Tvist om hyresvilla i Kungsbacka
Familjen hyr sedan ett antal år en villa i Kungsbacka av ett privatägt bolag. Mannen har stått på kontraktet.
Förra året sade värden upp honom. Orsaken sades vara att bolaget ville använda villan för eget bruk. Det brukar räcka som skäl då uthyrningen sker i mindre, privat skala.
Men hyresnämnden ansåg att bolaget ägnar sig åt affärsmässig uthyrning. Då gäller samma besittningsskydd som i ett flerfamiljshus. Det betydde att mannen fick rätt att bo kvar.
Men parterna hade blivit oense om vad hyran för villan egentligen var. Framför allt var det elkostnaderna som skapade konflikt. Hyresgästen valde då att deponera pengar hos länsstyrelsen under en period, i stället för att betala in hyra till värden.
Problemet var att det inte var tillräckligt mycket pengar. Bara ett par veckor efter hyresnämndens beslut sade värden upp mannen på nytt. Denna gång hänvisade bolaget till en obetald månadshyra.
Ärendet gick vidare till tingsrätten i Varberg. Domstolen konstaterade att hyran inte blivit fullt betald under två månader, och att det är skäl nog för uppsägning. Mannen förlorade därför kontraktet.
Men mannens sambo gav sig inte. Enligt hyreslagen har man som sambo rätt att överta kontraktet om ens partner förlorar det. Villkoret är att värden ”skäligen kan nöja sig” med den nya kontraktsinnehavaren.
Det ville det privatägda bolaget inte gå med på. Därför möttes parterna på nytt i hyresnämnden.
Kvinnan duger inte som ensam hyresgäst, tycker värden. Både hon och sambon har skatteskulder som mäts ut varje månad, och båda har blygsamma inkomster i övrigt. Hyran ligger på 13 000 kronor inklusive el, sophantering och vatten. Dessutom har kvinnan inte hjälpt till att betala av hyresskulden från i höstas, hävdar värden.
Men hyresnämnden konstaterar att paret skött sina hyresinbetalningar utan problem i flera år, trots skatteskulderna. Sambon deponerade visserligen för lite pengar under de aktuella månaderna. Men i gengäld har han avsatt mer än tillräckligt i flera månader efteråt.
Dessutom kommer kvinnan att få hjälp att betala hyran, både av sin sambo och parets hemmavarande son som har en egen inkomst. Således anses hon duga gott som hyresgäst, och hyresnämnden ger henne rätt att överta kontraktet.
Beslutet har överklagats till Svea hovrätt.