Tusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidrag

Nyheter Den 1 september skärps kraven på dem som fått för högt bostadsbidrag. Det kommer troligen leda till att tusentals fler personer hamnar hos Kronofogden. “Helt galet”, tycker Anna Stjernberg, som vet hur svårt det kan vara att betala tillbaka.
Anna fick återkrav på bostadsbidraget
Foto: André de Loisted, Montage: András Frimmel
Anna Stjernberg fick dubbla återkrav från Försäkringskassan och fick kämpa med återbetalningarna.

Cirka 80 000 personer per år får kravbrev från Försäkringskassan för att de fick för högt bostadsbidrag året innan.

Hittills har Försäkringskassan försökt driva in pengarna på egen hand. Först i ett senare skede har man ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Men nu blir det tuffare tag. Den 1 september börjar en ny lag för indrivning att gälla och hädanefter ska Försäkringskassan direkt gå till Kronofogden när någon inte betalar.

Fredrik Falk, Försäkringskassan
Fredrik Falk är verksamhetsområdeschef för betalning och återbetalning på Försäkringskassan.

Det är något som Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, välkomnar.

– Vi har inte haft de rätta verktygen för att snabbt och effektivt driva in felaktiga utbetalningar. En konsekvens av det är att vi har väldigt många obetalda fordringar. De har kunnat bli liggande i många, många år och det är inte bra för någon.

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.

Nästan 120 000 bidragstagare har i dag skulder till Försäkringskassan på grund av bostadsbidraget. Den genomsnittliga skulden ligger på 6 900 kronor.

Till indrivning inom två månader

Per definition går bostadsbidrag till hushåll med låga inkomster och många kan ha svårt att betala tillbaka en klumpsumma direkt. Tidigare har de kunnat anmäla hur mycket de klarar att betala i månaden och utifrån det få en avbetalningsplan.

Det kommer att vara möjligt även i fortsättningen, men nu blir det en tydligare tidsgräns.

Läs ocksåHyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne 

– Många har haft avbetalningsplaner på ett till två år, i enstaka fall har det kunnat vara tre, fyra eller fem år och det har egentligen aldrig varit meningen. Nu blir det tydligare att skulden ska vara betald inom tolv månader, säger Fredrik Falk.

Den som inte betalar enligt plan kommer att få en uppmaning att betala, men inom två månader efter förfallodatum ska Försäkringskassan skicka ärendet till Kronofogden för indrivning. Och de fallen kommer att öka.

– En tydlig konsekvens kommer att vara fler skulder går till Kronofogdemyndigheten, det är absolut så, säger Fredrik Falk.

Hur många de blir är svårt att säga. En grov uppskattning från Försäkringskassan landar på mellan 900 och 1 500 ärenden per månad. Det blir i så fall ytterligare 10 800 till 18 000 per år som hamnar hos Kronofogden på grund av bostadsbidraget.

Fick dubbla återkrav

– Det låter helt sjukt!

Så reagerar Anna Stjernberg i Kristianstad. Hon är en av alla som fick återkrav på bostadsbidraget i fjol – dessutom två gånger, som Hem & Hyra tidigare har skrivit om.

Hon lever på sjukersättning och omvårdnadsbidrag och har haft inkomster precis på riksnormen för försörjningsstöd. Det innebär en ständig ekonomisk stress och det finns inte något utrymme för extra kostnader som vinterkläder eller tandläkarbesök.

Anna Stjernberg ställer in mjölk i kylen
Det är svårt att få pengarna att räcka ens till den viktigaste maten, än svårare är det med oförutsedda utgifter för Anna Stjernberg.

Anna Stjernberg fick dra ner på allt och snåla ännu mer för att kunna betala av sin skuld till Försäkringskassan så fort som möjligt. Men hon tycker det är alldeles för hårt att de som inte klarar det ska hamna hos Kronofogden.

– Har man inget man kan betala med så blir det ju bara värre av det. Människor mår ännu sämre och barnen drabbas när föräldrarna blir stressade. Jag måste säga att det är helt sjukt. Folk har det väldigt tufft ändå.

Fler än hälften får fel summa

Det här skulle inte behöva beröra så många om det inte var för att det är så svårt att få rätt bostadsbidrag.

Bidraget beräknas utifrån en förväntad årsinkomst och för de flesta förändras den under året. När bidragssumman i efterhand stäms av mot hur stor årsinkomsten blev visar det sig att fler än hälften har fått fel.

Det drabbar till exempel studenter som hade låg inkomst under vårterminen, men sedan började jobba. Även om de då anmälde höjd inkomst och bostadsbidraget drogs in, kan det i efterhand visa sig att de måste betala tillbaka pengarna de fick under våren, då de verkligen behövde bostadsbidrag.

Förslag: olika belopp varje månad

I många år har Försäkringskassan påpekat problemen och kommit mer förslag till lösningar. I vintras föreslog dessutom en statlig utredning att bostadsbidraget ska förändras månad för månad utifrån varje persons aktuella månadsinkomst – det beräknades minska återkraven med 90 procent.

Men ännu är inget bestämt om detta. Däremot beslutade regeringen i juni om lagändringen som säger att Försäkringskassan ska skicka sina återkrav till Kronofogden.

Fredrik Falk, verksamhetsområdeschefen på Försäkringskassan, tycker att alla egentligen tjänar på detta. Ändringen gäller inte bara bostadsbidraget utan alla skulder till Försäkringskassan, som nu ska hantera på samma sätt.

– Vi har fordringar på totalt åtta miljarder kronor. Det är inte bra för staten, men i förlängningen inte heller för de enskilda. Det bästa för allmänheten är ju att rätt person får rätt ersättning och att felaktiga utbetalningar betalas tillbaka så att de pengarna kan göra nytta i försäkringen, som de ska.

Återkrav på bostadsbidraget
Läs också Försäkringskassan skickar sex gånger fler till Kronofogden: "Mycket oroväckande" Blåste Försäkringskassan på 240 000 kronor med falska hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.