Annons

Tvingas flytta på grund av nybygge

Hjo När Wennergrens bygger nytt på Sjöryd i Hjo tvingas Marianne Johansson att flytta. "Hyran i de nya husen kommer att bli för hög för mig", säger hon.
Foto: Karin Gistedt
Marianne Johansson är besviken på både sin värd Wettergrens och Hyresgästföreningen. "Vi fick inte veta något om vilken uppgörelse Hyresgästföreningen gjort med Wennergrens innan allt var klappat och klart", säger hon.

I dagarna går flyttlasset för Marianne Johansson, 68 år, på Sjöryd i Hjo. Men det är inte frivilligt.

– Jag flyttar för att mitt hus ska rivas när hyresvärden Wennergrens bygger höghus här på Sjöryd. Helst hade jag bott kvar, säger Marianne.

Läs ocksåBostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

När Marianne flyttade till Sjöryd för sju år sedan trodde hon att det var hennes sista flytt. Den radhusliknande lägenhet ligger strax norr om Hjos Stadspark. Huset omgärdas av gräsmattor och Vätterns strand ligger endast femtio meter bort.

– Jag trivs väldigt bra här och hade gärna flyttat in i det nya hus som ska byggas här. Men hyran kommer att bli för hög för att jag ska ha råd och det är jag inte ensam om, säger Marianne, som är besviken på sin värd Wennergrens och Hyresgästföreningen.

– Vi fick inte veta något om vilken uppgörelse Hyresgästföreningen gjort med Wennergrens innan allt var klappat och klart och det var för sent att protestera, säger Marianne.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Hyresgästerna på Sjöryd har förtur till de lägenheter som ska byggas på samma tomt. Den som inte vill, eller kan, flytta in erbjuds en likvärdig bostad i Wennergrens bestånd. Det är en sådan Marianne har fått. Även den ligger i markplan och har uteplats.

– Det är en bra lägenhet och den ligger alldeles här i närheten. Men boendekostnaden kommer att bli högre den jag har i dag. Här ligger hyran på  3 670 kronor i månaden. Nu får jag betala 5­ 200 kronor, säger Marianne som anser att hyran hade kunnat hållas nere med ett par hundralappar om Wennergrens hade lyssnat på hennes önskemål.

Annons

– Innan jag flyttar in skulle lägenheten renoveras. Jag tyckte att det var onödigt med kakel och klinker i badrummet. Dels för att plastmatta fungerar lika bra och dels för att det höjer hyran med 220 kronor. Först uppfattade jag att det var ett tillval som man kunde avstå ifrån. Men sedan förstod jag att det tyvärr inte var så, säger Marianne.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Erik Eriksson är verkställande direktör på Wennergrens. Han är medveten om att det finns de som är missnöjda med bolagets planer för Sjöryd.

– Det är självklart inte bra att någon känner sig tvingad att flytta. Men som jag ser det har vi varit tydliga med våra planer ända sedan vi tog över fastigheterna för fyra år sedan. Husen som står där idag är i så dåligt skick att det inte är ekonomiskt försvarbart att renovera dem. Dessutom är Sjöryd är en av få centrumnära tomter som det går att bygga på och genom att bygga flera punkthus med sex till åtta våningar kommer vi att kunna erbjuda omkring 150 nya bostäder inom ett par tre år, säger han.

Anders Forsberg är förtroendevald i Hyresgästföreningen och har varit med i processen kring Sjöryd.

– Det klart att det inte är bra om man känner sej tvingad från sin bostad. Samtidigt får vi acceptera Wennergrens ekonomiska slutsatser som säger att det är inte försvarbart att reparera.

Hur har ni företrätt hyresgästerna på Sjöryd?

Annons

– När nyheten om Wennergrens planer läckte ut i pressen hände ett antal saker. Vi hade bomöten för alla som bor i Wennergrens bestånd och där var frågan om Sjöryd uppe för diskussion. Sedan hade förhandlingschef Magnus Elsing och jag hade möte med hyresgästerna på Sjöryd som berörs av rivningen. Då framfördes många synpunkter och förslag på vad vi skulle ställa för krav. Ett material som vi sammanställde och skickade ut till alla mötesdeltagare. Det materialet blev sedan underlag för vår överenskommelse med Wennergrens, säger Anders Forsberg.

Marianne Johansson anser att ni gjorde upp med Wennergrens utan att först informera hyresgästerna. Stämmer det?

– Det är riktigt att vi inte träffade hyresgästerna och stämde av den slutgiltiga överenskommelsen med dem först. Nu blev det istället ett möte där Wennergrens och vi mötte hyresgästerna tillsammans. Men innan dess hade vi, som sagt, bjudit in till möten och varit tillgängliga för synpunkter, säger Anders Forsberg.

Det är ännu inte klart när Wennergrens kan sätta spaden i marken för att bygga de nya husen. Enligt kommunens stadsarkitekt Charlotte Paulsson pågår arbetet med att förändra detaljplanen och just nu ligger bollen hos länsstyrelsen som prövar ärendet utifrån reglerna för strandskydd.

Läs också Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.