Unga idéer ska förbättra Stångåstadens bostadsområden
I ett kontorsrum på tolfte våningen i höghuset Tornet sitter fem unga Linköpingsbor. Genom fönstret ser man stora delar av Linköpings tätort och flera av Stångåstadens bostadsområden. Det är dessa som är anledningen till att ungdomarna är här i stället för på fotbollsplanen, badstranden eller någon annanstans den här sista dagen på sommarlovet.
Diana Saleh, Viktor Olofsson, Abdinur Nur, Aydruus Omar Hassan och Lina Höglund är några av 30 unga mellan 16 och 20 år som har fått sommarjobb hos Stångåstaden i tre dagar. Genom satsningen Utmaningen, som genomförs för tredje året i rad, vill Stångåstaden få in unga röster i företaget. Projektet drivs tillsammans med ideella organisationen Ung Företagsamhet.
Anställningarna har föregåtts av auditions under våren.
– Jag gick dit för att söka sommarjobb och så fick jag det här. Det är jättebra, tycker Abdinur Nur.
Han bor själv i en av Stångåstadens lägenheter, i Berga, och uppskattar att värden erbjuder en möjlighet att tjäna lite pengar under sommarlovet. Lönen är cirka 80 kronor i timmen eller 1 700 kronor för tre dagars jobb.
Uppdraget är att gruppvis ta fram en idé om hur Stångåstaden tillsammans med ungdomar kan bidra till att skapa social hållbarhet på ett sätt som uppfattas positivt av hyresgästerna.
Gruppen som Abdinur Nur ingår i har först spånat fritt och är nu överens om vad deras idé ska handla om.
– Vi vill göra något slags event dit alla är välkomna och kan dela med sig av sina personliga erfarenheter, intressen och kultur. Det ska vara ungdomar som fixar och arrangerar eventet, säger Viktor Olofsson.
Målet är minskad segregation och utanförskap och färre sociala problem. Framför allt vill ungdomarna i den här gruppen förbättra flera bostadsområdens rykte, som de menar är oförtjänt dåligt.
– Det är jättebra att bo i Berga. Men det kan bli ännu bättre, säger Abdinur Nur.
Mot slutet av dagen ska varje grupp presentera sitt förslag för en jury bestående av personal från Stångåstaden. Den idé som vinner ska bli verklighet, är det tänkt.
– Jag tror att vi kan vinna, säger Viktor Olofsson.
Under de tre dagarna har ungdomarna också fått utbildning och varit på studiebesök.
– Syftet med Utmaningen är att vi ska få ungdomarnas perspektiv på hur vi kan utveckla våra områden. Vi tror att det blir bättre än om vi vuxna kommer och säger hur det ska vara och vad som ska göras, säger Marie Aktö, marknadschef på Stångåstaden.
– Det är också en möjlighet för unga som kanske inte har jobbat tidigare att få lite arbetslivserfarenhet. Det kan vara svårt att få sitt första sommarjobb. Tre dagar är ju inte så långt tid och en del kanske undrar varför vi inte anställer tre personer i 30 dagar i stället. Men på det här sättet kan fler få arbetslivserfarenhet och vi får fler idéer, säger Marie Aktö.
Har de tidigare årens satsningar gett något konkret resultat?
– Ja, första året vann en idé om att anställa unga bovärdar och det gjorde vi också, säger hon.