Tvingas flytta efter över tio år
De två hushållen har sedan länge hyrt varsin lägenhet i ett parhus i Kungsbacka kommun. Den ena hyresgästen flyttade in för 14 år sedan, den andra ett år senare.
I vintras vände sig deras hyresvärd, ett kommanditbolag, till hyresnämnden för att få säga upp kontrakten. Syftet var att kunna sälja huset: det enda som återstod av beståndet sedan bolaget successivt avvecklat övrig verksamhet på grund av ägarnas höga ålder.
De båda hyresgästerna hade då först erbjudits att köpa sina lägenheter, men avböjt. I stället menade de, med stöd av Hyresgästföreningen, att de fortfarande borde ha kvar sitt besittningsskydd gentemot värden även om bolaget sålt sina andra fastigheter.
Hyresnämnden höll med. Eftersom värden fortfarande ansågs bedriva affärsmässig uthyrning skulle besittningsskyddet vara intakt. Hyresgästerna hade heller inte erbjudits någon ersättningsbostad, eller haft tillräcklig tid på sig att ta ställning till försäljningsplanerna. Därmed vore det oskäligt att låta kontrakten upphöra, ansåg nämnden.
Men hyresvärden valde att överklaga beslutet till Svea hovrätt – som är av en annan uppfattning. Att ägarna är över 70 år ”måste anses vara ett sakligt skäl och ska vägas mot hyresgästernas intresse av att få behålla lägenheterna”, skriver hovrätten bland annat i sitt beslut.
För kort betänketid, brist på ersättningslägenheter och att huset har varit hyresgästernas hem under lång tid räcker inte som argument, bedömer rätten. Därför tvingas nu de berörda hyresgästerna att hitta andra hem.
Beslutet kan inte överklagas.
Besittningsskyddet är starkt. Värden får i regel inte säga upp hyresavtalet och slänga ut dig så länge du sköter dig: betalar hyran, vårdar lägenheten och avstår från att hyra ut i andra hand utan tillstånd, till exempel.
Däremot finns det undantag från regeln. Det gäller till exempel om du bor i ett en- eller tvåfamiljshus som inte hyrs ut affärsmässigt, och ägaren själv vill använda huset att bo i.
Läs mer på Hyresgästföreningens hemsida.