Annons

Tusentals skåningar väntar på besked om hyreshöjning

Skåne Årets hyresförhandlingar i norra Skåne är ovanligt tuffa. Flera tusen hyresgäster riskerar få retroaktiva hyreshöjningar.
Foto: Gry Ellebjerg

De allra flesta hyresförhandlingar i region norra Skånes 20 kommuner brukar vara klara före årsskiftet. Så är inte fallet i år. Det betyder att hyresvärdarna inte vet vad deras intäkter blir under året och hyresgästerna inte hur höga hyrorna blir. Dessutom riskerar hyresgästerna att få betala retroaktivt.

– Våra motparter har gått in i förhandlingarna med helt orimliga förväntningar och alla har i stort ett yrkat på runt 3,5 procent i höjningar. Det är hiskeligt högt och något som de bara har hittat på. Mer rimligt är att höjningarna hamnar på 1,5-1,6 procent, säger Peter Olsén, förhandlare på region norra Skåne.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Det är över tio kommunala bostadsbolag, och flera privata, som fortfarande inte har kommit överens med Hyresgästföreningen, se listan nedan. Två förhandlingar har strandat.

Perstorpsbostäder är ett av bolagen som inte har nått en överenskommelse.
– Bara när det gäller höjda vatten- och fastighetsavgifter har vi kostnadsökningar på 1,45 procent och Hyresgästföreningen vill inte gå med på mycket mer. Det är också många andra kostnader som ökar, säger Henry Roos, vd på det kommunala bostadsbolaget.

Annons

Han menar att Hyresgästföreningen borde ta större hänsyn till deras lokala förutsättningar. Som det är nu upplever han att förhandlarna har bestämt sig för en nivå som ska gälla för alla.
– Det är inte rimligt att vi jämförs med urstarka bolag. Vi har helt olika situationer. Med en sådan liten höjning kan jag antingen minska underhållet eller vinsten. Och enligt lag, och ägardirektiv, måste vi ha en avkastning i en viss storlek. Så för oss skulle det innebära minskat underhåll.

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

 

Enligt Peter Olsén gör Hyresgästföreningen mycket noggranna analyser av bolagen och kommunerna innan förhandlingarna.
– Alla bolag tycker att just deras behöver mer än andra. Större, starkare bolag menar att de verkar på en attraktiv marknad och bland annat därför ska ha högre hyror. De svagare menar att de måste ha pengar till att satsa på underhåll.

Peter Olsén kan inte säga när han tror att förhandlingarna är klara. De två ärendena som har strandat ligger hos Hyresmarknadskommittén, HMK, och beslut väntas därifrån om 1-2 veckor. Totalt har ett 20-tal hyresförhandlingar strandat i Sverige.

Annons
Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.

Hyresgästföreningen i Skåne består av två regioner, norra och södra. I södra återstår MKB, Skurupshem och Burlövsbostäder. De två förstnämnda höjde förra året hyran först 1 april.

Förhandlingsläget för kommunala bostadsbolag i norra Skåne
Bostadsbolag Höjning i genomsnitt Övrigt
ABK, Kristianstad 1,5% (mellan 20 och 150 kr/lägenhet/månad) Från den 1 januari 2020
Bjuvsbostäder Förhandling pågår
Bromöllahem 1,75% Från den 1 januari 2020
Båstadhem 1,65% (mellan 0 kronor och 220 kr/lägenhet/månad) Från 1 januari 2020
Ebo, Eslöv Förhandling pågår
Göingehem 1,45% (mellan 50 och 150 kr/lägenhet/månad) Från 1 januari 2020
Helsingborgshem Förhandling pågår
Hässlehem 1,50 % (mellan 50 och 200 kr/lägenhet/månad) Från den 1 januari 2020
Höganäshem Strandat/ Förhandling pågår
Hörbybostäder 1,50% Del av tvåårsuppgörelse 2019-2020
Höörs Fastighet AB Förhandlas senare på året
KKB, Kävlinge Strandat/Förhandling pågår
Kvidingebyggen, Åstorp Förhandling pågår
Landskronahem Förhandling pågår
Osbybostäder 1,50% Från den 1 januari 2020
Perstorpsbostäder Förhandling pågår
Rikshem, Helsingborg 1,63% i genomsnitt. Från den 1 januari 2020
Svalövsbostäder Förhandling pågår
Treklövern, Klippan Förhandling pågår
Willhem, Helsingborg 1,63% i genomsnitt.
Ängelholmshem Förhandling pågår
Örkelljungabostäder 1,20% Från den 1 januari 2020

Här kan du se en lista över klara förhandlingar för privata och kommunala bostadsbolag i hela Skåne.

Fakta: Vid strandning - Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den tvistlösningsinstans som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens.

Kommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta.

Läs också Unika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.