Tv-kritikern Johan Croneman blickar inåt
Surgubbe Johan Croneman! Jag känner bara obehag när jag läser dina kommentarer om det mesta.
Ett handskrivet brev på väggen i köket fortsätter i samma oresonliga stil. Bredvid finns en förbehållslös maskinskriven hyllning från en av Sveriges mest kända artister.
Johan Cronemans krönikor om film och tv i Sveriges största dagstidning, Dagens Nyheter, väcker känslor. Själv är han trött på att bara förknippas med de texter där han plockat fram motorsågen.
– Den som läser 50 av mina krönikor kommer att inse att jag inte sågar särskilt ofta. Däremot är jag tydlig. Läsaren ska veta vad jag tycker efter sista punkten.
Det är för den tydligheten som människor under många år hejdat honom i hemkvarteren runt Mariatorget på Söder i Stockholm. Vid grönsaksdisken, på promenad med boxern Buffa eller på stamfiket. För läsarna av hans spalter i Dagens Nyheter och Icakuriren har Johan Croneman varit ett bekant ansikte i många år, men okänd i en vidare krets. På flygplatsen i Düsseldorf 2017 inträffade den där livsavgörande händelsen som hade kunnat sluta med döden, men som i stället gjort att Johan Croneman tagit ett steg till ut i offentligheten.
Han och då 13-årige sonen Folke skulle äntligen få se Dortmund lira på hemmaplan. Det blev ingen fotbollsmatch. Strax efter att planet landat i Düsseldorf small det till. Som om någon slagit Johan i ryggen med ett basebollträ.
Aortaväggen hade gett vika och smärtan var överjävlig. Folke fanns vid hans sida under natten på hjärt- och kärlintensiven. Han var stark och släppte aldrig båren, höll sin far i handen och var nära hela tiden.
– Jag var så fokuserad på Folke. Hade han inte funnits där hade jag nog bara gett upp och somnat in för gott.
Johan Croneman bestämde sig för att skriva den där boken som han burit med sig sen tidigare. Om hur han blev den han är. ”Jag är olyckligt här” är 266 luftigt redigerade sidor där han vänder blicken mot sig själv, berättar om hur han, trots ett framgångsrikt yrkesliv med utmärkelser, kvinnor, fester och familj sent i livet, har haft så förbaskat svårt att vara lycklig. Hur han byter terapeuter och självmedicinerar med alkohol och spelar bort hundratusentals kronor.
Vid 65 års ålder sitter plötsligt kritikern, som flertalet gånger sågat Fredrik Skavlan, i hans tv-show och får sina bistra omdömen om programledaren upplästa av skådespelerskan Sofia Helin, och diskuterar alkoholproblem med supermodellen Elsa Hosk. Det känns väldigt ovant, medger Johan Croneman. Att han inte var nervös har sina medicinska förklaringar.
– Jag äter väldigt mycket mediciner. Bland annat betablockerare för hjärtat, så jag blir inte nervös.
Det är vid vardagsrumsbordet i 2,5-rummaren som boken och de allra flesta krönikor blivit till. Som frilansande skribent är hemmet också hans arbetsplats. Johan Croneman tillbringar mycket tid i hyreslägenheten på 73 kvadratmeter.
Tv-serierna och filmerna han ska recensera klämmer han hemma i vardagsrummet bland välfyllda bokhyllor. På väggarna trängs utmärkelsen ”Årets republikan 2009” med gamla lagbilder från IFK Norrköping. Årskorten står uppradade på den öppna spisen som har eldningsförbud. När SM-guldet var bärgat 2015 var han rikligt glad och lycklig. Johan och Folke tar tåget till Norrköping så ofta de kan, för att se Pekings matcher och hälsa på 97-åriga Elly,
mamma och farmor.
– Jag gillar att ha årskortet i plånboken. När jag växte upp var Norrköping en stad i kris. Nu är det en kulturstad med invandrare och arbetarprägel. Det är fint.
Att Johan Croneman nästan alltid bott i hyresrätt har flera bottnar. Han har alltid tyckt att bostadspriserna varit hiskeligt höga och han kan spy på att sitta på middagar där gästerna diskuterar sina klipp.
