Granne hjälpte polisen med kartläggning – nu åtalas första svartuthyraren

Nyheter Månadshyran för lägenheten höjdes i smyg med nästan 4 000 kronor. En uppmärksam granne och en polisanmälan från Stockholmshem ligger bakom rättsfallet – det allra första i sitt slag. Vår kartläggning bland de största bostadsbolagen i landet visar samtidigt att knappt någon anmäler.
Svart överhyra

Tre rum och kök. 69 kvadratmeter. Tillgång till garage. En av Stockholmshems hyresrätter i Hässelby blir historisk. Lägenheten står i centrum när ny lagstiftning för första gången prövas i en svensk domstol.

Hyresgästen, en man i 40-årsåldern, står åtalad för brott mot jordabalken. Han ska ha hyrt ut bostaden svart och dessutom till överhyra. Sedan två år tillbaka kan det vara ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Läs ocksåHårdare tag mot svart överhyra - nu testas den nya lagen

Grannen spanade på misstänkte svartuthyraren

Det var i vintras som fastighetsägaren fick uppgifter om att det var mycket spring med okända personer runt bostaden. Hyresvärden misstänkte att den hyrdes ut svart och kontaktade därför polisen och rev kontraktet.

Rent konkret handlar det om följande: Mannen ska enligt åklagaren ha tagit 10 500 kronor i hyra av två andrahandshyresgäster, fast Stockholmshems hyra egentligen låg på 6 527. Värden visste ingenting.

Läs ocksåHyrde ut svart till ockerhyra - riskerar dömas för brott

En uppmärksam granne i huset ska ha blivit ombedd av Stockholmshem att hålla koll på lägenheten och har nu lämnat en detaljerad logg till polisen över vilka som bott i lägenheten och när flyttfirmor har varit på plats. I åklagare Joakim Halls bevisning finns dessutom en Blocket-annons och sms-konversationer med summor och tidpunkter.

Varför tror du att det har tagit två år från lagändringen till det första åtalet?

– Det tar alltid en viss tid innan ny lagstiftning leder till åtal. Det kan handla om handläggningstider som kan förklara det. Men utöver det kan jag säga att min uppfattning är att det inte är helt känt att det här är straffbart och att det kan leda till åtal. Jag tror inte att allmänheten känner till det, säger Joakim Hall.

Hur pass bra känner polisen till lagen?

– Jag känner mig inte bekväm att svara på det eftersom det bara blir spekulationer. Men för mig som åklagare fick jag läsa på om detta på ett sätt som jag vanligtvis inte gör vi rutinartade fall. Jag fick läsa lagen, granska förarbetena och noga tänka efter.
Vad kan det bli för straff här?
– Lagen ger möjlighet för böter eller fängelse i detta fall och man vet aldrig innan huvudförhandlingen. Men det rimliga som jag förväntar mig är böter, säger Joakim Hall.
Hösten 2019 blev kombination svartuthyrning, det vill säga otillåten andrahandsuthyrning, och överhyra ett brott som kan ge böter eller fängelse. Stockholmshem var tillsammans med MKB i Malmö först ut i landet med att anmäla hyresgäster redan första året. Och fler fall har sedan dess följt.

Men trots att det har gått två år sedan lagändringen handlar det totalt sett fortfarande om få polisanmälningar. Det visar Hem & Hyras kartläggning av ett trettiotal fastighetsägare som tillsammans äger hundratusentals lägenheter över hela landet. De tillfrågade fastighetsägarna har enbart gjort totalt åtta polisanmälningar. Flera bostadsbolag anger svårigheten med att känna till hyran som svartuthyraren tar ut som skäl till att de inte anmäler. Fallet i Hässelby är det första som tas upp i en domstol.

Tvingades bo med andra

En av andrahandshyresgästerna i Hässelby har berättat för polisen att han aldrig fick ett skrivet kontrakt och dessutom blev tvingad att dela bostaden med andra personer som han inte kände. När han blev osams med uthyraren, angående brister i hemmet, ska han ha blivit hotad med att bli utkastad på gatan. När han sedan försökte slå larm till polisen kände de inte till lagskärpningen: ”Samma dag sökte vi hjälp hos polisen. Men eftersom det inte var något brott som skett kunde polisen inte hjälpa oss då”, berättade han senare i förhör.

Andrahandshyresgästerna i åtalet bodde i lägenheten under tre månader, men riskerar inget straff. Lagstiftningen inriktar sig enbart på uthyrare som tar extra betalt svart, det som kallas oskälig hyra, och inte på den som hyr.

Enligt Stockholmshems uppgifter ska den åtalade ha köpt och flyttat till en bostadsrätt samma år som han började hyra ut sin lägenhet svart. I förhören nekar han till brott. Han säger att han aldrig flyttade ut från trerummaren. I stället ska han ha tagit in inneboende, vilket inte omfattas av lagskärpningen.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

”Ni måste utreda och komma fram till sanningen”, sade han till polisen tidigare i år.

Fakta: De har polisanmält svartuthyrare
Bostadsbolag Polisanmält
ABK, Kristianstad Nej
Armada, Åkersberg Nej
Botkyrkabyggen Nej
Ebo, Eslöv Nej
Ekeröbostäder Nej
Gavlegårdarna Nej
Gårdstens bostäder, Göteborg Nej
Haningebostäder Nej
Helsingborgshem Nej
HFAB, Halmstad Nej
HSB, Göteborg Nej
HSB, Malmö Nej
HSB, Stockholm Nej
Kalmarhem Nej
Landskronahem Nej
LKF, Lund Nej
Micasa Nej
Mimer, Västerås Nej
MKB, Malmö Ja, två fall
Nykvarnsbostäder Nej
Poseidon, Göteborg Ja, ett fall
Signalisten, Solna Nej
Sigtunahem Ja, två fall
Skurupshem Nej
Stockholmshem Ja, tre fall
Svenska bostäder, Stockholm Nej
Telge bostäder Nej
Victoria park Nej
Willhem Nej
Värmdöbostäder Nej
Väsbyhem Nej
Örebrobostäder Nej
Fakta: Så hyr du ut utan att få problem eller begå brott

Hyra ut till inneboende: du behöver inget tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden så länge som du själv bor kvar och tar in någon annan att dela bostaden med.

Hyra ut i andra hand: du behöver få godkänt från husets ägare innan du flyttar och låter någon annan ta över lägenheten tillfälligt. Du måste ha beaktansvärda skäl som till exempel sjukdom, tillfälligt jobb eller studier på annan ort. Om värden inte går med på det kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.

Fakta: Tuffare tag mot svartuthyrare med ny lag
  • Sedan den 1 oktober 2019 har lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra stramats åt.
  • Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr ut i andra hand utan tillstånd.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
  • Att ha inneboende i sin lägenhet kräver inte hyresvärdens tillstånd.
Svart överhyra
Läs också Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan” Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.