Tvångsförvaltning nära – nu avgörs framtiden för ökända skandalhuset
Klockan 03.25 på morgonen skickar företrädare för den skandalomsusade bostadsrättföreningen Femman frågor till miljöförvaltningen om hur kommunen har hanterat problemen med värme och ventilation i Kinesiska muren. Det är samma dag som frågan om föreningens framtid ska avgöras i hyresnämnden.
Malmö stads miljöförvaltning har krävt att föreningen ska tvångsförvaltas. De har tröttnat på slarvet i huset, som i höstas kulminerade när Eon stängde av fjärrvärme och varmvatten för över hundra boende.
– Det här är en extremt misskött bostadsrättsförening där påtryckningar och vitesföreläggande inte har gett resultat. Vi har med en kommuns alla tillgängliga medel försökt förbättra situationen, framför allt för att skona boende som tvingas leva under odrägliga förhållanden. I brist på agerande från styrelsen ansöker vi nu om tvångsförvaltning, sa Sofia Hedén (S), kommunalråd med ansvar för miljö och service, i samband med att kommunen ansökte om tvångsförvaltning i slutet av förra året.
Kan inte stoppa förhandlingen
Men bostadsrättsföreningen Femman och dess företrädare vill egentligen att hyresnämnden ställer in förhandlingen. De är orättvist anklagade. Det är helt andra aktörer som gör fel. Inte föreningen. Felen ligger hos kommunen, VA Syd, Eon och hyresgäster som kommer med falska anklagelser. In i det sista kommer nya förklaringar.
– Grundproblemet kommer från kommunen, inte från oss. Vi har bevis på att fastigheten aldrig har varit slutbesiktigad.
Sapko Sinani företräder föreningen i hyresnämnden som adjungerad ledamot i Femman. Han, miljöinspektörer och jurister från Malmö stad är på plats när hyresnämnden ska ta ställning till kommunens krav om tvångsförvaltning. Det är fullt på åhörarplats. Massmedia är här för att rapportera. Huset har efter alla turer blivit känt i hela landet.
Kravet på tvångsförvaltning är en unik åtgärd. Om det går genom blir de ansvariga avstängda och ersatta av en tillfällig förvaltare. I tre år, om kommunen får som de vill.
Obetalda fakturor kan få stora konsekvenser
Bevisen som kommunen lägger fram handlar bland annat om obetalda fakturor som riskerar att få stora konsekvenser för de boende. Femman är skyldig VA Syd flera hundra tusen kronor och skulden till Eon för fjärrvärmen har vuxit. Att de boende över huvud taget har fjärrvärme beror på att Eon satt i gång den igen av humanitära skäl. I höstas var den avstängd i femtio dagar.
– Nu finns risken att vattnet stängs av, säger Josephine Stensson, stadsjurist på Malmö stad och som företräder miljöförvaltningen i hyresnämnden.
Lägg där till viten på två miljoner kronor kopplat till att man vägrat svara Kronofogdens frågor om vem som äger fyra specifika lägenheter i fastigheten. Och 640 000 kronor i viteskrav från miljöförvaltningen. Hyresnämnden har dessutom beslutat att föreningen ska böta 60 000 kronor eftersom hyresgäster i huset fortfarande saknar fungerade betalvägar för hyra. Ett beslut som Femman överklagade i sista stund.
”Miljöförvaltningen kör sitt race”
Men i hyresnämnden försvarar Sapko Sinani föreningen. Problemen som miljöförvaltningen lyfter har antingen aldrig funnits, redan blivit åtgärdade eller så är det någon annans fel.
Sapko Sinani förklarar att fakturorna från VA Syd är felaktiga och att man har bestridit dem. Eon har föreningen stämt i tingsrätten för avtalsbrott och kommunen använder ”oriktiga uppgifter”. Föreningen ska säga upp fyra hyresgäster, man kommer att stämma kommunen och postgången har varit dålig. Allt det säger Sapko Sinani i hyresnämnden.
– Jag förstår inte varför vi blir behandlade så konstigt. Miljöförvaltningen kör sitt race, säger Sapko Sinani.
Han medger att föreningen har vissa ekonomiska problem men även det är kommunens fel.
– De har ringt runt till bankerna, säger han.
Ytterligare en härva
Hyresnämnden försöker även reda ut de frågetecken som finns kring hur många av de totalt 67 lägenheterna som är hyresrätter. För fyra år sedan uppgav styrelsen i sin årsredovisning att det fanns 50 medlemmar, det vill säga bostadsrättsinnehavare som äger sina lägenheter. Men flera av dessa hyr idag ut sina lägenheter och bor inte själva på plats. Uppgifter i folkbokföringen visar att majoriteten av dagens boende bara haft adress i huset i ett fåtal år. Men återigen vägrar Sapko Sinani att lämna ut uppgifter, trots att nämndens ordförande begär det. Han hänvisar till GDPR.
Faktum är detta är inte det enda som pågår just nu som kan få stora konsekvenser. Hem & Hyra har kunnat avslöja att en ny härva är på väg att nystas upp. I slutet av november slog Skatteverkets brottbekämpningsenhet till och hämtade in bostadsrättsföreningens och fastighetsförvaltarfirmans bokföringar. Det råder sedan länge ekonomisk oreda i föreningen som varken sköter deklarationer eller årsredovisningar. Nu misstänker Skatteverket dessutom att någon i smyg tömmer föreningen på pengar – att hyrespengar och avgifter har hamnat i fel händer. Skatteverket skrev inför razzian att: ”…det kan misstänkas att föreningen tömts på medel och att erlagda avgifts- och hyresbetalningar inte kommit föreningen och dess medlemmar till godo”.
Beslutet om tvångsförvaltningen kommer att dröja. Först i början av mars, efter ytterligare ett sammanträde, tar hyresnämnden ställning till kommunens ansökan.
Hem & Hyra har försökt nå Sapko Sinani för ytterligare kommentarer.
Historien bakom kaoset är komplicerad. Fastigheten på Rosengård, som kallas Kinesiska muren i folkmun, är delad i två hus. Problemen är sedan åratal koncentrerade till det norra huset som i sin tur är delad i tre enheter:
- En förening som inte är kopplad till problemen.
- I mitten en före detta skandalomsusad bostadsrättsförening som gått omkull och som omvandlats till hyreshus i kommunala MKB:s regi. Innan det rådde det kaos och stora delar av föreningen fungerade i praktiken som hyreshus.
- I samband med kraschen dömdes flera personer för ekonomisk brottslighet, varav några som nu styr den tredje delen i huset: Bostadsrättsföreningen Femman.
I styrelsen för 5:an, eller Femman, finns tre firmatecknare. En 57-årig man som enligt Skatteverket inte längre bor i Sverige samt en 58-årig kvinna som bor i västra hamnen i andra änden av Malmö. Sedan finns en tredje person som samstämmigt pekas ut av boende som den som egentligen bestämmer i Kinesiska muren, den 42-årige före detta C-politikern och ordningsvakten Sapko Sinani.