Annons

Tusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner – trots bostadsbrist

Nyheter I årtionden har så gott som alla städer larmat om bostadsbrist. Nu står plötsligt tusentals lägenheter tomma i landets 50 största kommuner. Även i Stockholmsområdet går det att få ett förstahandskontrakt på dagen - om man har råd.
Tomma lägenheter. Julia Jutengren i ett halvtomt hyreshus i Växjö
Foto: Anna Nordström

Växjö var länge en av de städer som hade en skriande bostadsbrist. I princip varenda hyres­rätt var uthyrd, villa­priserna slog ständigt nya rekord och nyintagna ­studenter tvingades bo i sovsalar.

Nu kan den som söker bostad här ­välja och vraka mellan lediga lägen­heter. Hyresvärdar raggar kunder i facebookgrupper och erbjudandena haglar. Ändå står nybyggda hyreshus halvtomma.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I ett av dem blir det tydligt redan i porten. Nästan hälften av postboxarna har bara ett nummer, och saknar namn.

Tomma lägenheter, bild in i dammig och tom lägenhet
Tomma lägenheter samlar damm i väntan på hyresgäster.

Vi tar hissen upp, kommer ut på en loftgång och möts av rader av fönster runt en grön innergård med lekplats, pergola och boulebana. Ingen rör sig där nere på gården och bara bakom ­enstaka rutor skymtar en blomma eller gardin. Från loftgången kan vi se rakt in i tomma lägenheter med kala, vita väggar och parkettgolv täckta av ett tunt lager damm.

Hälften av lägenheterna tomma

De 155 hyresrätterna i huset stod ­klara för över ett år sedan, men ­fortfarande är hälften av dem obebodda.

Julia Jutengren öppnar dörren till en av lägenheterna. Det är hennes killes ­hyresrätt och hon berättar att det gick väldigt lätt för honom att få ett förstahandskontrakt här när han fyllde 18.

– Vi satt och tittade på massa lägen­heter och han tyckte om den här ettan. Det gick väldigt snabbt, gjorde det.

Tomma lägenheter i Växjö. Porträtt på Julia Jutengren.
Julia Jutengren är mycket hos sin kille, som lätt fick lägenhet när han fyllde 18.

Huset byggdes med hjälp av statligt investeringsstöd och hyran är inte så hög för att vara i ett nybygge: drygt 5 500 ­kronor för en etta på 35 ­kvadratmeter. Helt okej, tycker Julia, men ­området är ganska stökigt. Det kan vara en ­förklaring till att så mycket står tomt, tror hon.

Tror att det är för dyrt

Men även andra områden i Växjö ger ödsligt intryck. Några kilometer bort, i stadens södra utkanter, reser sig en grupp nya punkthus med generösa ­balkonger, men nästan helt utan ­tecken på liv. Man skulle tro att lägenheterna här just har släppts på marknaden, men ­Kimete Maliqi, 28, har bott här i över ett år.

– Här har det alltid varit väldigt tomt. Det är väl skönt att ingen sitter på ­balkongen mitt emot, men man ­undrar ju varför ingen vill flytta hit. Jag tror att det är för dyrt.

Växjö är en av de städer som har flest ­lägenheter som står lediga för uthyrning direkt. Enbart kommunens ­bostadsbolag Vidingehem hade 514 tomma lägen­heter den 1 september. Av de ­kommunala hyresvärdarna var det bara Örebrobostäder, med dubbelt så stort bostadsbestånd, som hade fler outhyrda lägenheter, enligt Hem & Hyras undersökning.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Vi har ställt våra frågor om vakanser till de 53 kommunala bostadsbolagen i landets 50 största kommuner för att undvika att få med avfolkningsorter. Samtliga 53 bolag har svarat.

Två av tre uppger att de har oönskade vakanser. Siffrorna kan variera från dag till dag, men när bolagen svarade i månadsskiftet augusti/september stod 3 300 lägenheter tomma. Kostnaden för de berörda bostadsbolagen var närmare en kvarts miljard kronor i uteblivna hyror på ett år.

Läs ocksåJoel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”Tvådelat foto: Joel Persson i mörka kläder, keps, glasögon står framåtlutad i gången mellan hallen och köket med frysdörren öppen och visar med handen var dagbädden skulle gå om den stod i hörnet mitt emot köksdelen av ettan. Till höger: Fasadfoto av det nybyggda höghuset, vitt med en mängd balkonger i grå metall. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Även privatvärdar har tomma lägenheter

Vi har även skickat samma frågor till 53 privata fastighetsägare som de senaste åren har byggt hyresrätter i någon av de 50 största kommunerna. Endast 12 av dem har svarat.

Annons

Victoriahem hör till dem som inte svarade, men i exempelvis Varberga och Vivalla i Örebro är det tydligt att även de brottas med vakanser. Skyltar med budskapet “Är vi din nya hyresvärd?” duggar tätt likt valaffischer i områdena.

Tomma lägenheter. Victoriahem affischerar efter hyresgäster.
Victoriahem efterlyser hyresgäster i Vivalla, Örebro.

Och de är inte ensamma. Genom att söka på privatvärdarnas egna ­sidor ser vi att många lägenheter i de 50 ­kommunerna ligger ute för uthyrning med inflytt direkt – eller med inflyttningsdatum som passerats för längesen.

Byggboom och bebisbrist

Vikande befolkningsunderlag är den förklaring som flest kommunala bolag ger när Hem & Hyra frågar vad deras vakanser beror på.

