Annons

Tvärstopp i hyresförhandlingarna i Mariestad

Mariestad Trots medlingshjälp har inte Mariehus och Hyresgästföreningen kunnat enas om hyrorna i Mariestads kommunala bostadsbolag. Nu får Hyresmarknadskommittén avgöra ärendet.
Magnus Elsing, Hyresgästföreningen och Jari Lalli, Mariehus, är inte överens om bostadsbolagets ekonomi. Nu har hyresförhandlingarna strandat.

När det stod klart att parterna inte kunde enas om nya hyror för 2019 skickades ärendet medling. Mariehus hade då krävt en höjning på 3,7 procent. Medlarnas förslag landade på 2,68 procent från första mars.

– Det är ett bud vi inte kan godta, säger Magnus Elsing, Hyresgästföreningens förhandlingschef. Det ligger betydligt över de 1,2 procent som vi anser rimligt.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran- fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

Därmed förkastar Hyresgästföreningen medlarnas bud.

Magnus Elsing säger att Mariehus under förhandlingarna har målat upp en mörk bild av bolagets ekonomiska läge och angett att det saknas pengar för att klara av sitt underhållsåtagande. Samtidigt har bostadsbolagets vd Jari Lalli i en insändare i Mariestads Tidning berättat om Mariehus goda ekonomi, med ett likvidöverskott på cirka 25 miljoner kronor per år.

När Hem & Hyra ringer honom för att få en kommentar till det han skriver i sin insändare, svarar han att han absolut inte vill kommentera förhandlingarna i det här läget:

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

– Jag vill inte säga något. Jag tycker heller inte att Hyresgästföreningen ska ge kommentarer om läget. Det är så man ska göra, säger han.

På frågan om bilden i hans insändare om bostadsbolagets mycket goda ekonomi, och bilden som han ger i förhandlingarna med Hyresgästföreningen; att bolaget inte har råd med att underhålla sina lägenheter svarar han kort:

Annons

– Snälla. Jag vill inte säga något om det. Du får återkomma när förhandlingarna är över, säger han.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Magnus Elsing säger att Hyresgästföreningen måste kommentera den delen som förklarar det som lett fram till strandningen och föreningens ställningstagande. Han menar att de problem som Mariehus har redovisat i förhandlingarna inte har en lösning i att bostadsbolaget höjer hyran.

– De vill höja hyran mer än många andra bolag i regionen, trots att de inte möter högre kostnadsökningar är andra. På det material som presenterats för oss har vi inte kunnat se att man skulle behöva höja hyran så mycket som man önskar. Om Mariehus i förhandlingarna med oss lagt ett krav och motivering i linje med den bild som bolaget förmedlar i Mariestads Tidningen, då hade vi förmodligen haft lättare att komma överens.

Magnus Elsing säger att Hyresgästföreningen anser att grunden till det medlingsförslag som nu lagts fram inte bygger på en ekonomisk analys av läget. Nu hoppas han att Hyresmarknadskommittén tar fram ett djupare underlag.

– På kort sikt är det osäkert om beslutet att stranda förhandlingarna gynnar hyresgästerna, säger Magnus Elsing, Men på lång sikt är det positivt både för hyresgäster och bolaget att våra förhandlingar har en grund i en ekonomisk verklighet.

– Så har det alltid varit i Mariehus, historiskt sett.  Därför har vi tidigare alltid kommit överens.

Annons

Elsing säger att strandningen tyvärr gör att hyresgästerna i Mariehus nu får vänta i ovisshet några veckor till innan de vet hur höga hyror de får det här året.

 

 

 

Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.