Annons

Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

Gällivare En historisk industrisatsning pågår i norra Norrland. Befolkningen förväntas öka med 100 000. I så fall räcker inte dagens byggtakt på långa vägar och i Gällivare oroas invånarna eftersom det redan är bostadsbrist.
Skeptisk. Elin Carm Wärnberg, hyresgäst, menar att det behöver ordnas lägenheter i första hand för att minska den befintliga kön. I bakgrunden syns Malmberget som på grund av gruvbrytningen har, mer eller mindre, helt tömts på människor.

10 000–15 000 jobb skapas i Norr- och Västerbotten; Northvolt i Skellefteå, H2 Green Steel i Boden och Hybrit i Gällivare, när nya industrier ska byggas och förses med personal. För att klara det måste kommunerna lyckas locka till inflyttning.
– En grov skattning är dock att det handlar om att det fram till år 2035 behövs ett tillskott av cirka 100 000 personer i norra Norrland, säger Peter Larsson.
Han är regeringens särskilda samordnare för det som pågår och menar att det inte bara handlar om de direkta jobben. Hela samhället omvandlas och nya behov uppstår.

– De nya jobben kräver sin personal. Den personalen har ofta en familj. Det betyder i sin tur att hela den offentliga sektorn måste växa liksom näringslivet, säger Peter Larsson.
– Desssutom kommer den nya tekniken, som det handlar om, locka andra företag. Det är som en sockerbitseffekt, näringslivet i norra Sverige kommer växa eftersom många vill vara med där det händer.
Han konstaterar också att kommunerna måste tänka långsiktigt. Det som händer är inledningen på en ny era inom bilindustri och ståltillverkning.
– Det är inte en kortsiktig rallarverksamhet. Det är ny grön industritid och det för med sig en kraftig dynamik, säger Peter Larsson.
För att klara att bygga tiotusentals bostäder måste kommunerna ha en bättre planberedskap. Det kommer att behövas alla typer av upplåtelseformer.
– Det gäller att ha tungan rätt i mun. Ingen kan göra en exakt prognos över vad som ska byggas, men kommunerna måste trappa upp sin verksamhet, konstaterar Peter Larsson.

Läs ocksåNorrlandskommuner behöver bygga 1000-tals lägenheter

I Gällivare etableras Hybrit, en del i LKAB, SSAB och Vattenfalls arbete med att minska ståltillverkningens koldioxidutsläpp. Där är situationen speciell. Dels har 2 000 bostäder avvecklats i och med stadsomvandlingen i Malmberget och de håller på att ersättas. Kommunen har dessutom lägst arbetslöshet i Sverige, vilket betyder att många måste flytta dit.
– Det är en grannlaga uppgift vi står inför. I och med stadsomvandlingen vet vi vad som krävs när nya bostäder behövs. Men visst är det en utmaning, säger Alexander Kult, Gällivare kommuns samordnare.
– Vi behöver bygga bostäder för entreprenörer, hyresrätter, bostadsrätter och småhus. Hela kommunen kommer att växa kraftigt och vi måste lösa det på ett bra sätt.

Annons

26-åriga Elin Carm Wärnberg tycker att industrisatsningen i hemstaden Gällivare är bra. Men hon ­reagerar på att det mest pratas om ­bostäder kopplade till kommande behov.
– Vi som bor här redan måste ­också få en chans till bostäder. Kön hos ­Topbostäder är lång, säger hon.
Hon har själv lyckats få en lägenhet. Men hennes syster köade i elva år.
– Det är många som får vänta väldigt lång tid innan de får en lägenhet. Jag vet de som sätter små barn i kön, ibland 4-åringar, säger Elin Carm Wärnberg.
– Det är därför jag känner mig ­skeptisk till planerna. Det behöver ­byggas även för Gällivareborna.
Den viktigaste aktören för hyres­rätter i Gällivare är kommunens egna bostadsbolag, Topbostäder. Att kön är lång stämmer. Men vd:n Esa Norojärvi menar att den faktiska kötiden är rimlig.
– Vi har 6 000 personer i kön och ­normalt tar det inte så lång tid att tilldelas en lägenhet. Många står i kön, men svarar inte på erbjudanden, säger han.

Annons
Läs ocksåJättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande

I och med industrisatsningen har ­bolaget intensifierat sin framtidsplanering. Det finns inga klara planer, men alla ­möjligheter utreds för att kunna bygga så mycket som möjligt.
– Vi tittar inte bara på nya ­tomter. Det handlar också om att bebygga ­parkeringsplatser utan att mista parkeringarna och kanske bygga på våningar på befintliga fastigheter. Förtäta helt ­enkelt, säger Esa Norojärvi.
Stadsomvandlingen i Malmberget är i slutskedet. Det ger Topbostäder mer tid till framtida projekt.
– Men vi klarar det inte på egen hand. Andra aktörer är på väg hit, så det ska lösa sig.

Fakta: Invånarökning i norra Norrland

• Nya jobb, underleverantörer och nya företag – cirka 30 000
• Offentlig sektor – cirka 20 000
• Familjer – cirka 40 000
Källa: Regeringens särskilda samordnare

Läs också Timmen är slagen – nu rivs Malmbergets landmärke Kraftsamling för framtida bostadsbehov Så blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstäd
Länkar Läs mer om Skellefteå och Boden här

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.