Annons

“Två gånger har vi stått på gatan”

Göteborg Desperation, okunskap och snabba pengar göder Göteborgs svarta bostadsmarknad. Det är de mest utsatta som kommer i kläm. Trebarnsfamiljen Khatab-Ghanam har tvingats flytta 27 gånger på fyra år.
Familjen Khatab-Ghanam är samlade runt matbordet.
Foto: Linn Bergbrant
Fadi Khatab och Needa Ghanam vittnar om den desperata situationen på Göteborgs svarta bostadsmarknad. Tillsammans med barnen Ayana Linda, 3, Carlos, 2, och Enolla, 8, har de tvingats flytta 27 gånger sedan de kom till Göteborg för fyra år sedan.

Ett skriande behov av bostäder, stora pengar i omlopp och begränsade kunskaper om hur systemet fungerar. Det är ingredienser som leder till en tuff sits för många nyanlända på den hårda, västsvenska bostadsmarknaden.

Myndigheter som Skatteverket, Kronofogden och Polismyndigheten talar om en ny trend. Den märks även hos Hyres- och arrendenämnden i Göteborg. Hem & Hyras färska granskning visar att antalet misstänkta svartkontrakt nästan har fördubblats i rättssalen på bara ett år.

Läs ocksåAllt fler svartkontrakt avslöjas i VästsverigeGrafik över hur antalet svartkontrakt ökar i hyresnämnden

– Det farliga är att det sätts i system. Det kommer att bli ett jätteproblem, och kosta samhället mycket pengar, säger Lise-Lotte Norén Wilkens, hyresråd i Göteborg sedan många år.

Fadi Khatab och Needa Ghanam, båda 38, kom till Göteborg från Syrien för fyra år sedan. Sedan dess har de flyttat 27 gånger, kors och tvärs över hela staden.

– Det är mycket svårt, säger Fadi och ser på sin åttaåriga dotter Enolla.

Läs ocksåHyran betalas i ett kuvert utePia i vardagsrummet med sin katt i famnen. Bilden är anonymiserad.

Den rotlösa tillvaron tar hårt på henne. Det är svårt att behålla nyvunna vänner genom alla flyttar. Familjen har även tvingats göra sig av med leksaker och andra tillhörigheter under åren i kappsäck.

– Enolla säger att hon vill ha ett hem. Andra föräldrar i skolan frågar varför hon bara ritar hus. Hon gör det varje gång hon får ett papper, berättar Fadi.

Annons

Även treåringen Ayana Linda har präglats av att bo trångt och tillfälligt, säger han. Större delen av hennes liv har familjen hittills bott i ettor, eller i ett enda rum.

Läs ocksåKrafttag mot svart uthyrning

– Hon har vuxit upp med jätteliten yta runt sig, så hon rör på sig jättemycket. Så fort hon ser en öppen dörr vill hon bara springa ut.

Som många andra nyanlända har familjen valt bort Migrationsverkets placeringshjälp. I stället har de hankat sig fram som inneboende och på den svarta andrahandsmarknaden.

– Vi har haft tur som har hamnat med folk som vill hjälpa till utan ekonomisk vinning. Men jag känner folk som har betalat nästan dubbla hyror, och höga depositioner, säger Fadi Khatab.

Han och Needa beskriver en vardag präglad av stress och ovisshet. Ibland har familjens situation blivit desperat.

– Fem gånger har vi inte vetat var vi skulle bo nästa natt, berättar Fadi. Vid två tillfällen har vi bokstavligen stått på gatan och ringt en kompis: vi har inga alternativ kvar, kan vi sova över?

Annons

Nyligen flyttade familjen in i en trerumslägenhet i Olskroken, på ett riktigt andrahandskontrakt som gäller ett helt år. Lättnaden går nästan att ta på.

– Nu kan vi slappna av i några månader. Sedan måste vi börja tänka igen, säger Needa Ghanam.

Den desperata bostadsjakten har hittills satt resten av livet på vänt, trots uppehållstillståndet. Det gör Fadi Khatab frustrerad.

– Som systemet ser ut nu så ska man bo svart i fem, sex år över hela staden. Vi förstår att det inte finns bostäder för svenskar heller, och vi vill inte vara några offer. Vi vill vara med och bygga Sverige. Men man kan inte starta ett nytt liv utan ett hem, säger han.

Läs också "Syftet var aldrig att tjäna pengar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.