Annons

Tusentals hem i Gävleborg sålda

Gävleborg Den som hyr en kommunägd lägenhet är inte lika trygg som förr. De allmännyttiga bostadsföretagen säljer allt fler av sina lägenheter. Och hyresgästerna kan inget göra.
Foto: Britt Mattsson
Tord Wallén, Mikael Eriksson, Per Jansson och Camilla Dal bor alla i lägenheter som ska säljas på Brynäs i Gävle och har reagerat starkt mot att kommunen säljer deras hem.

När kommunfullmäktiges ordförande i Gävle slog klubban i bordet strax före jul förändrades livet för tusentalet hyresgäster i Gävle. Då togs beslutet att ytterligare drygt 800 kommunala lägenheter ska säljas.

Protesterna hade innan beslutet varit kraftiga och insändarna många. Camilla Dal var en av dem som skrev men en månad senare har ilskan bytts mot resignation:

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Jag orkar inte tänka på det längre. Vi är totalt j-la maktlösa! Kommunen sparkar på de redan skruttiga som bor i de här relativt billiga lägenheterna: de invandrade, pensionärerna, de arbetslösa ungdomarna.

I Gävle var turerna många innan de senaste säljplanerna antogs i fullmäktige. Alliansen fick stöd av SD och vid ett extra fullmäktigemöte gick försäljningen igenom.

Varför är det så viktigt att sälja lägenheter, kommunalråd In­ger Källgren Sawela, M?

Annons
Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

– En försäljning ökar attraktiviteten för Gävle som stad att investera i. Förra försäljningen var ett bevis på detta då marknaden bedömde attraktiviteten betydligt högre än vad värderingsinstituten gjort. Detta ledde till lägre avkastningskrav i stadsdelarna vilket i sin tur nu möjliggjort nyproduktion även utanför de mest centrala delarna av staden.

Nej, hyresgäster bestämmer varken om deras hus ska säljas eller vem som ska köpa det. För säljs och köps gör det sedan länge, se faktaruta. De kommunala bolag som oftast säljer sina lägenheter ligger i dag i växande kommuner som Gävle, Falun, Borlänge och Sandviken.

Att sälja har blivit en politisk trend för kommunerna säljer inte sina lägenheter för att de har för många utan för att de behöver underhåll. Och en försäljning ger pengar till nybyggen, menar man.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, ser varken ekonomisk, politisk eller mänsklig nytta med att de kommunala bostadsföretagen säljer lägenheter till privata företag.

Annons

– Att säga att man säljer för att bygga nytt är ett feltänk av monumentala mått! Man säljer hundratals lägenheter och har råd att bygga 50 nya. Och man säljer lägenheter i fastigheter där belåningen är låg och lägenheterna är av god kvalitet, säger Marcus Kjellin.

Hyresgästföreningen är också kritisk till försäljningar eftersom de ekonomiskt svaga grupperna får ännu svårare att hitta en lägenhet som de har råd med.

Föreningen vill dessutom se att kapitalet från försäljningarna verkligen kommer hyresgästerna till del och vill diskutera hur kommunerna gör för att verkligen hitta en bra köpare.

Fakta: Säljande bolag

GAVLEGÅRDARNA har sedan 2002 sålt 1 500 av sina lägenheter. Under 2018 ska ytterligare 803 lägenheter på Brynäs och i Sätra säljas.

SANDVIKENHUS har sedan 2008 sålt 209 lägenheter i bland annat Järbo och Gästrike-Hammarby. Företaget har inga tankar på att sälja fler lägenheter i nuläget enligt sin vd men frågan diskuteras.

HOFORSHUS har fått kommunens ja till att sälja mellan 40 och 50 lägenheter.

Läs också Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Chockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt" Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.