Annons

Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Göteborg Stora privatvärdar som Västerstaden, Bygg-Göta och Botrygg har lämnat förhandlingarna om årets hyror i Göteborg. I stället väljer flera av dem att skicka ut avier med rejält höjd hyra direkt till sina hyresgäster. ”Väldigt allvarligt”, varnar Hyresgästföreningen – som har ett viktigt råd.
”Man bara skakar på huvudet”, säger hyresgästen Marita Andersson som själv har mångårig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hennes hyresvärd Västerstaden försökte smyghöja hyran på samma sätt för tre år sedan. Nu tänker hon och maken återigen fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingen är klar.
Foto: Gustaf Görfelt
”Man bara skakar på huvudet”, säger hyresgästen Marita Andersson som själv har mångårig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hennes hyresvärd Västerstaden försökte smyghöja hyran på samma sätt för tre år sedan. Nu tänker hon och maken återigen fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingen är klar.

– Vi har fått direktavisering. De har satt upp lappar i trappuppgångarna hos oss i Västerstaden.

Det säger Marita Andersson, hyresgäst på Temperaturgatan i Länsmansgården. Hon och hennes man har bott i sin lägenhet i 18 år. De älskar sin stora uteplats där de bland annat odlar grönsaker. Men de är mycket missnöjda med sin hyresvärd.

Läs ocksåHyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så”Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, besökte Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg på söndagen.

– Hade vi bott i en vanlig lägenhet hade vi sjappat för länge sedan, säger Marita.

– De gör massa sådana här fula saker. Man fattar inte vad de håller på med. Inte världens bästa fastighetsägare.

Tusentals hushåll riskerar att drabbas

Under sommaren har en rad privatvärdar i Göteborg avbrutit årets tuffa hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. Just nu finns alltså ingen avtalad hyresnivå i dessa hus. Totalt berörs drygt 3 500 hushåll hos Västerstaden, Bygg-Göta, Botrygg, Carl Dahlberg Fastigheter och Krister Helgesson.

Västerstaden förvaltar 3 200 lägenheter i Västsverige. Drygt 1 600 av dem ligger i Göteborg. Här finns även huvudkontoret.
Västerstaden förvaltar 3 200 lägenheter i Västsverige. Drygt 1 600 av dem ligger i Göteborg. Här finns även huvudkontoret.

Om hyresförhandlingar bryter samman kan privata hyresvärdar vända sig till hyresnämnden för att få hyresnivån prövad. Så avser till exempel Botrygg att göra. Men både Västerstaden, Bygg-Göta och Carl Dahlberg Fastigheter väljer i stället att skicka ut en högre hyresavi direkt till hyresgästerna.

Metoden är kontroversiell och kallas direktavisering. Hyresgäster som betalar det högre beloppet har accepterat höjningen, och kan inte ändra sig.

Flera tusen hyresgäster i Göteborg riskerar alltså att deras hyra höjs rejält utan att den har förhandlats. På lappen i Marita Anderssons trapphus uppger Västerstaden exempelvis att man tänker höja hyran med fem procent från och med oktober.

Läs ocksåVärdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt"
Några av trapplapparna som förvarnar hyresgästerna om direktaviserade hyreshöjningar. Till vänster är avsändaren Carl Dahlberg Fastigheter och till höger är det Västerstaden.
Några av trapplapparna som förvarnar hyresgästerna om direktaviserade hyreshöjningar. Till vänster är avsändaren Carl Dahlberg Fastigheter och till höger är det Västerstaden.

Hyresgästföreningen: ”Väldigt allvarligt”

Hyresgästföreningen har fått en rad samtal från oroliga hyresgäster runt om i staden. De vittnar om liknande trapplappar: Bygg-Göta tillkännager 4,5 procents hyreshöjning redan från 1 augusti, och Carl Dahlberg Fastigheter lika mycket från 12 juli.

– Det är väldigt allvarligt, och väldigt tråkigt att de hanterar det på det här sättet. Vi vet att väldigt många betalar den direktaviserade hyran. Många har autogiro också. De kanske inte ens noterar att det är en högre hyra, säger Hyresgästföreningens förhandlare Madeleine Wiik.

Madeleine Wiik, Hyresgästföreningen.
Madeleine Wiik, Hyresgästföreningen.

Just nu har hon därför ett viktigt råd till alla berörda hyresgäster.

– Betala inte en högre hyra som inte är förhandlad med oss! Fortsätt betala din gamla hyra. Man riskerar ingenting genom att inte betala den oförhandlade hyran. Man blir inte av med sitt hyreskontrakt. Kontakta din hyresvärd och fråga vad den här höjningen beror på och hur de motiverar den, säger Madeleine Wiik.

Annons

– Vissa av de här fastighetsägarna har gått ut med information om att det inte finns någon oberoende instans som hanterar de här frågorna, att det inte finns någonstans att vända sig. Det är fel. Men jag tror att många blir skrämda, och betalar för att man litar på det.

