”Tvättstugan blir livets mittpunkt”
Att hitta en lägenhet i Sverige är inte det lättaste. Och är du därtill nyanländ från ett annat land har svårigheterna bara börjat. För att hjälpa alla färska, utländska hyresgäster på traven har den engelskspråkiga tidningen The Local satt ihop en liten guide till hur man överlever att bo tillsammans med svenskar.
1. Tvätten
Vare sig du vill det eller inte är tvättstugan nu den viktigaste delen av ditt liv, konstaterar tidningen. Medan man i de flesta andra länder sköter tvättandet för egen maskin tillämpas ett system med förbokade tvättstugor i Sverige. Orsaken är till stor del att man i vårt avlånga land gör allt för att spara in på boutrymme i lägenheterna.
Att få en tid i sista minuten är få förunnat, så det gäller att lära sig planera tvättandet veckor i förtid. Men det finns också fördelar med det något stelbenta svenska tvättsystemet, tipsar The Local:
”Om du behöver en ursäkt för att inte dyka upp någonstans är ”jag kan inte, jag har tvätten” ett trevligt alternativ till att skylla på att man måste tvätta håret.”
2. Andrahandshyra
Den första regeln beträffande andrahandsuthyrning är att man inte pratar om andrahandsuthyrning, klargör tidningen. Om man inte stått i bostadskö sedan man föddes är chansen liten att man har ett förstahandskontrakt, men det är ändå tabu att öppet erkänna att man hyr i andra hand.
Orsaken är kort och gott att andrahandskontrakt egentligen inte är tänkta att tillämpas någon längre tid. De hårda reglerna tvingar uthyraren att ha ett gott skäl till att någon annan flyttar in i deras lägenhet och som följd blir kontrakten ofta frustrerande korta. Särskilt om någon talar bredvid mun.
3. Förvaring
Att flytta till en andrahandslya i Sverige innebär att man inte kan få med sig hela sitt bohag. Skåpen i köket och vardagsrummet är i regel redan fyllda med din hyresvärds egna prylar, och massvis av blå Ikea-kassar.
Inte heller har du någon större glädje av att de flesta lägenheter i Sverige har ett tillhörande källarförråd eller vindsutrymme. Dessa är högst sannolikt också sprängfulla.
4. Gårdsstädning
Svenskar må ha rykte om sig att vara enstöringar men när det kommer till en punkt har de ett ytterst kollektivt sinnelag: Gårdsstädningen. Trots att du själv kommer behöva hitta en ny lägenhet inom sex månader lär övriga hyresgäster fnysa högt om du inte erbjuder ett handtag när denna dag infaller under höst och vår. Fenomenet förekommer framför allt om du hyr av någon som äger sin lägenhet.
Valet är ditt. Antingen ställer du upp och krattar löv, småpratar lite krystat och delar en varmkorv med grannen eller så väntar du in rätt ögonblick att smyga obemärkt ut ur bostadsområdet.
5. Gratis litteratur
Svenskar hatar att kasta saker. Den där välfyllda bokhyllan som generöst erbjuder gratisläsning i allmänutrymmet är därför inget annat än ett bländverk. De böcker du hittar har lämnats där av ett skäl.
Om du inte går igång på Sven-Göran Erikssons biografi eller tantsnusk finns inget att hämta.