Undvik namnfällan på kontraktet när du tar strid om överhyra: ”Måste dubbelkolla”
Kvinnan i 30-årsåldern hade hyrt en del av en fyra på Södermalm i Stockholm. Kvinnans del av lägenheten var 25 kvadratmeter och hade egen ingång, badrum och ett arbetskök. För det betalade hon 10 000 kronor i månaden. Efter att kvinnan flyttat ansåg hon att hon hade betalat för mycket i hyra. Hon vände sig till Orimlig hyra, som köper hyresgästers krav på återbetalning av överhyra och driver kraven i domstol.
Juristföretaget, grundat 2017, har som affärsidé att låta andrahandshyresgästerna sälja sitt anspråk på återbetalning till bolaget för runt 70 procent av värdet.
Hyresgästerna får pengarna i förväg – oavsett hur det senare går för Orimlig hyra i processen.
Orimlig hyra betalade ut 93 000 kronor till kvinnan i 30-årsåldern för att köpa hennes krav på återbetalning. Samtidigt riktades krav på 134 451 kronor mot förstahandshyresgästen, en kvinna i 45-årsåldern.
Oväntad vändning
Men när fallet kom upp i hyresnämnden fick det en oväntad vändning.
Kvinnan i 45-årsåldern uppgav plötsligt att hon inte är ensam hyresvärd. Kravet borde ha riktats mot både henne och hennes sambo, eftersom båda var förstahandshyresgäster, ansåg kvinnan.
På andrahandskontraktet stod mycket riktigt både kvinnan och hennes sambo angivna som hyresvärdar. Men det var bara kvinnan som hade signerat kontraktet.
– Den sökande hyresgästen tyckte att hon hade en hyresrelation med en enda person. Det var det vi utgick ifrån. Men ibland kan man inte riktigt visa det man anser föreligger, säger Alban Dautaj, vd för Orimlig hyra.
Det stod ändå två personer som hyresvärdar på kontraktet. Borde man inte ha riktat kravet mot båda de personerna?
– Jo, med facit i hand så skulle man ha gjort det. Vi håller med om att domslutet är riktigt. Både vi och hyresgästen tycker att det var en hyresvärd, men vad man tycker och vad man kan bevisa är två olika saker, säger Alban Dautaj.
”Risken vi tar”
Hyresnämnden konstaterade i sitt beslut att kravet borde ha blivit riktat mot både kvinnan och hennes sambo. Det gör att kvinnan i 45-årsåldern inte behöver betala tillbaka någon överhyra.
Eftersom den inneboende redan fått 93 000 kronor utbetalat av Orimlig hyra får juristföretaget nu ta den ekonomiska smällen.
Orimlig hyra bedriver vad som kan benämnas som automatiserad snabbjuridik. Grundaren Alban Dautaj hymlar inte med att juristerna inte lägger lång tid på varje ärende. I en intervju i Breakit hösten 2023 sade han:
”Vi har automatiserat processen så att vi bara lägger 15 minuter per ansökan, går det vidare till Hyresnämnden är det ytterligare 20-30 minuter.”
Samtidigt uppger Alban Dautaj att företaget vinner 90-95 procent av alla ärenden. Orimlig hyra har fem anställda jurister och hanterar ungefär 150 ärenden varje månad. Alban Dautaj tar förlusten i det här fallet med ro.
– Det är naturligt att det i något ärende blir någon överraskning, eller någon förlust här och där. Det här är inte det enda ärendet vi har förlorat. Det är en del av kalkylen och den risken vi tar. Det är lite det hyresgästerna betalar för också, när de ger oss en andel av återbetalningskravet, säger han.
Uppmanar att noga kontrollera
Zeljko Kranjec, chef juridiska enheten på Hyresgästföreningen Region Stockholm, uppmanar den som vill försöka få tillbaka överhyra att noga kontrollera vem eller vilka personer som är förstahandshyresgäster.
– Om man hyrt i andrahand, oavsett om man är inneboende eller har hyrt hela lägenheten, så måste man i sin ansöka om återbetalning dubbelkolla om det är en eller två förstahandshyresgäster, säger Zeljko Kranjec.
Det hjälper inte att bara en person skrivit under kontraktet, förklarar han vidare.
– Nej, kravet måste ändå riktas mot båda förstahandshyresgästerna.
Kan inte reparera skada
När man ansöker om att få tillbaka överhyra är det extra viktigt att det blir rätt från början. Detta eftersom kravet till hyresnämnden måste komma in max tre månader efter att personen flyttat.
Den tiden hade i det här fallet passerat.
– På grund av tremånadersfristen förlorar man nu möjligheten att söka igen. Man kan inte reparera en sådan här sak efteråt, säger Zeljko Kranjec.
Hovrätten har nu avslagit överklagan, vilket gör att hyresnämndens beslut står fast.
Hem & Hyra har tidigare rapporterat om en rad fall som rör stora summor som krävts tillbaka i överhyra. Exempelvis berättade vi i våras om en barnfamilj som bodde i en smutsig källare och fick tillbaka 183 000 kronor.
I höstas rapporterade Hem & Hyra även om att bedragare hittat en lucka i Orimlig hyras affärsmodell, vilket ledde till att företaget krävde in stora summor pengar från oskyldiga.
- Den som hyr ut en lägenhet i andra hand ska i princip hyra ut den för samma hyra som man själv betalar. Om lägenheten är fullt möblerad får som mest 15 procent läggas på, sett till förstahandshyran. Extrakostnader för exempelvis el och bredband kan tillkomma.
- Den som har betalat för mycket kan i efterhand få tillbaka pengar. Man måste då vända sig till domstol inom tre månader från tidpunkten då man lämnat lägenheten.
- På det sättet är det möjligt att få tillbaka överhyra för som mest 24 månader bakåt i tiden.
- Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få juridisk hjälp med att driva sitt återbetalningskrav i nämnden. Det går även att vända dig till privata jurister, som exempelvis Orimlig hyra. Du kan också välja att driva kravet på egen hand i domstolen, det kostar ingenting men kan ta tid och kraft.