Tyst från ansvariga hyresvärdar

Än är det oklart om direktaviseringarna omfattar alla hus hos respektive hyresvärd, och om höjningen är lika stor överallt. Informationen är knapphändig och fastighetsägarna själva vill inte svara på Hem & Hyras frågor.

– Vi avstår från att kommentera det, säger Bygg-Götas fastighetschef Bo Odqvist.

Drygt 1 000 hushåll i Göteborg hyr sin lägenhet av Bygg-Göta. Bostadsbolaget har totalt cirka 1 700 lägenheter i Göteborgsområdet.
Drygt 1 000 hushåll i Göteborg hyr sin lägenhet av Bygg-Göta. Bostadsbolaget har totalt cirka 1 700 lägenheter i Göteborgsområdet.

Västerstaden direktaviserade på liknande sätt för tre år sedan. Efter åtta månaders strandning vände bolaget till slut tillbaka till förhandlingsbordet och tecknade en uppgörelse. Men de hyresgäster som redan hade betalat den direktaviserade hyran behöll den högre nivån.

Hem & Hyra har sökt Västerstadens vd Sven Gustafsson. Han har inte återkommit.

Läs ocksåRekordhöga hyreshöjningar – men nästa år kan bli ännu värreHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Ombudet vill inte kommentera

Fyra av de Göteborgsbolag som nu strandat hyresförhandlingarna har förhandlat via ombudet Stadsån. Stadsån tecknade nyligen en uppgörelse med Hyresgästföreningen för en rad privata Göteborgsvärdar om höjningar på mellan 2,6 och 4 procent från och med 1 juli i år.

Kravet i början av förhandlingarna låg på 6 procent, enligt den information som Hyresgästföreningen skickat ut till berörda medlemmar.

Men Stadsåns företrädare Greger Stadenfeldt vill varken kommentera uppgörelsen, strandningarna eller sin roll som ombud i processen.

– Nej, vi har inga kommentarer till årets förhandlingar.

Flera av fastighetsägarna väljer nu att direktavisera. Vad kan du som ombud säga om det?

– Vi har ingen egen uppfattning i den här typen av frågor när det gäller förhandlingar.

Annons

Hur ser ombudsrollen ut i sådana här sammanhang, ger ni råd eller är det helt upp till de enskilda bostadsbolagen hur de vill göra?

– Hur vår ombudsroll fungerar mot enskilda fastighetsägare är inte av allmänt intresse. Så det har vi inte heller några kommentarer till.

Botryggs hyror prövas i hyresnämnden

Hyresvärden Botrygg Göteborg väljer en annan väg, nämligen prövning i hyresnämnden. Vd Joachim Arcari tänker inte direktavisera den hyra bolaget själva vill ha.

– Dels innebär det en osäkerhet för kunden. Och ekonomiskt vill vi inte utsätta kunden för något som kanske inte hamnar rätt. Vi inväntar utfallet i hyresnämnden och aviserar den gamla hyran tills utfallet är klart.

Joachim Arcari är vd för Botrygg Göteborg.
Joachim Arcari är vd för Botrygg Göteborg.

Botrygg vill höja hyrorna i nivå med de kommunala hyresvärdarna i Göteborg, alltså 4,25 procent. Sista motbudet från Hyresgästföreningen före strandningen var enligt Joachim Arcari 3,22 procent, alltså en hel procentenhet lägre.

4,25 procent är en historiskt hög höjning och fastighetsbranschen har gått bra i många år. Varför ska hyresgästerna ta smällen för den ekonomiska krisen?

– Vi önskar ta den större delen av smällen. Våra kostnader har ökat ungefär 10–12 procent. Rimligt är väl att man hamnar någonstans på halva kostnadsökningen, kanske i underkant. Då anser vi att allmännyttan fick sin hyreshöjning på en korrekt nivå.

Besked om ny hyra riskerar att dröja

Av Botryggs 4 500 lägenheter runt om i landet ligger 500 i Göteborg. Inom kort räknar bolaget med att lämna in ansökan till hyresnämnden.

Historiskt har liknande processer visat sig vara mycket tidskrävande, både i Göteborg, Varberg och Kalmar. Joachim Arcari hyser ändå hopp om att resultatet inte dröjer alltför länge.

– Det viktiga för kunden är att inte få en utskickad hyra som inte är prövad, alltså direktaviserade hyror. Vi önskar hålla kunden undan skador och höjningar så mycket som möjligt. Men läget är lite låst. I detta fall tror vi att Hyresgästföreningen har gjort en felbedömning. Det är det vi vill pröva.

Fakta: Detta är direktavisering
  • När en hyresförhandling strandat råder avtalslöst tillstånd. En del värdar väljer då att gå ut med nya avier till sina hyresgäster med den högre hyran.
  • Om du som hyresgäst betalar den nya högre hyran innebär det att du godkänner höjningen.
  • En hyresgäst kan inte förlora sin lägenhet genom att fortsätta betala den gamla hyran utan värden måste då låta pröva höjningen i hyresnämnden.
  • Är du medlem bör du kontakta Hyresgästföreningen. Då kan du få hjälp av ett ombud i hyresnämnden och behöver inte gå dit själv.
Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.