Tvångsförvaltningarna i Småland slår rekord
När hyresvärden missköter sin fastighet i så hög grad att det är otjänligt eller riskabelt för hyresgästerna att bo där kan en kommun eller Hyresgästföreningen, vilket är vanligast, ansöka om tvångsförvaltning. Det innebär att någon annan, ofta det kommunala bostadsbolaget, accepterar att ta över skötseln som tvångsförvaltare.
Hem & Hyra har tagit del av de ansökningar om tvångsförvaltning som kommit in till Hyresnämnden i Jönköping under de senaste fem åren. Dom visar att under perioden skedde flest ansökningar under 2019.
Hyresrådet Carl Olof Nilsson Öhrnell har gått bakåt i statistiken ytterligare fem år.
– Jag tror man kan säga att det finns en tydlig trend att det blivit fler ärenden under senare år, sedan kan det variera år från år. Vi kan bara se att det blivit fler men sedan kan vi inte förklara vad det beror på. Kanske kan tendensen även se olika ut i olika delar av landet. Förhållandevis är det fler ansökningar på mindre och medelstora orter, än i till exempel Kalmar och Växjö, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.
Det finns tre huvudgrupper som oftast hamnar under tvångsförvaltning. En är hyresvärdar som inte alls går att få tag på. En annan grupp är där fastigheten sköts men värden inte betalar sina räkningar för exempelvis vatten och el. Den tredje är en hyresvärd som inte sköter om sin fastighet på ett godtagbart sätt.
– De tre grupperna är ungefär lika frekventa. Det kan även vara en värd som inte går att få tag i och som heller inte sköter sin fastighet, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.
En tvångsförvaltning kan pågå under flera år och det är inte ovanligt att den slutar med att fastigheten säljs.
– De senaste tio åren har uppskattningsvis en tredjedel av fallen lett till någon form av försäljning i slutändan. I något fall har det också lett till konkurs för fastighetsägaren. I några fall har det löst sig genom att fastighetsägaren känt med sig att det är praktiskt att skriva ett förvaltningsavtal, förklarar Carl Olof Nilsson Öhrnell.
Ökningen beror, enligt Hyresgästföreningen region Sydost, främst på ett ärende 2018 som kom att bli prejudicerande för fler liknande fall. Hyresnämnden beslutade då om en tvångsförvaltning i Stockaryd. Tvångsförvaltningen grundade sig på hyresvärdens trakasserier mot hyresgästen snarare än brister i förvaltningen.
– Det har banat väg för oss att våga driva flera liknande ärenden i regionen. Stockaryd-fallet har satt en viss standard för hur man bedömer, inte bara förvaltningen, utan även värdens bemötande av hyresgästen, säger Ena Hodzic, jurist hos Hyresgästföreningen.
Tidigare har tvångsförvaltningarna också fallit på svårigheten att hitta tvångsförvaltare. Ena Hodzic ser även där en förändring, att fler värdar är beredda att ta på sig det ansvaret.
– Tack vare det prejudicerande fallet, vågar vi gå på mer idag. Vår tolerans mot dåliga värdar har minskat, Ena Hodzic.
Läs mer: Hans tvingades bo med mössan på
Läs mer: Unikt beslut om tvångsförvaltning i Stockaryd
Läs mer: Matilda flyttade in i kaos’
Läs mer: Värden slängde deras grejer i skogen
Ökning. Diagrammet visar att antalet tvångsförvaltningar i Småland sköt i höjden 2019. Även antalet fall av åtgärdsförelägganden har ökat. Källa: Hyresnämnden i Jönköping
- Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning. Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastigheten till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år.
- Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs. Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.
- När en hyresvärd inte sköter underhållet kan hyresnämnden besluta att hyresvärden måste avhjälpa bristerna ofta inom en viss tid. En ansökan kan göras av privatperson, kommun och Hyresgästföreningen.
- Bristerna måste innebära hinder och men i hyresgästens nyttjanderätt och det får inte vara bagatellartade skador.
- Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt.