Annons

Tvingas leva med oljud: ”Det är olidligt när de bilar betong”

Göteborg Oväsen och hissproblem är vardag för hyresgästerna vid Masthuggstorget i Göteborg. Deras värd Balder renoverar lägenheterna, en i taget. Men flera domar visar att bullerstörda hyresgäster kan ha rätt till ersättning.

Vi sitter runt vardagsrumsbordet och dricker kaffe, men måste ropa till varandra för att genomföra intervjun. En granne i trapphuset har flyttat och nu bilar hantverkare betong.

Ida Ekström har Henrietta, 1 år, i famnen.

Läs ocksåHyresgästföreningen: Störda hyresgäster ska ha 36 000 i ersättning

– När vi kom hem från BB i februari förra året var det riktigt obehagligt. De höll på att renovera lägenheten intill och det var minusgrader ute. Jag visste inte vart vi skulle ta vägen, säger hon.

Hennes badrumstak fick sprickor. Grannen hade ett armeringsjärn som stack ut ur sitt.

Eva Rios hade en ännu jobbigare ­situation under fjolåret, när hennes man var svårt sjuk och senare avled.

Läs ocksåStorvärden Hemblas renoveringar: det liknar psykisk terror

– Han var så ljudkänslig, vi fick fly ut.

John Smallbone Tizard jobbar eftermiddag och kväll, Ida Ekström är föräldraledig och Eva Rios är pensionär. De upplever att det ibland nästan är omöjligt att vara hemma på dagen. ”I morse mätte jag upp 77 decibel i min lägenhet” säger John.

Huset, som heter Kryssdäcket, är byggt 1969. Att det finns vissa renoveringsbehov är ett faktum.

– Men Balder gör inget ordentligt stambyte, bara relining av rören. De gör heller inget åt svalarna och hissarna. I stället lyxrenoverar de lägenheterna och lägger in parkett i alla rum så de kan höja hyran, säger Eva Rios.

Läs ocksåPoseidon förlorade principstrid om byggbuller

Efter att hon, John Smallbone ­Tizard och en tredje hyresgäst samlade in namn började entreprenören sätta upp lappar om vilka tider som arbetet förväntas pågå. Tyvärr upplever trion runt bordet att tiderna sällan stämmer.

Hissarna stannar också ofta, eftersom hantverkarna fraktar mycket tungt byggmaterial och annan utrustning i dem.

– Händer det på fredagen eller helgen kan det dröja till måndag innan de blir lagade. Jag har burit barnvagnen fem trappor upp ganska många gånger, säger Ida Ekström.

Eva Rios berättar att hon hade handlat en dramaten full med julmat förra julen. När hon skulle hem var hissen trasig.

Annons

– Jag blev så arg att jag ringde Balder och skällde. Då skickade de faktiskt över en kille, en riktig kroppsbyggare. Han tog vagnen under armen och bar den åtta trappor upp åt mig. Men när jag frågat hur länge till det här ska påga kan de inte svara på det.

Kryssdäcket.

Eva Rios säger att hon funderar på att söka hjälp från Hyresgästföreningen.

– Det är olidligt när de bilar betong. Kanske kan man gå till hyresnämnden och kräva sänkta hyror?

Flera färska rättsfall visar att hon skulle kunna få det, förutsatt att hon gör på rätt sätt.

För två månader sedan förlorade Balder ett mål i Sundsvalls tingsrätt och blev tvungna att ersätta hyresgäster i ett av sina hus med 20 procent av hyran.

Förra året slog Göteborgs tingsrätt fast att hyresgäster hos Poseidon skulle ersättas med 15 procent av hyran.

Poseidon hade byggt ett nytt hus bara några tiotal meter från hyresgästernas lägenheter, med bland annat långvarig bergborrning. Poseidon överklagade domen till hovrätten, men fick avslag.

Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige, säger att det första steget om du är drabbad är att höra av sig till värden.

Ellinor Rapp

– Det viktigaste är att påtala att du känner dig störd. Fråga när det ska upphöra, säger Ellinor Rapp.

Både i Sundsvall och i Göteborg fick hyresgästerna ersättning enbart från det datum då de först anmält störning till värden. Att samma ljud pågått innan anmälan ger inte rätt till ersättning enligt domstolarna.

Om du har rätt till kompensation eller inte beror också på vad som är syftet med det bullrande arbetet. Många hyreskontrakt säger att boende måste acceptera ”sedvanligt underhåll”. Är det saker som värden måste göra får du finna dig i att bli störd.

Annons

Men tingsrättens dom i Sundsvall slår fast att Balders renoveringar inte är sedvanliga utan standardhöjande. Det innebär att hyresgästerna har rätt till ersättning.

Rätten konstaterar också att störningarna varit så ingripande och ägt rum i sådan omfattning att de utgjort ”men i nyttjanderätten” av lägenheterna. Alltså att bostäderna inte varit ett fullvärdigt boende för hyresgästerna.

Nu återstår att se vad domen får för effekter i framtiden.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat är Balder långt i från ensamma om att syssla med styckerenovering av lägenheter.

I Västsverige används metoden av bland andra Stena Fastigheter, Victoria Park, Wallenstam, Willhem, Aranäs och Ernst Rosén. I andra delar av landet märks till exempel Hembla.

LÄS MER:

”Vi behöver renovera, men de behöver kunna bo” – så svarar Balder på kritiken

Balder ger ersättning till hyresgäster i Sundsvall

Så mycket kan din hyra sänkas vid fel i lägenheten

Problem med värden? Klicka HÄR för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Läs också Inga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flytta Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.