Annons

Tvist kan lamslå hyresnämnden

Göteborg Tusentals nya ärenden kan inom kort landa på hyresnämndens bord sedan hyresförhandlingarna havererat för över 43 000 hushåll i Göteborg. Det har nämnden inte kapacitet för.

Det var i förra veckan som branschorganisationen Fastighetsägarna GFR strandade förhandlingarna med Hyresgästföreningen om 2016 års hyror för drygt 43 000 lägenheter hos privata hyresvärdar i Göteborg. Därmed tvingas hyresgästerna in i en oviss väntan på en eventuell hyreshöjning, som dessutom kan komma att gälla retroaktivt.

Fastighetsägarna har aviserat att man nu tänker vända sig till hyresnämnden. Det innebär att varje fastighetsägare formellt måste föra talan mot var och en av sina hyresgäster – en enormt arbetskrävande process som skulle ta stora resurser i anspråk.

Läs ocksåKvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis"Störningsärende i hyresnämnden.

Enligt Hans Henriksson, ett av fyra hyresråd på Hyres- och arrendenämnden i Göteborg, är det högst tveksamt om dagens organisation skulle hålla för trycket.

– Det är ett jättearbete som hyresnämnden inte är dimensionerad för. Vi har ett vanligt år ungefär 5 000 ärenden. Ska alla 43 000 hyresgäster stoppas in i vårt system och hanteras administrativt har kansliapparaten inte kapacitet för det. Vi skulle nog få anställa folk tillfälligt, konstaterar han.

Än har inga ansökningar kommit in till hyresnämnden. Men om den juridiska processen blir ett faktum hoppas Hans Henriksson att parterna ska gå med på att pröva ett mindre antal typlägenheter för att få vägledning inför fortsatta förhandlingar på egen hand. Så blev det i Varberg för några år sedan, sedan Fastighetsägarna på liknande sätt valt att stranda hyresförhandlingarna där.

Annons
Läs ocksåJobbade i Norge och blev sen med hyran – mister lägenhetenHyresgästen hävdar att jobbet i Norge gjorde det svårt med pengaöverföringen och att hyran därför blev försenad.

– Ja, det var mycket arbete. Och då fick vi bara in ett litet antal av lägenheterna, som typärenden. Hur omfattande och komplicerad processen blir beror på parterna. Det är ju de som har det värsta jobbet, att gräva fram material. Vi får hoppas att vi kan göra ett urval. Men det förutsätter att parterna är överens, säger Hans Henriksson.

Är det rimligt att hyresnämnden ska hantera ett sådan här jättetvist?

– Det här får väl anses vara lika viktigt som allt annat. Det finns inget annat sätt på privatsidan. Men det är inte särskilt praktiskt. Det kommer att ta lång tid, och det är inte till glädje för någon. Dröjer det ett helt år innan man får höjd hyra blir det ju kännbart.

Läs ocksåVärd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil"Lars Johansson, hyresgäst hos Husia AB i Lysekil.

Vore det önskvärt om parterna enas om någon annan konfliktlösningsmekanism i framtiden?

Annons

– Det vill jag inte ha någon uppfattning om. Det får vara upp till dem.

När hyresförhandlingarna avbröts stod parterna fortfarande långt ifrån varandra. Enligt Hyresgästföreningen vill Fastighetsägarna GFR höja hyrorna med i genomsnitt 1,4 procent. Hyresgästföreningen anser att en höjning på 0,5 procent är mer rimlig.

Läs också Mannen blev vräkt – hotade förfölja hyresråd ”in i döden” Värdarnas motdrag: En enda person ska avgöra hyrorna för 28 000 hushåll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.