I Växjö ­började lägenheter stå tomma redan 2020, när pandemin gjorde att betydligt färre studenter sökte sig till staden. Plötsligt hade en skriande brist på studentbostäder förbytts i överskott.

Pandemin gick över, men då kom byggboomen. De senaste åren har ­flera tusen nya lägenheter byggts i Växjö, med ett all-time-high 2023 när 1 500 nya ­bostäder stod klara.

Men nu har befolkningsökningen dämpats. Det senaste decenniet blev Växjöborna ungefär 1 500 fler varje år. Nu ser det i stället ut att bli 400–600 nya kommuninnevånare per år, ­berättar Per Sandberg, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Barnafödandet minskar, inflyttningen minskar och fler studenter läser på distans i stället för att flytta hit. I princip alla expansiva tillväxtkommuner har samma dilemma just nu.

Tomma lägenheter. Per Sandberg.
Per Sandberg, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Växjö.

Det bekräftas av Maria Pleiborn, demograf och seniorkonsult på WSP. Hon påpekar att det nu är stor skillnad mot när Sverige både hade hög invandring, låg utvandring och hyggligt barnafödande.

– Sen har vi bytt politik och invandringen har gått ner varje år sedan 2016. Och nu är även vi demografer förvånade över hur mycket barnafödandet har minskat. Det kommer att bli fler vakanser framöver.

5 000 trångbodda i Växjö

Samtidigt finns det många hushåll som behöver, men inte kan få en ny lägenhet. I exemplet Växjö räknas 13 procent av kommunens invånare som trångbodda, enligt Statistiska centralbyrån. Det är nästan 5 000 personer som skulle behöva större bostad.

– Ja, visst finns det brist på bostäder för vissa hushåll. Det finns inte något billigt för de som inte har en hög inkomst. Men det löser vi inte genom att bygga mer. Det har varit dyrt att bygga, och hushållen har inte råd med nyproduktion, säger Maria Pleiborn.

Bostadsbolagen i Hem & Hyras undersökning pekar också ut hyresnivåerna för nybyggda eller nyrenoverade lägenheter som en vanlig orsak till vakanser. De som behöver ­bostad kanske inte kan betala 13 000 för en trea eller 18 000 för en fyra.

Det märks till och med i Stockholmsområdet. Marika Klerby-Nordström, chef för marknad och kommunikation på Bostadsförmedlingen i Stockholms, berättar att det har blivit betydligt ­svårare att förmedla nybyggda ­bostäder det senaste året.

– I princip all nyproduktion utanför innerstan har blivit mycket ­trögare att hyra ut. Nya bostäder är ju ganska ­mycket dyrare än äldre, så det ­hänger säkert ihop med det, kopplat till ­konjunkturläget, säger hon.

Annons

 

Hälften av allmännyttorna har vakanser

Även Sveriges Allmännytta har rapporter om att antalet tomma lägenheter har ökat det senaste året. Det berättar Sofia Hansdotter som är organisationens expert på fastighetsutveckling och nyproduktion.

– Hälften av våra medlemsföretag säger nu att de har vakanser och det är upp emot 8000 tomma lägenheter runt om i landet. Vi avser att undersöka det närmare under hösten, säger hon.

En anledning till vakanserna är ofta att lägenheterna har fel storlek, enligt Sofia Hansdotter.

– Många av de lägenheter som byggdes under högkonjunkturen var små. En annan anledning till vakanser är att lägenheterna ligger i mindre attraktiva områden.

Har inte byggts för mycket

Hyresgästföreningens förbundsord­förande Marie Linder är inte förvånad att det numera finns vakanser även i större tillväxtkommuner och i storstadsområdena. Det beror inte på att det har byggts för mycket, säger hon.

– Nej, däremot har det byggts till en kostnad som människor inte har råd med. Det är klart att nyproduktion alltid blir dyrare än befintligt bestånd. Men frågan är om den kostnadsutveckling som har varit är rimlig?

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, tycker inte att det har byggts för mycket, men för dyrt.

Hon tycker att byggkostnaderna ­måste ifrågasättas och utredas, men också att staten ska ta ett större ansvar, till exempel genom att ge förmånliga bygglån. Och även om det kan vara ­positivt för den som har råd att det går att få lägenhet snabbt, så är risken stor att omflyttningen blir hög.

– Det kanske är väldigt många som flyttar in, men sedan väljer ett annat boende när de kan för att de tycker att det är för dyrt.

”Får inte bli sjuk om man ska bo här”

Kimete Maliqi i Växjö har redan märkt att många som flyttat in i punkthusen i hennes område, snabbt flyttar ut igen. Själv är hon också osäker på om det är värt att bo kvar framöver.

Tomma lägenheter och balkonger i utkanten av Växjö
Trots att punkthusen stått klara i över ett år finns fortfarande lediga lägenheter där.

Hon betalar 7 787 kronor i månaden för sin tvåa, men då är det 20 procents rabatt på hyran som egentligen ligger på över 9 300 kronor. Rabatten kommer att trappas ner och sedan försvinna.

Nu har Kimete Maliqi just blivit sjukskriven på grund av smärtor i ryggen och ekonomin har fått en smäll.

– Jag tittade just på lönen och tänkte bara: Shit, hoppas jag klarar mig den här månaden. Man får inte bli sjuk om man ska bo här.

Läs också Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.