Undersköterskan Mia klarar inte majhyran: ”Ge hyresrabatt under epidemin”

Stockholm Ensamstående undersköterskan Mia Centio vet inte hur hon ska få råd med majhyran. Hon har fått vabba en hel del under coronakrisen och förlorat inkomst. "Jag tycker hyresvärden ska erbjuda hyresrabatt under epidemin", säger hon.
Foto: Privat
Mia Centio jobbar som undersköterska. Hon är ensamstående med fem barn och har fått vabba mycket under coronakrisen. Nu vet hon inte hur hon ska ha råd med hyran.

Mia Centio är ensamstående med fem barn och bor i en lägenhet i Barkarbystaden i Järfälla. Hyran ligger på 14 100 kronor i kallhyra per månad, med vatten och el blir det cirka 15 500 i boendekostnad per månad, minus 2 100 kronor, som hon får i bostadsbidrag.

Hon jobbar som undersköterska på Karolinska universitetslaboratoriet på Sophiahemmet. Där tar hon prover på patienter som kommer in på drop in. Det är alla möjliga slags prover och hon vet aldrig om någon bär på Covid-19-viruset.

Läs ocksåJuristen: Så behåller du kontraktet i coronakrisen

– Det är ett utsatt men viktigt jobb vi gör. Vi har börjat ta prover för antikroppar som vi skickar till stora labbet, det är intressant, men vi utsätter ju oss för en risk varje dag, säger hon.

Men sedan coronaepidemin bröt ut har hon fått vabba en stor del av tiden, eftersom barnen måste vara hemma vid minsta symtom. Hennes barn är alla i vabbålder: 11, 10, 8, 4 och 2 år.

De två äldsta bor hos henne på heltid och de tre yngsta har hon varannan vecka.

Läs ocksåHyresvärdens svar på corona: Sänker hyran med 50 procent

Nu är hon orolig över hur pengarna ska räcka till hyran. Hon har skrivit till sin hyresvärd Wallenstam och frågat vad de kan göra för att hjälpa henne. Snart är det den sista i månaden och då ska hyran vara betald.

– Jag har varit orolig hela månaden eftersom jag vet att det kommer att bli kaos med ekonomin. Jag har hört att det finns hyresvärdar som sänker hyran för sina hyresgäster under denna tuffa tid, så jag hoppades på att få hjälp, säger Mia Centio.

”Jag har varit orolig hela månaden eftersom jag vet att det kommer att bli kaos med ekonomin”

Hyresvärden har svarat henne att de inte kan sänka hyran. De erbjuder att skjuta fram hyresbetalningen eller att hon får göra avbetalning på hyran för maj månad.

– Men om man hamnar i en svårt sits nästa månad också så blir det ju lika kämpigt. Nu har jag fått skjuta fram betalningen till senast den 15 maj så att jag inte ska hamna hos inkasso. Det lutar åt att jag måste försöka låna pengar. Oavsett hur jag gör blir det extra utgifter för mig varje månad, säger hon.

Mia Centio är besviken på hyresvärden av flera skäl. Trots att hon har anmält brister i lägenheten har de inte åtgärdats.

Läs ocksåDigitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år

– Jag har bott här i två år och har haft ett litet hål i taket, som tog dem två år att fixa. Men man ser att det är fukt kvar för hålet syns genom färgen. Jag har haft tunga garderobsdörrar som ramlat både på mig och min yngsta dotter och jag har en spis som är trasig och som jag har skurit mig på tre gånger. Även min fyraåring har skurit sig, och trots det är den ännu inte bytt efter ett år.

Elisabet Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam, säger att de månar om sina hyresgäster, men att de inte kan efterskänka hyror med generella hyressänkningar i denna situation.

– Utan vi måste hänvisa till de skyddsnät som finns för människor i Sverige när privatpersoner hamnar i ekonomiska problem, bland annat i form av bostadsbidrag och försörjningsstöd. Tyvärr gäller detta inte företag utan de jobbar under marknadsmässiga villkor.

”Jag sliter i vården med undersköterskelön och utsätter mig själv för att smittas”

Fembarnsmamman Mia Centio känner sig uppgiven.

– Jag sliter i vården med undersköterskelön och utsätter mig själv för att smittas. Tar mitt ansvar och håller barnen hemma när de har symtom. Jag hade uppskattat om de hade kunnat sänka hyran, jag tycker att hyresvärden borde skämmas, säger hon.

Sigtunahem är ett av de första bostadsbolagen som gått ut med att de erbjuder uppskov med en eller två månadshyror med möjlighet till avbetalning på 6 månader.

– Vår ambition är att inga hyresgäster ska behöva förlora sina kontrakt på grund av den här krisen. Vi har ett nära samarbete med Sigtuna kommun och väl fungerande rutiner för att hantera fall där hyresgäster får problem att betala hyran, säger Bertil Hallbäck, fastighetschef.

Men de erbjuder inte någon rabatt på hyran.

– Vi har inte infört någon generell hyresrabatt utan försöker hjälpa genom att behandla alla ärenden individuellt. Hyresgäster som till exempel förlorat sin inkomst på grund av coronaviruset kan få uppskov med en eller max två månadshyror. Då kan vi tillsammans göra upp en avbetalningsplan så att hyresgästen får möjlighet att dela upp betalningen över en period om upp till sex månader, säger Bertil Hallbäck.

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm, tycker att alla hyresvärdar borde ta sitt ansvar och erbjuda hyresrabatter till dem som inte klarar hyran på grund av coronakrisen.

– En del värdar erbjuder anstånd med hyran, men det skapar bara en skuldbörda för de hyresgäster som inte kan betala hyran på grund av arbetslöshet eller sjukdom eller andra orsaker. Jag tror den stora effekten kommer efter maj, många har klarat de första månaderna men sedan tar extrapengarna slut, säger Simon Safari.

Corona i Hyressverige
Läs också Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet Bengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.