Ungdomar provade blåljusyrken

Borlänge Under hösten har ett dussin gymnasister rökdykt med brandmän, åkt ambulans och polisbil, följt fastighetsskötare i stökiga källare och hört personal från socialförvaltningen berätta om vad de egentligen gör. Men framför allt har ungdomarna fått höra hur det känns att ha som jobb att släcka bränder, bryta upp slagsmål, hjälpa trasiga familjer och rädda liv efter en olycka. Utbildningskonceptet kallas Människan Bakom Uniformen, MBU.

Det är kväll, kallt och snöar litet smått. I mörkret rör sig 12 ungdomar i orange skyddsdräkter. De har syrgastuber på ryggarna för snart ska de rökdyka, gå in i ett rökfyllt rum och rädda en annan människa.

Rökdykningen är en del av vad de som deltagit i MBU, Människan Bakom Uniformen, fått prova på under hösten. De tolv är motiverade ungdomar från olika delar av Borlänge som själva ansökt om att få vara med i den första gruppen MBU:are.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

– Vi startade det här på grund av det stök som varit i bostadsområdena och för att göra ungdomar delaktiga i samhällsfrågor. Jag hade inte väntat mig sådan bra effekt som vi redan fått, säger Peshraw Azizi på Borlänge kommun, som haft huvudansvaret för projektet.

Kommunpolis Erik Gatu har varit med på alla höstens träffar och känner nu ungdomarna väl. Många bilar har brunnit i Borlänge de senaste åren men han tycker sig se att bilbränderna minskat i kommunen det senaste året.

Kvällen vid Bysjöns utbildningscenter börjar med fika och föredrag om hur en brand kan uppstå, hur man tar sig ut om det brinner och ett par mycket personliga berättelser från fältassistenterna och räddningspersonalen.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Det är knäpptyst i salen, inga mobiltelefoner lyser eller plin­gar. Ingen pratar, alla lyssnar. Och koncentrationen är lika djup när skyddsdräkterna, hjälmarna och syrgastuberna kommer på.

Två och två får ungdomarna gå in i rökfyllda rum och försöka hitta en person därinne. Alla tar uppgiften på största allvar och alla lyckas hitta den de söker.

– Det var flera som skrev att de ville bli poliser eller brandmän i sina ansökningar. Vår förhoppning är att de först ska bli ett slags mentorer för sina yngre syskon och sina kompisar, säger Peshraw Azizi.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Till våren startar en ny grupp. Den första avslutades nyss med diplomutdelning och finkläddfest.

Polisen Marie Edlund följer också övningarna och berättar, efter att ha hjälpt en av ungdomarna på med syrgastuberna, att man i Borlänges MBU inte tagit med dem som redan kommit i kontakt med polisen:

– De ungdomar som åkt fast har redan gjort ett val, att begå ett brott. Men kanske kan de som ännu är i gråzonen vara med en annan gång.

Nafisa Adan.

20-åriga Nafisa Adan, sökte till MBU eftersom hon ville veta vad poliserna gör på dagarna.

– Det viktigaste jag lärt mig är hur socialen arbetar och att alla måste tänka på sin säkerhet och kunna samarbeta, säger Nafisa.

Javid Hussein.

Javid Hussein är 18 år och även han med i denna den första kullen ungdomar som fått vara med i MBU, Människan Bakom Uniformen:

– Jag ville vara med för att det är kul att lära sig nya saker och träffa nya människor. Jag blev förvånad över hur duktiga alla är och att blåljuspersonalen och de andra alltid gör sitt jobb på bästa sätt, säger han.

Yusra.

Jämngamla Yusra vill bli polis och det var därför hon sökte till MBU. Hon har fått en annan bild av blåljuspersonalen under utbildningen:
– Det är inte alls som folk säger! Nu vet jag också att socialen inte åker och plockar barn. Så enkelt är det inte.

Ismail Hassan.

Ismail Hassan, även han 18 år, säger att han lärt sig flera saker av att få både teoretiska, praktiska och känslomässiga kunskaper under kursveckorna:
– Jag har lärt mig att det behövs fler poliser och att de försöker hjälpa oss så mycket som möjligt. Och att ingenting är omöjligt, vill man göra något så ska man göra det!

Fakta: Det här är MBU

• MBU är en idé/verksamhet som utvecklats i Göteborg och i dag finns i bland annat Borlänge och Örebro.
• Målet är att ”öka ungdomars delaktighet och öka förståelsen mellan ungdomar och dem som arbetar i samhällsstödjande yrken.”

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.