Annons

Tvingas leva i förfallet hus – nu säljer värden: ”Beter sig illa”

Nyheter Hyresgästerna i 1700-talshuset tvingas leva i mögel och förfall. Nu vill fastighetsvärden, en kulturstiftelse, sälja huset och hotar att vräka hyresgästerna om de inte släpper in för besiktning.
Foto: Emma Johansson
Magnus Flobecker är nöjd med sin lägenhet som han renoverat på egen hand, men fönsterkarmarna har inte underhållits på decennier. In till sovrummet är det ett hål i träet.

Konstnärerna och syskonen Kajsa och Olle Nymans ateljéer i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm förvaltas av en kulturstiftelse med konstnärernas namn. Vid ateljéerna finns också ett hyreshus, en Q-märkt fastighet från mitten av 1700-talet. Under 1970- och 80-talen gjordes huset om till hyresrätter – men sedan dess har knappt något underhåll gjorts av vare sig tak, fasad eller ventilation.

När Hem & Hyra var på besök i våras märktes det tydligt. Fasaden flagnar och fönsterkarmarna håller inte tätt. De boende vittnar om att de fått hälsoproblem på grund av möglet och fuktskadorna i huset.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Kämpat för underhåll

I fem år har hyresgästerna kämpat för att få underhåll. Man har tvistat med hyresvärden, Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse. Hyresgästerna har länge misstänkt att värden vill dra ut på processen för att istället sälja fastigheten.

Nu verkar deras farhågor besannas. För i slutet av juli kom ett mejl till hyresgästerna från stiftelsen om att man beslutat att sälja fastigheten. Hyresgästerna skulle öppna sina lägenheter för ”fotografering och visningar”.

Mejlet skapade oro bland de boende. Magnus Flobecker var en av dem som reagerade starkt.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

– Det finns ingen offentlig yta i gemensamma utrymmen, som trapphus eller en hiss. Så att den som köper huset gör ju det bara i spekulationssyfte. I området bor människor med oerhört god ekonomi, så huset skulle locka människor som har pengar att betala väldigt höga hyror i framtiden, säger Magnus Flobecker och fortsätter:

– Men det är ju inte under de premisserna som vi har bott här. Det har varit låg standard och en låg hyra. Skulle det lyxrenoveras och utkrävas jättehöga hyror, då är frågan om vilka av oss som har råd att bo kvar.

Vägrar ge tillträde till lägenheterna

Hyresgästerna svarade på stiftelsens mejl med att vägra ge tillträde till sina lägenheter, något man enligt Hyresgästföreningen har rätt att göra.

– Det finns en bestämmelse i hyreslagen som säger att om hyresgästen ska bo kvar så behöver den inte visa lägenheten för en ny köpare. Då krävs det en annan anledning. Det hade inte hyresvärden angett här, säger Göran Walldin, jurist på Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har fått ta del av mejlkorrespondensen mellan stiftelsen och hyresgästerna. Stiftelsen fortsätter att kräva tillgång till lägenheterna och skriver: ”Om hyresgästen inte lämnar tillträde då är det enligt lag anledning till uppsägning.”

Annons
I hyreshuset i Saltsjö-Duvnäs, där kommunen säger att det finns risk för människors hälsa, bor Marianne Soronen och Mikael Schirén. Trots fem år med dåligt underhåll har ingenting hänt.
I hyreshuset i Saltsjö-Duvnäs, där kommunen säger att det finns risk för människors hälsa, bor Marianne Soronen och Mikael Schirén. Trots fem år med dåligt underhåll har ingenting hänt.

”Genant för en gammal kulturstiftelse”

De boende hotas alltså med vräkning.

– Jag blir arg när de beter sig så illa. Det är genant för en fin gammal kulturstiftelse att de gör så här mot oss, att de ser på oss som att vi inte har några rättigheter, säger Magnus Flobecker.

I en tidigare intervju med Hem & Hyra antyder Marie Eneqvist, ordförande i Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse, att hyresgästerna är bråkiga och att det ”inte är synd som dem överhuvudtaget.”

– Vi ser oss inte som bråkiga. Vi har bara försökt att få en dräglig boendemiljö, säger Magnus Flobecker.

Läs ocksåHäng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

”Inte stiftelsens jobb att vara hyresvärd”

Terése Eldered, ledamot i Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse, svarar på Hem & Hyras frågor:

Varför säljer ni huset?

– Det är inte stiftelsens jobb att vara hyresvärd och då har vi på detta sätt efter många års permutation av stadgar och styckning av fastighet tänkt lämna fastigheten till hyresgästerna och till en ny hyresvärd.

Till vilken hyresvärd säljer ni?

– Det vet vi inte alls. Det beror helt på vem som lägger ett bud. Vi säljer till någon som vill driva det vidare.

Annons

Vad kommer det innebära för hyresgästerna?

– Inte någonting skulle jag tro, med det vet vi ju såklart inte. Det beror på vem som köper det. Vi hoppas att köparen blir någon som har mer muskler än vad vi har haft, att den nya ägaren blir en mer professionell hyresvärd.

Ni har inte rätt att kräva tillgång till hyresgästernas lägenheter och hota om uppsägning. Hur kommenterar du det?

– Vi har tyvärr behövt anlita en jurist, så vi vet att det finns lagrum för att kräva tillgång till lägenheterna. Det är noga utrett. En hyresvärd måste kunna få komma in och besiktiga lägenheterna.

Enligt hyreslagen har värden inte rätt att få tillträde för besiktning om hyresgästen ska bo kvar. Det anser också Hyresgästföreningens jurist som vi pratat med.

– Det är jättekonstigt, för det här är ju en besiktning. Vi måste få veta vad det är för skick på fastigheten.

Förstår ni hyresgästernas kritik, att de tvingas leva i mögel och förfall och deras oro för en ny hyresvärd som lyxrenoverar och sätter höga hyror?

– Oron förstår jag, kritiken förstår jag inte. När det gäller underhållet har vi löpande gjort allt vi kan. Vi finns där hela tiden och stöttar så mycket vi bara kan, utreder och fixar ventilation. I och med den här försäljningen gör vi också en byggnadsantikvarisk utredning, så att det inte på något sätt blir en förvanskad bostad vem det än är som renoverar.

Läs också Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder Här riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.