Efter coronavräkningen – nu har Ulf hittat hem på 20 kvadrat
Fjolåret blev turbulent år för 77-årige arkitekten Ulf Oldaeus. Hem & Hyra har i två tidigare artiklar berättat hur pandemin gjorde en redan ansträngd ekonomisk situation värre. Planerade jobb lades i malpåse och hyresskulderna samlades på hög.
Till slut blev han vräkt från sin bostad som han bott i sedan 1976. Lägenheten låg på Söder i Stockholm. Där har han bott med både hustru och barn.
Lägenheten var en femrummare på drygt 130 kvadratmeter med en hyra på 12 300 kronor. Ett hett objekt på Stockholms bytesmarknad där trångbodda barnfamiljer säkerligen stått i kö för att få byta med en tvåa eller trea. Men Ulf Oldaeus hoppades att hans situation skulle reda upp sig. Till slut gjorde hans skulder att han inte kunde byta, även om han försökt.
– Det gick så snabbt. Jag tänkte inte på att jag borde bytt lägenhet i tid i stället för att dra på mig hyresskulder. Efter att ha bott där så länge var jag mycket fäst vid lägenheten.
Värden, kommunala Svenska bostäder, tog inte heller några initiativ för att förmå deras mångårige hyresgäst att byta till något billigare. I stället vräktes Ulf Oldaeus. Kronofogden kom med fyra lastbilar, packade ihop det mesta av hans hem och körde det till ett magasin i Älvsjö. Han kunde bara titta på, många tankar for genom huvudet.
Ulf Oldaeus skickades först till ett jourboende i Axelsberg, några tunnelbanestationer från sitt gamla hem. Nästa anhalt blev Ljungbacken i Åkersberga.
Ett boende främst för människor som haft missbruksproblem eller lider av psykisk ohälsa, över halvannan timme med kollektivtrafik från hans gamla hemkvarter.
– Jag blev satt i en taxi dit med mina närmaste tillhörigheter. Då var jag som allra oroligast. Jag visste inte ens hur man tog sig in till stan med kommunala färdmedel.
Han firade jul på Ljungbacken. Ett annorlunda firande utan nära släkt och vänner på grund av pandemin. Men med sig i tanken hade han ett roligt besked: Ulf Oldaeus hade precis blivit erbjuden en etta med pentry och eget badrum på 20 kvadrat via Stiftelsen hotellhem vid Skanstull på Söder.
Någon vecka senare flyttade han in. Hans lilla lya ligger på femte våningen i en lång korridor med likadana lägenheter.
– Det var en lättnad. Här kan jag bo i några år i väntan på att jag får plats på ett äldreboende. Jag har ingen brådis och ser fram emot att bo här i vår, säger han och tittar ut över Söders takåsar.
Flyttkartongerna är ännu inte helt uppackade. Han köpte en billig liten tv alldeles nyligen. Ulf Oldaeus muttrar lite över att hatthyllan fortfarande inte är uppsatt, trots att värden lovat honom att hjälpa till. Köksdelen är liten men rymmer kyl/frys, spis och diskbänk.
Ulf Oldaeus bjuder på starkt snabbkaffe och smördegsbakelse vid slagbordet designat av Bruno Mathsson. Huset har drygt 100 så kallade genomgångslägenheter för människor som av olika anledningar har svårt att klara sig på den ordinarie bostadsmarknaden. Exempelvis på grund av tidigare missbruk. Det kan vara lite stökigt ibland.
– Det händer att folk tar sig in här och sover i trapphuset, men det stör mig inte så mycket och för det mesta är det lugnt här.
En stor lådhurts med ritningar har han fått med sig från sin tidigare lägenhet som var över hundra kvadratmeter större. Handritade arkitektskisser på några av de orgelfasader som Ulf Oldaeus designat genom åren, bland annat i Maria Magdalena kyrka, Stavangers konserthus i Norge och en ännu ej färdigställd orgel i Ösmo i Nynäshamn.
Han hade hoppats på att kunna fortsätta jobba men bristen på utrymme ställer till det. På 20 kvadrat finns inget utrymme för ett stort ritbord.
– Kanske kan jag hyra in mig hos en bekant som har arkitektkontor. Eller så får jag inse att det är dags att sluta jobba. Jag är ju snart 80 år.
Samtidigt skulle en extrainkomst göra gott för ekonomin. Hyran för den lilla ettan vid Skanstull kostar förvisso strax under 4 400 kronor i månaden och det klarar Ulf Oldaeus utan problem med bara pensionen som inkomst. Men när han åkte ut från den stora lägenheten vid Hornstull körde lastbilarna hans saker till ett magasin i Älvsjö.
Det kostar 7000 kronor i månaden. Ulf ska undersöka om han kan hitta billigare magasinering samt sälja av en del av de mest skrymmande prylarna.
Alltjämt tar sig Ulf Oldaeus nästa dagligen till sina gamla hemkvarter på andra sidan Södermalm. Han får fortfarande Dagens Nyheter dit och brukar växla några ord med grannarna. Något nytt namn har inte kommit upp på dörren till hans gamla hem och fönstren gapar tomma.
Ulf Oldeaus ställer sig frågande till varför Svenska bostäder hade så bråttom att få ut honom. Samtidigt är han tacksam över all hjälp han fått av socialtjänsten under det turbulenta fjolåret. Bara han får upp hatthyllan, packat upp lådorna och får ordning på tv-mottagen kommer han att känna sig hemma på sina 20 kvadrat.
– Det är en dröm som gått i uppfyllelse att ha fått ett hem. Att jag inte kommer att kunna bo lika stort igen är bara att bearbeta och börja sälja av en del av mitt bohag, säger Ulf Oldaeus.