Annons

Tunga böcker från golv till tak – då hotas hyresgästen av vräkning

Lund Fastighetsägaren i Lund försöker få en av hyresgästerna, en man i 70-årsåldern, att flytta. Motivet till uppsägningen är mannens boksamling och oro för brandrisk eller att golvet inte ska klara vikten och kollapsa. "Vi ser detta som ett ovanligt ärende", säger bostadsbolagets vd.
Böcker bakom uppsägning av hyresgäst
Foto: Privat/Gry Ellebjerg

Fullproppade bokhyllor, men även höga travar med böcker som står staplade på golvet. Bilderna från trean i akademikerstaden Lund används nu av värden i domstol. Ett bevis mot hyresgästen – med målet att kasta ut honom.

Boktvisten har pågått under lång tid och förra hösten gick varningar ut till mannen. I början av sommaren blev han sedan uppsagd. Nu går fallet vidare till hyresnämnden som ska avgöra om bokägaren kan bo kvar. Eller om han ska tvingas flytta efter över fyrtio år som boende på adressen.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

Enligt hyresvärden, en större privat ägare, innebär den stora boksamlingen och förvaringen att hyresgästen ”brister allvarligt i sin vårdplikt”. Värden oroar sig för att byggnaden inte ska klara av vikten men även för brandrisk.

Bokägaren vill inte flytta – försvarar sig i domstol

Ansökan till nämnden beskriver hur det vid en inspektion i bostaden fanns så pass många böcker att det var svårt att ta sig fram. Det ska även ha varit svårt att se något av själva golvytan, enligt hyresvärden. Bilder som är inlämnade till hyresnämnden visar även travar av böcker på golvet ute i trapphuset.

Ärendet har pågått under en längre tid och vi menar att lägenheten inte är väl skött. Hyresgästen har fått flera möjligheter till rättning, men vi ser ingen tydlig förbättring. Lägenheten är belamrad av bland annat böcker vilket försvårar skötsel, men som också innebär brandrisk och extrem vikt, säger bolagets vd.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

Vd:n vill inte ge några råd för hur övriga hyresgäster ska tänka runt sina ägodelar.

Annons

– Vi ser detta som ett ovanligt ärende och ser ingen anledning att gå ut med någon generell rekommendation gällande tunga saker i lägenheter.

När det gäller belastning på bjälklag i hyreshus finns byggregler utfärdade av Boverket som ska följas. (Se faktaruta längts ner i artikeln).

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.
Böcker
Hyresvärdens dokumentation av böckerna.

Hyresvärden i det aktuella fallet uppger att det sedan i våras inte går att få någon kontakt med bokägaren. Även Hem & Hyra har sökt mannen för att få höra hans åsikt om uppsägningen och böckerna, men utan något resultat. Att fallet nu ligger i nämnden ska dock tolkas som att hyresgästen inte gått med på att flytta och att han vill ha kvar sin lägenhet.

Tidigare fall med sopor och tidningar

Det är vanligt med uppsägningar av hyresgäster kopplat till belamring och att det slutar i domstol, men ovanligt med fall som rör just böcker. I vissa av fallen kan det ligga sociala problem och samlarproblematik i bakgrunden. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om tvister som rör till exempel tidningar och sopor. I ett tidigare uppmärksammat tidningsfall i Malmö hade fastighetsägaren beräknat vikten till tjugo ton.

Hyresvärdens personal i det tidigare fallet med lägenheten fylld av tidningar.

Värdarnas engagemang i den här typen av fall bottnar ofta i oro för ökad brandrisk eller spridning av ohyra inom fastigheter. Belamringen kan även ses som ett hinder för normalt underhåll och service.

Annons

Ytterligare en orolig hyresvärd i Lund

I ett parallellt uppsägningsfall i Lund oroar sig nu samtidigt en annan värd för om ett hus ska klara vikten av en hyresgästs saker. Tvisten handlar först och främst om vem som har rätt att bo i lägenheten men frågan om möbler och lösa prylar är också aktuell.

”Den enorma mängden föremål i lägenheten, innebär även en ökad brandrisk, risk för skadedjur och till och med risk för att överbelasta bjälklaget i fastigheten”, skriver ägaren i en ansökan till hyresnämnden.

Precis som i det aktuella bokfallet väntar här en bedömning från hyresnämnden under slutet av året.

Fakta: Så tung vikt ska lägenheten klara

Vikt på golv

Enligt Boverkets krav måste ett golv, bjälklaget, i en nybyggd flerbostadsfastighet generellt tåla en belastning på 300 kilo per kvadratmeter. Något som ungefär skulle kunna motsvara vikten av 1 500 pocketböcker för att få en bild. Så har reglerna i stort sett ut sedan 1988.

Sett till kraven ska alltså en lägenhet på 100 kvadrat i teorin klara belastning av prylar och människor som tillsammans väger 30 000 kilo, förutsatt att det är jämnt utspritt i hela bostaden.

När det gäller äldre hus ser kraven annorlunda ut och är baserade på den tidens regelverk. Det är dock svårt att göra direkta jämförelser med dagens krav eftersom man tidigare beräknade byggnadsmaterialens kapacitet på ett annat sätt än idag.

Källa: Boverket

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.