Tunets träffpunkt är deras höjdpunkt
Elisabeth Nööjd ställer termoskannan mitt på bordet. Där väntar redan ett fat med kakor och smörgåsar.
– Varsågoda, säger hon och slår sig ner.
Besökarna är för tillfället inte fler än att det går att få rum kring det runda bordet i köket. Det är nästan som hemma.
– Vi är mest tanter som går hit, säger Birgit Blommeberg.
Hon och Viola Samuelsson uppdaterar varandra om vad som har hänt sedan de sågs senast. Männen lyser faktiskt med sin frånvaro just i dag, men inte alltid.
Birgit bor på Tunet, men det måste man inte göra för att få komma till mötesplatsen, som håller till på bottenvåningen i ett av hyreshusen. Verksamheten vänder sig till alla Mjölbybor som fyllt 65 år och är ett samarbete mellan kommunen och Bostadsbolaget i Mjölby.
Bolaget är ortens största hyresvärd och äger Tunet.
– Vi fick indikationer om att det fanns många äldre där som ville ha ett ställe som de kan vara på tillsammans, berättar Charlotta Elliot, marknadschef på Bostadsbolaget.
En lokal som tidigare varit boservicekontor i ett av hyreshusen ställdes i ordning.
– Vi ser det som ett bra sätt att öka trivseln och tryggheten i området och bidra till att skapa social samhörighet.
På Tunets mötesplats erbjuds olika aktiviteter. Till midsommar är det sillunch, man gör olika utflykter tillsammans och en gång lagade man tacos, vilket var en ny smakupplevelse för en del. Besökarna uppmanas att lämna förslag på vad de vill göra. Men framför allt erbjuds sällskap.
Ibland är det trångt i lokalerna. Vissa dagar kommer bara någon enstaka. Men det spelar ingen roll, menar Elisabeth Nööjd.
– För den enda personen kan det betyda jättemycket bara att kunna komma in och ta en kopp kaffe och få prata en stund med en annan människa, säger hon.
Elisabeth är egentligen anställd inom hemtjänsten men arbetar även på mötesplatsen ibland. Genom jobbet kommer hon i kontakt med många äldre som är ensamma.
– För en del är det väldigt jobbigt. Folk bor hemma längre och längre. Man måste ha ett otroligt omvårdnadsbehov för att få komma in på ett boende i dagens läge. Förr kunde man som äldre gå till servicehuset och spela bingo eller vara med på tipspromenad. Så fungerar det oftast inte längre. Det har skurits ner så mycket.
Hon tycker därför att mötesplatsen är en viktig satsning.
Birgit Blommeberg känner sig sällan särskilt ensam, men uppskattar mötesplatsen ändå.
– Jag har barn och barnbarn omkring mig, men alla har det inte så. Jag går inte hit varje dag, det gör jag inte. Men ganska ofta, säger hon.
Verksamhetens egen slogan är ”platsen för sällskapliga seniorer”.
Är ni sällskapliga?
– Ja! svarar Birgit och Viola i kör och Elisabeth skrattar.
– Ja, absolut. Visst är det så, bekräftar hon.
Samtidigt öppnas ytterdörren och Lola Larsson kliver in i lokalen. Hon har kommit för att lämna några böcker hon har läst ut och hämta ett par nya.
– Jag tar två deckare. Förr lånade jag mycket på biblioteket men numera har jag svårt att ta mig dit. Då är det bra att kunna gå hit i stället för det är mycket närmare, säger hon.
Verksamheten har varit i gång i ett par år och har spridit sig. En mötesplats har öppnat även på Prästgårdsliden.
Charlotta Elliot på Bostadsbolaget utesluter inte att det kan bli fler.
– Det vore trevligt.