studenterna vid Blekinge tekniska högskola, BTH.
– Högskolan har en ökad antagning i år på 13 procent. Det har inte tillkommit nya bostäder och det är färre studentlägenheter som är lediga. Att det inte byggts något tidigare är problemet. Det är inte första året som det är bostadsbrist. Jag tycker inte att det är okej att studenter ska komma hit och plugga och behöva lägga all energi på att hitta en bostad, säger Sanna Helminen Karlsson.
Magnus Larsson (C) kommunalråd i Karlskrona och ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, tror på en bättring till nästa hösttermin.
– Jag tror att situationen kan vara ljusare om ett år. Vi har flera mindre lägenheter som kan vara klara då, säger han och tycker att det har varit svårt att förutse den förvärrade bostadssituationen.
– På två år har Karlskrona gått från att ha en bostadsmarknad i balans till en brist.
Karlskrona är en av elva kommuner i landet som rödlistas i Sveriges förenade studentkårers bostadsanalys för 2016.
– Det är inte så roligt men vi är inte ensamma om samma problem, vilket inte gör det roligare för studenterna men det positiva är väl att det finns en dragningskraft till högskolan och till Karlskrona, säger Magnus Larsson.
Även Växjö är en av städerna som rödlistas i SFS:s analys.
– Det är fortfarande svårt och vi kommer troligtvis ha studenter som måste avbryta sina studier på grund av att de inte får bostad. Det har hänt även tidigare år. Men vi ser positivt på framtiden för vi ser att det byggs mycket. Inom två år kommer 400 studentlägenheter vara färdigbyggda i Växjö. Och vi ser redan en förbättring i år, säger Victor Lagercrantz, ordförande i Linnéstudenterna.
Viss nyproduktion har tillkommit sedan i fjol och Linnéstudenterna i Växjö har en bostadsförmedling där privatpersoner kan erbjuda olika former av boende. Kåren har även ett akutboende fram till första oktober. Boendet tar max 40 personer.
– Även här ser vi en förbättring jämfört med föregående år. Vi har ett 20-tal kvar där. Men vi ser verkligen positivt på framtiden, det vill jag verkligen säga. Nu bygger kommunen och det tycker vi är jättebra, säger Victor Lagercrantz.
Karlshamn är en av studieorterna som klassas som grön, vilket innebär att de kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad. Jönköping och Kalmar hamnar i kategorin gul, eftersom de någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.
Grön – En studieort klassas som grön om den kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad. Här platsar bland annat Karlshamn.
Gul – Kategorin gul ges till en studieort om den någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden. På listan återfinns exempelvis Kalmar och Jönköping.
Röd – Röd färg ges till en studieort som inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen. Förutom Växjö och Karlskrona gäller det Göteborg, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro.
Källa: Sveriges förenade studentkårer, SFS