Tvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik

Örnsköldsvik Övikshem ville höja hyrorna för 2021 med 3,3 procent. Vilket var långt ifrån rimligt, ansåg Hyresgästföreningen. När de inte lyckades komma överens fick istället en utomstående part sätta ribban. Från 1 april betalar Övikshems hyresgäster 1,7 procent mer för sitt boende.
Foto: Getty Images/Åsa Eriksson/pressbilder (montage)
Överenskommelsen har skrivits under av Övikshems vd Lars Österlund (tv) och hyresgästernas företrädare Henrik From.

Årets hyresförhandling mellan kommunala bostadsbolaget i Örnsköldsvik och Hyresgästföreningen gick trögt.
Trots ett flertal träffar hade parterna svårt att mötas på en nivå som kunde accepteras av dem båda.

När det kör ihop sig i hyresförhandlingar mellan allmännyttiga bostadsbolag och Hyresgästföreningen kan parterna vända sig till Hyresmarknadskommittén (HMK) som då kliver in och avgör saken.
Kommittén består av representanter från båda läger och beslutet kan inte överklagas.
När HMK kallas in anses också förhandlingen mellan parterna vara avslutad. HMK:s utslag kräver ingen motivering utan signeras av parterna som slutlig överenskommelse.

Läs ocksåChristopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skyltenEtt kollage som visar en leende man som står vid en vägg där det suttit en skylt, en överkryssad skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet Fastighetsägarna", samt en hand som håller i en femtiokronorssedel.

Så i år var Övikshem och Hyresgästföreningen i alla fall ense om en sak – att de behövde HMK:s hjälp för att komma till avslut.
Kommittén har nu meddelat sitt beslut och för Övikshems hyresgäster innebär det en höjning med 1,7 procent från 1 april.

För en trea på 70 kvadratmeter och en månadshyra på 6 500 kronor innebär det 110 kronor i ökade boendekostnader per månad.

Hyresgästföreningens förhandlare Henrik From kommenterar resultatet:
– Utifrån förutsättningarna är det glädjande att vi nu lyckats komma överens, även om överenskommelsen är högre än vi hoppats på. Hyresförhandlingar avgörs alltid bäst av parterna lokalt, säger Henrik From.

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

Hyreshöjningen berör 3 372 hushåll i Örnsköldsvik med omnejd och motiveras som nödvändiga för verksamheten, förklarar Övikshems vd Lars Österlund.

– Varje år förhandlar vi om hyreshöjningar. Vi gör det för att våra kostnader ökar och för att vi ska kunna ha möjlighet att renovera, underhålla, utveckla våra fastigheter.

Vad tycker du om överenskommelsen för i år?

Läs ocksåSkulle hjälpa utsatta - föreningsprofilen stoppade pengar i egen fickaBildkollage av händer som håller pengar, en skylt där det står Skatteverket, en siluett och ett loppisbord.

– 1,7 procent kan låta högt, men den nya hyran gäller från den 1 april och sett över ett helt år höjs hyrorna med 1,28 procent på årsbasis, säger Lars Österlund.

Men han är ändå inte helt nöjd med utfallet.
– Den hyreshöjning som nu genomförs ligger långt under den nivå som bolaget yrkat på, vilket gör att utrymmet för underhåll och åtgärder på utemiljöer begränsas kraftigt.

Vad används hyran till?
– De hyresintäkter vi får ska täcka de kostnader vi har för reparationer, underhåll, fastighetsskötsel, uppvärmning, löner, sociala avgifter, avskrivningar, räntor, övriga driftskostnader och taxebundna utgifter som vatten, el och sophämtning.

Förutom bostadshyran så höjs även avgiften för parkering, garage och liknande med lika mycket.
För hyresgäster med exempelvis garage innebär det alltså 1,7 procent mer i månaden för boendet plus 1,7 procent mer i garagehyra.

Hyresgästföreningen har inte enligt lag en given rätt att förhandla andra avtal än de som gäller boendet eftersom dessa faller under arrendelagstiftningen och inte hyreslagen (jordabalken).

Fakta: Så här räknar du ut din nya hyra

Multiplicera din nuvarande hyra med 1,017.
Exempel: För ett hushåll som betalar 5 000 kr i månadshyra för sin lägenhet betyder uppgörelsen om 1,7 procent att månadshyran höjs med 85 kronor.

Fakta: Hyresmarknadskommittén (HMK)

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sabo, Sveriges Allmännytta.

Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Läs också Kraftigt höjda hyror efter bruksvärdesprövning: "Inte rimligt" Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.