Tydligare regler för boendeinflytande
Förra året gav regeringen Boverket i uppdrag att sammanställa erfarenheter och ta fram en vägledning med goda exempel för fastighetsägares arbete med boendeinflytande vid ombyggnationer och utveckling av bostadsområden.
Såväl branschorganisationer som privata och allmännyttiga fastighetsägare har uttryckt önskemål om ett lättfattligt underlag om vad som egentligen gäller enligt lagen, berättar Ulrika Hägred, projektledare på Boverket.
– Vi har sammanställt vilka spelregler som gäller.
Men meningen är inte att värden bara ska följa de minimikrav som lagen ställer. Boverket hoppas genom sin insats att värdarna satsar lite extra på boendeinflytande.
– Vi vill att fastighetsägare och hyresvärdar ska få inspiration att satsa på boendeinflytande när de bygger om. Då kan man också få processen att gå snabbare och smidigare.
Är det som hyresgäst en självklarhet att ha inflytande över ombyggnader?
– Kort kan man säga att hyresgästen har rätt till inflytande om det rör frågor och åtgärder som påverkar bruksvärdet. Då krävs deras godkännande. Men fastighetsägaren kan själv bjuda in till boendeinflytande även i andra fall. Det är viktigt att ta vara på hyresgästernas erfarenheter.
Boverket kommer att arbeta för att informationen sprids vidare till värdar och fastighetsägare, med uppmaning om att bli bättre på att involvera sina hyresgäster när förändringar i deras boende planeras. Avsikten är att vägledningen ska ge stöd och inspiration till fastighetsägare som bygger om.
Boverkets uppdrag redovisas för regeringen under måndagen.
Här kan du som hyresgäst läsa mer om hur du påverkar.
Så här säger lagen om rätten till boendeinflytande.
Starta i tid! Sätt igång med boendedialogen innan besluten är fattade – annars finns det ingen vits med den alls.
Ta vara på hyresgästernas kunskaper och erfarenheter! De vet hur det är att bo i huset och vad som kan vålla problem.
Var tydlig med vad hyresgästerna har möjlighet att säga till om. Så att det inte uppstår en kvasidialog om saker de inte har rätt att påverka.
Information är inte detsamma som dialog! Kalla det inte boendeinflytande om det i själva verket rör sig om enkelsriktad information.
Källa: Boverket
Ge konstruktiva synpunkter och i ett tidigt skede. Då har du störst chans att påverka.
Observera att ditt godkännande gäller vilka åtgärder som hyresvärden får genomföra – inte vilken hyra du kommer att få.
För åtgärder som inte höjer standarden på lägenheten utan bara ersätter sådant som är slitet, krävs inget godkännande från hyresgästen.Det kallas underhåll.
Till underhåll räknas till exempel stambyte, målning, tapetsering, bytae av golvbeläggning, slipning av parketten eller byte av vitvaror.
Vid ombyggnad i de gemensamma utrymmena behöver hyresvärden ha godkännande från mer än hälften av de hyresgäster som berörs.
Om du inte godkänner åtgärderna kan värden vända sig till hyresnämnden, som gör en avvägning mellan värdens och hyresgästernas intresse.
Ibland sker boendeinflytandet genom en lokal hyresgästförening. De kan ge svar om vad som gäller rent rättsligt och svara på frågor om själva ombyggnaden.
Källa: Boverket