Tvångsförvaltade skandalföreningen ”kränkt” – kräver 6,5 miljoner kronor i skadestånd

Övergivna hyresgäster, ekonomiskt kaos, viteskrav och varken värme eller varmvatten. Nu tar historien om skandalomsusade bostadsrättsföreningen Femman i Kinesiska muren ytterligare en vändning.
Trots att huset är både tvångsförvaltat enligt ett beslut i hyresnämnden och utmätt av Kronofogden stämmer nu Femman MKB, det kommunala bostadsbolaget som äger grannfastigheten, i tingsrätten. Totalt handlar det om ett krav på 6,5 miljoner kronor. Av dem är fem miljoner kompensation för ”ekonomisk skada, förlorat anseende och kränkning”. Men stämningsansökan är inget som MKB tar på allvar.
– Vi upplever inte att det är en seriös stämning, säger Margaretha Söderström på MKB.

Sapko Sinani, som företräder Femman, försvarar agerandet.
– Då är det MKB:s uppfattning men vi är väldigt seriösa. MKB har en skuld till oss och de har inte betalat, säger han.
Kränkning värd fem miljoner kronor
Enligt ansökan har Femman skadeståndsanspråk på bland annat fem miljoner. Det står: ”Bostadsrättsföreningen har drabbats av allvarliga ekonomiska konsekvenser, inklusive utmätning av Kronofogden, och föreningens anseende har skadats. Detta utgör grund för ett skadeståndsanspråk om 5 000 000 kr.”, i ansökan till Malmö tingsrätt.
Sapko Sinani vill inte svara närmare på frågor kopplat till det men anser att föreningen lidit skada av att de inte har fått in pengar som de borde av MKB. Det har lett till ekonomiska svårigheter vilket påverkat hyresnämnden och i förlängningen lett fram till tvångsförvaltningen, som han ser det. När Hem & Hyra ställer frågor om Kronofogdens utmätning avslutar Sapko Sinani samtalet.
Resterande 1,5 miljonen kronor av skadeståndskravet rör sig bland annat om obetalda fakturor för gemensam värme och ett delat miljöhus men även obetalda drift- och underhållsarbeten.

Kommunen tröttnade – krävde tvångsförvaltning
Föreningen Femman har i skrivande stund 3,2 miljoner kronor i obetalda skulder hos kronofogden. De boende har i många år fått stå ut med allvarliga brister: misskötsel, hissar som inte fungerar, fukt och dålig ventilation. Problemen kulminerade i höstas då värme och varmvatten stängdes av för hundratals boende. Först när temperaturen började sjunka och vintern närmade sig satte Eon i gång fjärrvärmen igen, då av humanitära skäl. Men Malmö stad hade fått nog av kaoset och krävde tvångsförvaltning. Hyresnämnden godkände ansökan i början av mars och förvaltningen sköts nu av privata hyresvärden Trianon, dock under stora svårigheter.

– Det går inte att bedriva en vettig tvångsförvaltningen, men vi har försökt och försöker fortfarande. Vi får inte ens en hyresgästlista och det finns inga pengar. Vi har fått in en ytterst liten del av de hyresintäkter vi borde ha fått och det beror ju på att ingen av dem som bor i huset äger sin lägenhet utan det handlar om andrahandsuthyrningar, säger Olof Andersson, vd på Trianon.
Hem & Hyra har utsett Femman till landets näst värsta hyresvärd. En del av motiveringen är ”misskötsel utöver det vanliga”.
- April 2025 – Femman har 3,2 miljoner kronor i skulder och Kronofogden mäter ut fastigheten.
- Mars 2025 – Hyresnämnden godkänner Malmö stads ansökan om tvångsförvaltning. Trianon tar över.
- Januari 2025 del 1 – Skatteverket misstänker att bostadsrättsföreningen töms på pengar och gör en razzia
- Januari 2025 del 2 – Förhandlingarna om en eventuell tvångsförvaltning inleds i hyresnämnden i Malmö.
- November 2024 – Malmö stad kräver tvångsförvaltning av den vanskötta bostadsrättsföreningen Femman. Skälet: Omfattande vanskötsel
- Oktober 2024 – Värmen och varmvattnet stängs av för boende i Femman. Skälet är obetalda räkningar.
- Juni 2024 – Fyra hushåll i Femmans bostadsrättsförening ansöker med hjälp av Hyresgästföreningen om åtgärdsföreläggande med krav på fungerande betalvägar för hyror.
- Maj 2024 – Knight Security, tidigare Sinani Security, som skött hyror och skötsel i båda föreningarna går i konkurs.
- Maj 2023 – Hyresgästföreningen begär tvångsförvaltning av Bostadsrättsföreningen Femman. Hyresnämnden säger nej. Handelsbanken stämmer föreningen på drygt 28 miljoner kronor i Malmö tingsrätt, detta dras sedan tillbaka.
- November 2022 – Flera styrelsemedlemmar döms i tingsrätten för bokföringsbrott kopplade till de två bostadsrättsföreningarna.
- December 2021 – MKB tar över Taxeringsrevisorn 2 och tidigare hyresgäster tvingas sedan flytta.
- Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på föreningen Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
- Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
- Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott.
- Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
- 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
- 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
- 2008: Ombildning till bostadsrättsföreningar
- 1971: Huset byggs av MKB. Det görs om till kontor på 1980-talet innan det återigen byggs om till bostadsrätter.