Tusentals ofrivilliga mambos i Skåne
Sammanlagt 21 000 unga vuxna i Malmö och Lund saknar ett eget fast hem. I stället är de ofrivilliga mambos, är inneboende eller har ett osäkert andrahands- eller tredjehandskontrakt. Var femte ung vuxen i området bor fortfarande hemma hos sina föräldrar och av dem är det sju av tio som gör det ofrivilligt. Enligt Hyresgästföreningens rapport ”Unga vuxnas boende” handlar det om 8 600 unga vuxna mellan 20 och 27 år som inte har kunnat flytta hemifrån fast de helst skulle vilja det. För många unga idag krävs det kontakter eller att föräldrarna hjälper till ekonomiskt för att man ska kunna flytta.
– Forskningen pekar på en allt mer ojämlik bostadssituation. Möjligheten till ett tryggt boende i universitetsstäderna har i ökande utsträckning att göra med föräldrarnas ekonomiska resurser och sociala nätverk. Bostadssituationen riskerar därmed också att reproducera ekonomisk ojämlikhet eftersom universitetsutbildning i högre utsträckning blir en ekonomisk fråga, säger Martin Grander, forskare inom urban integration på Malmö högskola.
Hyresgästföreningen hade gjort gemensam sak med Malmö högskola när man idag, tisdag, presenterade den nya rapporten på högskolan. Rapporten bygger på intervjuer gjorda av undersökningsföretaget SKOP med omkring 1 000 unga vuxna. Uppdraget kommer från Hyresgästföreningen som vill påverka politiker och beslutsfattare att bygga mer.
– Genom rapporten vill vi spegla hur dagens unga vuxna har det och hur det är att inte ha ett eget hem. Det är vårt sätt att bidra till att det byggs mer på sikt, sade Anneli Philipson, chef för bland annat bostadspolitik, på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
Stefan Runfeldt, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningens riksförbund, hade också upptäckt att unga mäns och kvinnors situation skiljer sig åt.
– Det är betydligt fler unga män som bor hemma och det kan man ju fundera på vad det beror på, sade Stefan Runfeldt, i samband med att rapporten presenterades.
LÄS MER:
Allt fler unga västsvenskar kan inte flytta hemifrån