Tveksamt ombildningsbrev skapar oro bland hyresgäster
Peter Stenfors har bott från och till i Solberga sedan 2002 och han börjar bli trött på ombildningssnacket. Det han reagerade på den här gången var att initiativet inte kom från grannarna utan direkt från ombildningskonsulten.
– Men vet inte om man ska skratta eller gråta, det är så genomskinligt. Samtidigt märker man att de är rädda för ett maktskifte och att de måste skaffa sig riktiga jobb, säger Peter Stenfors sarkastiskt.
I brevet som har gått ut från ombildningskonsulten Restate står det bland annat att man kan få köpa sin lägenhet ”långt under marknadspris” att ”det blir billigare att bo” och ”att sitta i en styrelse är inte betungande, det är vi som gör arbetet”. Rena felaktigheter enligt Peter Stenfors som är orolig att grannarna lämnar in intresseanmälan till ombildningskonsulten.
– Då stryps allt underhåll i huset, och vi får gå igenom allt det här en gång till, säger han.
Nu vill Peter ha hjälp från Hyresgästföreningen, som enligt uppgift ska gå ut med ett brev till berörda hyresgäster inom kort.
Petter Brolin, ombildningskonsult på Restate menar att det råder en begreppsförvirring. Han håller med om att fastigheten inte säljs långt under marknadspris, men däremot till ett rabatterat pris och att lägenhetspriserna blir långt under marknadsvärdet om man jämför med priserna på den öppna marknaden.
– Erfarenheten från tidigare allmännyttiga ombildningar i motsvarande förorter är att de boende kan sänka sin boendekostnad. Sedan är det sant att boendekostnaden naturligtvis är beroende av räntekostnaden. De marknadsmässiga långräntorna är idag på en sådan låg nivå att det är tydligt att marknaden inte tror på kraftigt stigande räntor i framtiden. Men det går inte att lämna några garantier, säger Petter Brolin.
Brevet har diskuterats både på Hyresgästföreningen Region Stockholms höstfullmäktige och Stockholm stads kommunfullmäktige. Även bostadsborgarrådet Joakim Larsson (M) reagerade på brevet från Restate.
– Jag förstår att hyresgäster kan bli oroliga över den här typen av osaklig marknadsföring från fristående konsulter, som inte arbetar på Stockholms stads uppdrag. Stadens uppgift är att förse de hyresgäster i ytterstaden som är intresserade av att eventuellt ombilda till bostadsrätt med korrekt information. Det är inga andra än hyresgästerna som avgör om en ombildning är aktuell, säger Joakim Larsson.
Ann-Margarethe Livh (V) ordförande i Familjebostäder vill gå ännu längre.
– Vad innebär när en fristående aktör säger att Stockholm Stad lovar rena felaktigheter? Vi tänker lägga en skrivelse till koncernstyrelsen där vi tänker fråga vad det innebär juridiskt där fristående företag går ut och far med osanning. Får man lova vad som helst? Här måste staden säga ifrån, tycker jag.