Tvist om kalsong i toalett avgörs i domstol

Malmö I ett och ett halvt år har hyresgästen och Heimstaden varit oense om kostnaden för att stopp i avloppet. Hyresvärden vill ha skadestånd men mannen vägrar att betala.

Allt bottnar i ett stopp i avloppet för ett och ett halvt år sedan. Och ett par kalsonger. Nu ska en domare avgöra striden om slantarna.

Läs ocksåKommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen"Kvinnan som går på en gångväg.

Heimstaden har vänt sig till tingsrätten med en stämningsansökan riktad mot en hyresgäst i en fastighet på Möllevången. Mannen är 70-årsåldern och har bott i huset i över tio år.

Vintern 2015, några dagar innan julafton, blev det stopp i avloppet på adressen. En rörmokarfirma skickades ut för att åtgärda problemet. Enligt anteckningarna från uppdraget hade stoppet orsakats av att hyresgästen hade tappat ner ett par kalsonger i toaletten. Värden menar att han själv hade berättat om det och notan för arbetet slutade på 3125 kronor.

Heimstaden skriver i sin ansökan att stoppet inte hade att göra med skicket på avloppssystemet utan var hyresgästens eget fel, eller slarv. Eftersom mannen vägrat betala trots upprepade påminnelser väljer värden nu att gå till domstol med rörmokarnas uppgifter som bevisning.

Läs ocksåVad gäller för rökning i hyresrätt? Här är allt du behöver veta - som granne och rökareCigaretter i en askkopp. Är rökning i sin egen lägenhet tillåten?

Heimstadens skadeståndskrav har ökat sedan avloppskonflikten startade och ligger nu på totalt 5688 kronor, ökningen består i kostnaderna för att driva ärendet vidare.

Hyresgästen medger delar av händelseförloppet men menar att problemet omöjligt kan ha uppstått på det sätt som Heimstaden har beskrivit. Därför vill han heller inte stå för notan.

— Det hade redan varit problem med avloppet i fjorton dagar. Det bubblade redan innan det blev stopp, säger han.

Läs ocksåFukten trängde genom väggen – mögel växte ut i barnkammarenAlfred och Maria fick tjata på Bostadsbolaget att åtgärda fuktskadorna i badrummet. Men eftersom värden aldrig öppnade väggen så försvann inte orsaken till skadan. I stället spred sig möglet in i det angränsande sovrummet.

Mannen är medlem i Hyresgästföreningen som tidigare har varit kontaktade i ärendet, men inte efter att stämningen kommit in till tingsrätten.

Patrik Hall är VD på Heimstaden. Han tycker inte att att storleken på summan är det avgörande utan menar att det är etiskt och moraliskt viktigt att driva fall av den här typen. Att det vore orättvist om andra hyresgäster annars skulle tvingas vara med och betala.

— Om man anser att en kostnad ska betalas av ena parten, hyresgäst eller fastighetsägare, ska man vidhålla det man tycker är rätt, säger han.

 

Läs också Christopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skylten Irene blickar mot sin nya framtid - därför tar det årtionden att göra om miljonprogrammet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.