Unga: En app kan göra det kul

Växjö Regelbundna gårdsfester. Och en app. Det är två lösningar på ungas tråkiga tillvaro i Växjös bostadsområden, visar en kartläggning utförd av ungdomar. Uppdraget kommer från Hyresgästföreningen Sydost.
Foto: Annika Wallsson
Kemal Cikota och Almir Latifi är två av de tio ungdomar som under tre veckor kartlagt hur unga i Växjö vill bo.

Under några sommarveckor har tio ungdomar i åldern 16–22 år dykt ned i hur det är att vara ung och hyresgäst i Växjö.

– Vi har samlat in information utifrån vad de tycker är bra och dåligt. Hur deras ideala boende ser ut, och vad som kan göra skillnad, berättar Kemal Cikota, 16 år.

Läs ocksåTio ungdomar får sommarjobb hos Hyresgästföreningen i Växjö

Gruppen har samlat in enkätsvar genom sociala medier och även gjort ett 20-tal intervjuer med unga i bostadsområdena Teleborg, Dalbo och Hovshaga.

– Det vi fått fram är att vi ser att många trivs men att de upplever det som tomt och tråkigt i bostadsområdet. Några upplevde att det var så illa att de ville flytta men samtidigt fick vi från samma område svar att de trivdes. Så det är lite delat, sgäer Almir Latifi, 16 år.

På frågan om det mest ideala området, svarade många att de vill ha trygghet och gemenskap. De påtalade även att Växjö är en tråkig stad, det finns inga aktiviteter och få mötesplatser. Det gäller dels i staden, dels i bostadsområdena.

Läs ocksåSommarjobb i Lövgärdet ska få unga att växa

– Aktiviteter finns till en yngre målgrupp men det saknas för vår målgrupp. Så många som 88 procent av 55 svar berättade att de tilll och med åker till en annan stad om de ska göra något, säger Kemal ­Cikota.

Femtio procent av svaren visar att de unga vill göra skillnad i sitt bostadsområde. De vill engagera sig. Men kunskapen om hur och även vad Hyresgästföreningen är för något är bristfällig.

Det som efterfrågas är bland annat regelbundna gårdsfester.

Läs ocksåBoendes bilder gör förorten vacker

– Det ska vara för alla att kunna mötas för att mingla och lära känna sina grannar. Visst har det funnits innan men vi går inte riktigt på samma spår. Vi skulle kunna förbättra konceptet, säger Almir Latifi.

Även fritidsgård är en del av lösningen. Men det ska inte vara en lekplats. Här ska unga kunna få stöd och gemenskap i stället för att hänga ute eller hemma.

Ett annat exempel är att det finns lokaler som Hyresgästföreningen förvaltar i många områden.

– Här skulle de unga kunna släppas in för att träffas, säger Almir Latifi.

Frågan är hur de unga ska nås med information.

– Vi tycker att sociala medier borde användas oftare för att nå målgruppen. Ett förslag vi funderat på är att Hyresgästföreningen skulle kunna utveckla en app. Där skulle man exempelvis kunna se vad som händer där man bor, säger Almir Latifi och Kemal Cikota fyller på:

– Det blir lättåtkomligt. Där kan man utbilda, lära sig om Hyresgästföreningen och hur man kan engagera sig. Man kan få notiser och tips på aktiviteter och även kunna chatta. Man ska kunna se andra användare i närheten och skicka vänförfrågningar. Genom appen kan man bestämma vad man vill göra, kanske boka lokaler tillsammans.

Hyresgästföreningen Sydost har fått en dragning om resultatet.

– Jättespännande. Det här tar vid med oss och jobbar vidare med, sade bland andra regionchefen Björn Lindgren vid en genomgång.

Fakta: Engagemangsjakten

 

  • Ungdomarnas kartläggning genomfördes genom att de fick sommarjobba hos Hyresgästföreningen i Växjö under tre veckor.
  • Projketet kallas Engagemangsjakten och sker i samarbete med AD Tillsammans. Ett liknande projekt genomfördes med Hyresgästföreningen i Stockholm förra förra sommaren.
  • AD Tillsammans hjälper företag, kommuner och organisationer som vill bygga relationer och öka engagemanget hos sina medlemmar, boende eller medborgare.
  • Konceptet riktar sig framförallt till unga människor i socioekonomiskt utsatta områden i syfte att skapa förutsättningar för dem att ta del i sitt områdes utveckling och ta sig närmare arbetsmarknaden

 

Läs också Efter skolan avslutas med fest Final på sommarprojektet på Teleborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.