Annons

Tvångsförvaltade hus i Aneby åtgärdas

Aneby Hyresgäster är flyttade och Anebybostäder har dragit igång åtgärder på Köpmansgatan 3 och 5. Denna vecka startar sanering och nästa vecka inleds ventilationsåtgärder.
Foto: Annika Wallsson
Elsa är en av hyresgästerna som bor i de tvångsförvaltade husen i Aneby.

På Elsas dörr gäller det att knacka. Någon ringklocka finns inte. I badrummet läcker det vatten, både från toalettstolen och det lösa handfatet. Svartmögel växer i duschkabinen.

Hon är en av hyresgästerna på Köpmansgatan 3 och 5 i Aneby som tvångsförvaltas genom Anebybostäder. Enligt Aneby kommun är det så illa ställt att hyresgästernas hälsa riskeras.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Det är främst sättningar i kombination med bristfällig avloppslösning och ventilation som riskerar att orsaka smitta och sjukdom. Även sanering av råttor i källare och fåglar på vinden måste göras. Inga skadedjur finns i lägenheterna.

– Hej, säger Elsa och kommer upp för trapporna i trapphuset. Jag har tvättstuga nu. Maskinen har varit trasig så jag har inte kunnat tvätta på flera veckor. Men nu går det.

Trots hyresvärdens kännedom om bristerna har inget, eller ytterst lite, hänt i de två husen som rymmer totalt 16 lägenheter. Av och till har vatten och el stängts av eftersom hyresvärden inte betalat räkningarna. Skadorna på huset kan emellertid inte helt skyllas på nuvarande ägare, som ägt husen i tre år. Det handlar om flera år av misskötsel som lett till att samtliga lägenheter och lokaler är i ett mycket dåligt skick.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Elsa ger 3 357 kronor för sin etta med kök.

– Egentligen är det inte värt det. Egentligen blir man bara helt deppad av att bo så här. Och jag känner mig otrygg, säger hon.

Att Elsa ändå bor där hon bor beror på att hon av olika anledningar skuldsatt sig genom åren och har i dag skuldsanering och lever på existensminimum. Hon har även haft hyresskulder och stod utan bostad när hon på kort varsel fick lägenheten på Kömansgatan för ett par år sedan.

Annons
Läs ocksåTvångsförvaltning av slumvärds bostäder efter år av vanvård – hyresgäster lättade över beslutet

Hon gläds åt att Anebybostäder tagit över driften av husen.

– Det är inte en dag för tidigt och det har redan blivit bättre. Men det kommer att ta tid att få allt som det ska. Jag vill härifrån. Men det är inte lätt å vara liten, säger Elsa.

Miljökontoret, Anebybostäder och Anticimex har genomfört besiktningar men fler undersökningar krävs. Även Hyresgästföreningen har varit delaktiga i processen.

Det mest akuta har varit att flytta hyresgäster i det värst utsatta huset, något som är gjort. Ett hushåll har fått flytta till det mindre utsatta huset och ytterligare tre hushåll har fått bostad i Anebybostäders bestånd.

– Vi jobbar på alla plan för att hitta lösningar. Det är tråkigt och beklagligt att vi måste göra det här, men det är viktigt att vi har trygga sunda bostäder, säger Christian Brännström, vd för Anebybostäder.

En åtgärdsplan för kommande månader är klar.

– Den här veckan inleds sanering av skadedjur och även av en lägenhet samt ett källarutrymme. Nästa vecka börjar vi att se över ventilationen och tilluften till lägenheterna. Vi har städat tvättstugan, satt in ny tvättmaskin och fräschat upp lite. Annars är det lugnt i kvarteret. Hyresgästerna förstår situationen och vet att det är oss de ska vända sig till, säger Christian Brännström.

Annons

I början av april beslutade även kommunens tillsynsnämnd att ge samhällbyggnadsavdelning i uppdrag att ta fram ett förslag som syftar till att nå en långsiktigt hållbar boendemiljö i byggnaderna.

– Det handlar om fastigheterna men det är mycket som spelar in i kvarteret. Vi har Svartån, en järnväg och en bro i närheten och det behövs ett helhetsgrepp av vad som bör göras, säger Christian Brännström.

Fastighetsägaren Bertil Ingerlund har förståelse för att hans hus tvångsförvaltas. Enligt hyresnämndens beslut ska Anebybostäder senast första september lämna in en skriftlig redogörelse till nämnden om vilka åtgärder som utförts och vilka åtgärder som bedöms nödvändiga under närmaste tiden samt ett förslag på hur länge tvångsförvaltningen ska pågå, längst fem år. I oktober fattar hyresnämnden nytt beslut om längden på tvångsförvaltningen.

Läs mer: Få kommuner ansöker om tvångsförvaltning

Läs mer om hyresnämndens beslut om tvångsförvaltning

Fakta: Tvångsförvaltning

Om en hyresvärd grovt misssköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Hyresvärden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastigheten till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år.
Beslutet om tvångsförvaltning kan omprövas under perioden.

Läs också 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.