Ungdomar i utsatta områden belönas med sommarjobb hos hyresvärden
Mörkret faller över gräsplanen på Malmö Stadion. Inne i Zlatans lounge, med utsikt över den tomma arenan, brinner värmeljusen på borden och det doftar pizza. Det är vårens näst sista träff för de tio ungdomarna i projektet Step up. Philip Diab, coach och känd från tv-programmet Lyxfällan, samlar gänget runt sig. Men först ska jackorna av – om man vill.
– Vet ni vad ni signalerar när ni har på er ytterkläderna?
Det är tyst.
– Att ni inte vill vara här. Ni bestämmer själva men ni ska vara medvetna om vad ni gör, säger Philip Diab.
De som har jackorna på sig krånglar dem av sig. En kille behåller både jacka och mössa på.
Under kvällen ska Philip Diab ha en långsittning med ungdomarna i personligt ledarskap. Målet är att de ska förstå att de har ett eget ansvar att forma sitt liv och att de inte ska skylla på andra när det går fel. Men coachningen är för privat och vi får inte vara med på just den delen. Abbas Al Abboodi, en av deltagarna, är 17 år och bor med sin familj på Kroksbäck. Han ser fram emot att flytta hemifrån tidigt.
– Jag vill ta ansvar för mig själv. Jag skulle kunna tänka mig att bo på Holma eller vid Hylliebadet. Där ligger lite nya fina hus, säger Abbas.
Han dricker upp det sista ur läskflaskan.
– Step up har varit jättebra. Vi har lärt oss mer om olika uniformsyrken och jag visste att de var viktiga men inte att de var så viktiga. Jag ser på dem på ett annat sätt nu. Och så har vi lärt oss hjärt- och lungräddning.
En av tjejerna i gruppen är 15 år. Hon drömmer om att bli väktare och om ett eget hus.
– Väktare är ett tufft jobb. Och jag ska köpa ett fint hus. Jag vill inte betala en hög hyra varje månad.
Niklas Möller, hyresrådgivare på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, är också på plats. Och av honom får de tio utvalda lära sig vikten av att betala hyran, att betala den i tid och hur man egentligen ställer sig i bostadskö.
– Det är tufft. Det tar mellan tre och fem år att få en bostad i Malmö. Men ni kan ställa er i kö redan när ni är sjutton år. Ni har chansen nu. Så vad är det första ni ska göra i morgon?
Niklas Möller hinner med både sms-lån, räntor och faran med att hamna hos kronofogden – ”då är ni körda” – innan det är paus och det vankas mat och läsk.
De tio ungdomar som är här har anmält sig frivilligt. Men det handlar om att fånga upp ungdomar i utsatta områden och ge dem en skjuts in i vuxenlivet. De är mellan 15 och 17 år och deras fritidsledare från Allaktiviteteshuset på Holma har åkt med dem i taxi hit. Det är viktigt att hålla tider och att dyka upp på alla träffar och alla har skrivit på kontrakt där de lovar att fullfölja projektet. Belöningen väntar till sommaren när de är garanterade två veckors sommarjobb hos MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.
– Vi vill att de ska visa ett gott engagemang och sköta sig. Och vi har en bra närvaro, säger Ryan Bozorgian, bosocial utvecklare på MKB.
Det är ungdomsprojektet som skapar relationer mellan ungdomar och polis, fastighetsägare, brandkår och ambulans. Det handlar om att få en ökad förståelse för olika yrken men också om att få en förberedelse inför vuxenlivet.
Stena Fastigheter och MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, har tagit initiativet tillsammans med Malmö stad. Tio utvalda ungdomar från utsatta områden träffas varannan vecka under våren och den som sköter sig får sommarjobb hos MKB.