Tufft hitta bostad för studenter i Göteborg
- Väntetiden för ett enkelt korridorboende hos oss är ungefär ett år och just nu har vi inget ledigt överhuvudtaget, berättar Ylva Räntfors från SGS, som var en av hyresvärdar som deltog på studentdagen.
Merparten av de studenter som under förmiddagen vällde in i Boplats lokaler är internationella sådana och få om ens några av dem har stått tillräckligt länge i kö för att kunna få en vanlig studentbostad. Och till skillnad från tidigare år är det många utbytesstudenter som saknar bostad.
– Det beror på att Mastersstudenter utanför Europa numera måste betala för sin utbildning, säger Anders Fredén, internationell koordinator på Chalmers. Därmed är de också garanterade en bostad.
För att hjälpa sina internationella studenter hyr Chalmers in ungefär 500 rum från studentbostadsföretagen. Men de räcker inte till och i nuläget finns inga rum lediga.
– Vi har inte tillräckligt med bostäder för att kunna tillgodose alla och just nu upplever vi ett hårt tryck från utbytesstudenterna. Det har till och med gått så långt att vissa sagt upp sin plats eftersom de upplever det som alltför osäkert att komma hit, säger Anders Fredén.
Men inte heller för svenska studenter är bostadssituationen särskilt enkel. Jonatan Rapp har precis börjat en femårig it-utbildning på Chalmers.
– Just nu bor jag inneboende hos en familj, bekanta till min mamma, här i Göteborg. Men det är ju ingen långsiktig lösning och helst vill jag flytta ut så snart som möjligt och hoppas på att kunna få en riktig studentlägenhet.
För några av studenterna kan dagens besök på Boplats ändå komma att resultera i ett hyreskontrakt. En av utställarna Familjebostäder hade nämligen ett femtontal lediga studentlägenheter att erbjuda i Bergsjön, Eriksbo och Tynnered och kön framför bolagets bord var därför minst sagt massiv.
– Normalt är det ju alltid kötid som gäller så det här är ett specialerbjudande som bara gäller idag, säger Marianne Ling, uthyrare hos Familjebostäder, som inte hade minsta problem att få tillräckligt med intresseanmälningar till de lediga lägenheterna.
Även privatrumsuthyrare hade bjudits in till studentdagen och också hos dem var trängseln stor. Enligt Maria Meyer-Martins, Boplats vd, blir privatrummen allt viktigare, inte minst för att lösa situationen för utbytesstudenterna som oftast bara stannar en eller två terminer i Göteborg.
– Men vi måste få ännu fler göteborgare att vilja hyra ut och därför är det viktigt med den här typen av träffar där uthyrare och sökande kan träffas öga mot öga och etablera kontakt, säger Maria Meyer-Martins.
Ragnar Widebrant är ordförande för Göteborgs Förenade Studentkårer och han betecknar bostadssituationen för studenter i Göteborg som ohållbar.
– Det är väldigt illa, vi har ungefär 9 000 studentbostäder och 50 000 studenter här i staden. Därför försöker vi påverka på både statlig och kommunal nivå, framförallt tycker vi att kommunerna måste ta sitt ansvar för att lösa bostadssituationen.
– I stället tvingas nu studenter flytta från soffa till soffa eftersom de inte kan få en egen bostad. Det är fullständigt oförsvarbart och leder till att studierna blir lidande.
Leta upp de bostadsförmedlingar som finns.
Sök upp privata fastighetsägare.
Sök efter andrahandskiontrakt på nätet.
Sök bostad en bit utanför stadskärnan.
Sök boende tillsammans.
Sprid till så många som möjligt att du söker bostad.
Annonsera själv.
Ha alltid dina papper redo.
Kolla upp hyresgaranti och bostadsbidrag.
Ge inte upp!Källa: jagvillhabostad.nu och Göteborgs Förenade Studentkårer (GFS)