Annons

Turistbetyg pekade ut ”gästfavorit” – nu hotas mannen av uppsägning

Malmö MKB anklagar Malmöbon för att ha hyrt ut sin lägenhet till turister. Nu ska domstol avgöra om mannen kan bo kvar. På några få år har tusentals hyresgäster hos bolaget blivit uppsagda på liknande sätt, men svartuthyrningen via Airbnb har inte upphört. ”Man fortsätter för att man kan tjäna pengar”, säger Eva Rosengren, bosocial chef på MKB.
Airbnb
Foto: MKB/Gry Ellebjerg/Anders Paulsson

Det var ett ”perfekt ställe!” och en ”ljus och öppen” bostad. Femton personer som recenserade vistelsen i lägenheten var av allt att döma väldigt nöjda.

I våras upptäckte bostadsbolaget MKB:s personal annonsen med betygen på uthyrningssajten Airbnb. Granskningen startade efter att det hade kommit in tips till hyresvärden. Tipset och recensionerna var knutna till en av bolagets tvårummare vid Dalaplan i centrala Malmö. Där är en 34-årig man hyresgäst och nu riskerar han att tvingas flytta.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Kort efter upptäckten i våras sade värden upp mannens kontrakt och nu går fallet vidare till hyresnämnden. MKB skriver i sin ansökan att mannen inte längre har något behov av lägenheten och att han brutit mot reglerna.

”Detta kan liknas vid en hotellverksamhet och jämställas med kommersiell uthyrning vilket MKB Fastighets AB inte tillåter”, står det i bolagets ansökan.

Airbnb och pengar.

Annons
Läs ocksåÅkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvarGambia, Hjulsta, Spånga

34-åringen vill inte flytta och har fått hjälp av Hyresgästföreningens jurister med att ta strid mot anklagelserna. Hem & Hyra har sökt honom men han har inte gått att nå för en kommentar.

MKB har lämnat in bevisning till domstolen som ska visa att mannen var klassad som en ”gästfavorit” på uthyrningssajten. Detta är ett begrepp som innebär att minst fem gäster lämnat recensioner och att omdömena varit goda. Termen ska fungera som en vägledning för framtida turister som är på jakt efter ett bra boende via Airbnb. Nu vänder fastighetsägaren istället detta mot 34-åringen.

Tusentals uppsägningar under senare år

Uthyrning av hyresrätter i andra hand kan var inkomstbringande, men samtidigt väldigt riskabelt. Om affären inte är godkänd kan värden klassa den som svartuthyrning och skäl för uppsägning. Hem & Hyra har rapporterat om flera tidigare fall i Malmö där uthyrning vid Airbnb lett till uppsägning och där tidigare gästers betyg fungerat som bevis i nämnden.

Eva Rosengren är bosocial chef på MKB och ansvarig för utredningar av ”oriktiga hyresförhållanden”. Sedan hösten 2018 har värden arbetat målinriktat mot svartuthyrning av olika typer och tagit tillbaka 1 143 lägenheter. Under 2024 har så här långt fem hushåll blivit uppsagda kopplat till uthyrning via Airbnb som saknat tillstånd.

Varför fortsätter folk att hyra ut på detta sätt, utan tillstånd, trots att det är ganska välkänt att man måste ha godkänt från fastighetsägaren?

Annons

– Just när det gäller hotellverksamheten borde det vara pengarna som är incitamentet och kanske man tror att man inte blir påkommen. Jag håller med om att man borde förstå att fastighetsägarna har ögonen på detta idag. Jag gissar att man fortsätter för att man kan tjäna pengar på det, säger Eva Rosengren.

Läs ocksåHyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar
Eva Rosengren, chef på MKB och MKB-flaggor utanför hyreshus.
Eva Rosengren, MKB.

Svårt att få tillstånd för kort uthyrning genom Airbnb

Lägenheten i det aktuella fallet har en grundhyra på 6 872 kronor i månaden men dokumentation från Airbnb visar att andrahandsuthyrningen hade kunnat dra in runt 16 000 kronor i månaden, vid fullbokning. MKB menar att uthyrningen har pågått under minst åtta månaders tid och annonserna som värden lämnat in som bevisning till nämnden visar att turisterna lämnat omdömen på bland annat engelska, spanska och nederländska.

MKB godkänner i regel inte andrahandsuthyrning om perioden är kortare än fyra och en halv månad. Det måste dessutom vara kopplat till specifika skäl som tillfälligt arbete eller studier på annan ort, att någon ska provbo med en sambo, åka på en längre resa eller sakförhållanden som påverkas av ålder eller sjukdom.

Fakta: Uthyrning kräver tillstånd – får inte vara för dyr

Hyreslagen styr hyran

Som hyresgäst får du ha inneboende utan att söka tillstånd. Hur det definieras vid uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster kan vara oklart. För att hyra ut hela lägenheten krävs alltid tillstånd av ägaren, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder.

En andrahandshyra får inte vara för hög utan max innebära ett påslag på 15 procent sett till vad som står i förstahandskontraktet. Den som tar ut mer kan tvingas betala tillbaka pengar eller i värsta fall dömas för brott om uthyrningen även varit svart.

Läs också Hyrde ut och lämnade landet – klättrade sedan in genom fönstret 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.