Annons

Uddevallahem vill höja hyrorna

Uddevalla Hyresgästföreningen hoppas att maktskiftet i Uddevalla leder till billigare kommunala lån. Då skulle Uddevallahems höjningskrav för 2015, i snitt 2,4 procent, kunna hållas nere.

Uddevallahem begär mellan 2 och 3,8 procent i hyreshöjning, eller i snitt 2,4 procent. I sitt yrkande hänvisar stiftelsen bland annat till allmänna kostnadsökningar och att det behövs pengar för att klara nivån på fastighetsservicen.

En annan faktor fördyrade värdens verksamhet redan inför förhandlingarna om 2014 års hyra: höjd borgensavgift, det vill säga avgiften kommunen tar för att gå i borgen för lån.

Läs ocksåKommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete"Narkotikahunden Loka med hundförare Magnus Johansson anlitas av Uddevallahem för att genomföra sök i bostadsområdena.

I september 2013 klubbade kommunfullmäktige i Uddevalla igenom höjningar, som för de tre bostadsstiftelserna innebar ett skutt från 0,1 till 0,49 procent. Uddevallahem, som har flest lägenheter och störst skuld till kommunen, fick betala 2,7 miljoner kronor mer per år.

Efter valet i september 2014 blev det maktskifte i Uddevalla. Hyresgästföreningens förhandlare Björn Karlsson räknar med att det nya rödgröna styret ska bidra till att hålla nere hyreshöjningen.
– Socialdemokraterna har lovat att sänka borgensavgiften, säger han i ett pressmeddelande.

Ingemar Samuelsson (S) var en av motståndarna till förslaget. ”Det här blir som en extraskatt på det allmännyttiga hyresgästkollektivet. Jag ifrågasätter konsultens bedömning av nivån på avgiften, den är inte självklar”, sa han under fullmäktigemötet 2013.
Vid årsskiftet blir han ett av Uddevallas nya kommunalråd.

Annons
Läs ocksåDiana jobbar för att fler ska engagera sig

Betyder det att borgensavgiften sänks?
– Ja, vi har avsatt 3 miljoner till detta i vår budget. Men vi behöver några månader på oss, det blir inte till 1 januari, säger Ingemar Samuelsson till Hem & Hyra.

Budgeten tas officiellt i december och först därefter kan man handgripligen börja med översynen. 3 miljoner kommer inte att räcka till att sänka avgiften för alla kommunala bolag, det skulle krävt ytterligare 4 miljoner enligt Samuelsson.

Först i prioriteringlistan finns bostadsstiftelserna.
– Vi har bildat dem för att kunna stimulera byggandet och de tvingas ta risker i lägen där andra skulle ha väntat. Då är det rimligt att de får låna till lite bättre villkor, säger Ingemar Samuelsson.

Läs ocksåIngen lek att göra parksäsongen säker för barnen

Han tror att en sänkning kan gå igenom till mars eller april 2015 och gissar att nivån kan hamna mellan 0,2 och 0,3 procent.

I år höjde Uddevallahem hyran med i snitt 2,4 procent (mars 2014). Enligt vd gick det mesta till avgiftsökningarna.

Annons

RELATERAT

Här hittar du Hem & Hyras lista över värdar i Västra Götaland som yrkat på höjda hyror för 2015. Och här hittar du de uppgörelser som redan är klara. Båda listorna uppdateras löpande. 

Fakta: Borgensavgift

Från och med januari 2011 ska kommuner med ett kommunalt bostadsbolag ta ut en borgensavgift av bolaget om de går i borgen för bolaget vid lån och kreditansökningar. Tidigare har avgiften varit frivillig.

Anledningen till att kommunen går i borgen är att bostadsbolaget då ofta får bättre villkor hos banker och kreditbolag.

Läs också Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning" Lena har varit Tallvägen trogen sedan barnsben: "Härifrån flyttar man inte frivilligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.