– Jag kan inte bostadsfrågan särskilt väl men marknaden är ju sjuk. Det är ett jävla lotteri där den som har tur kan trygga sin pension.
Numera är drömmen om ett sommarhus starkare än att ha en bostadsrätt, men pengar han skulle kunna haft till det har han spelat bort. Visst har det hänt att han lämnat kasinot med hundratusentals kronor på fickan, men slantarna har han sett till att spendera snabbt. På resor, prylar och familjen. För att förhindra att han sitter vid roulettbordet igen och förlorar allt. Spelandet är ett beroende långt mycket starkare än alkoholen, enligt Johan Croneman.
Om några år är skulderna avklarade. Till dess har han även hyrt sommarnöjet. På Bjärehalvön i Skåne, där han vistats många somrar ändå sen barnsben.
– Jag har hyrt ett jättemysigt hus i Vejbystrand de senaste åren. Vem vet, kanske kommer jag ha råd med ett hus lite längre från havet, bland potatisbönderna.
Hans tankar ser ut att fara ner till den skånska myllan medan trafiken och folkmyllret gör sig ständigt påmint därutanför. Vardagsrummet vetter mot en av Stockholms livligaste gator. Fönstren har en fyra år gammal beläggning av storstadens avgaser. Johan Croneman ursäktar sig och förklarar att han har en fönsterputsare på gång. Han älskar att bo centralt och känner sig tryggast när det är människor i rörelse omkring honom – med sina för- och nackdelar. När det blir kallt ute förekommer det att människor sover i trapphuset – men han kan gå ner till restaurangköket i samma hus och låna en gurka.
– Huset är lyhört och visst hörs det ljud nere från gatan, men jag anser att en stad måste få vara levande och har en hög toleransnivå.
Under ett stambyte blev han evakuerad till Fredhäll på Kungsholmen. Ett attraktivt område i Stockholms innerstad, men med lägre puls.
– Där trivdes jag inte på samma sätt. Folk kom hem från jobbet, drog på sig löparkläderna och tog sin runda, sen gick var och en hem till sig.
Det centrala läget – och att ha stammisbaren i samma hus – kan tyckas vara en frestelse för en människa som spenderat mycket tid på krogen och haft problem med alkoholen. För Johan Croneman är det tvärtom. Det är när han känner sig ensam som han haft närmare till återfall. Han undviker inte krogmiljöer och går gärna ner och pratar bort en timme med personalen i husbaren, men numera med en cola i glaset.
– Jag gillar att vara berusad och har hela mitt liv vetat om att jag druckit för mycket. Egentligen skulle jag vilja fortsätta att kunna dricka, men det går inte.
Livet måste fortsätta ändå. Det känns väldigt annorlunda och är långt ifrån lätt, men kroppen har tagit stryk av levernet. Nästa punkt i kalendern är ett läkarbesök.
Johan Croneman vill fortsätta skriva krönikor några år till, se Folke växa upp, kanske köpa det där sommarhuset.
Och se IFK Norrköping ta SM-guld igen.
Gör: Skriver krönikor om film och tv. Aktuell med inåtblickande boken ”Jag är olyckligt här”.
Bor: I en hyresrätt på 73 kvadrat vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm.
Hyra: Cirka 9 000 kronor i månaden.
Familj: Sonen Folke, exfrun Anna och hennes son Noa. Boxern Buffa. ”Jag bor ensam men vi är fortfarande som en familj och umgås mycket”.
Kommer inte över min tröskel: Jag har fruktansvärt svårt för prydnadshyllor.
SUCCESSION (HBO): Om maktspelen, politiken och familjebanden kring en åldrande, rik mediemogul och hans fyra barn. ”Den bästa serie som gjorts på åratal.”
PATRIA (HBO): Utspelas i Baskien under separatistgruppen ETA:s terror. ”Jag älskar politiska thrillers, det här är en av de bättre”.
UTREDNINGEN (SVT Play): Om mordet på den svenska journalisten Kim Wall. ”Serien ägnar sig inte åt brottslingen utan människorna som utreder mordet”.