Annons

Unik dom fäller svartmäklare

Nyheter Svartmäklare måste också betala skatt – trots att verksamheten är olaglig. Det konstaterar Högsta domstolen, och dömer en 40-årig man till fängelse för bokföringsbrott.

Redan för två och ett halvt år sedan skrev Hem & Hyra om två män i 40-årsåldern respektive 60-årsåldern, som åtalades för att ha förmedlat nio svarta hyreskontrakt på attraktiva adresser i Göteborg.

Totalt har de båda männen tagit emot minst 1,9 miljoner kronor för sina olagliga tjänster, vilka utförts regelbundet under två års tid. De båda männen är bekanta från restaurangbranschen och har skött sin verksamhet med hjälp av en anställd handläggare hos en stor fastighetsförvaltare, och har på så vis kunnat hålla regelrätta lägenhetsvisningar.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Tingsrätten dömde i ett första skede svartmäklarna till fängelse på ett år och åtta månader, respektive ett och ett halvt år.

Männen överklagade dock till hovrätten, som valde att sänka straffen betydligt. Där förvandlades tingsrättens beslut till villkorliga fängelsedomar. Samtidigt slapp männen betala det tidigare utdömda skadeståndet på ett miljonbelopp till hyresgästerna, eftersom deras köpare inte varit i nöd och dessutom nöjda med affären. Därtill friades 40-åringen från misstankar om grovt bokföringsbrott och slapp därmed näringsförbudet tingsrätten dömt ut.

Under torsdagen meddelade Högsta domstolen ett första beslut. I domen konstateras att 40-åringen, som varit den mest aktive, ska dömas till grovt bokföringsbrott, eftersom han inte anmält inkomsterna till svenska staten och därmed undvikit skatt. Beloppens storlek och den långa perioden verksamheten pågått gör brottet särskilt allvarligt, vilket innebär att han kommer att dömas till minst sex månaders fängelse.  

Läs ocksåMisshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Domen kommer att bli ett viktigt verktyg i den framtida hanteringen av svartmäklare, berättar My Hedström, byråchef hos riksåklagaren.

– Det här kan möjligen förebygga denna typ av brott, eftersom man nu måste förklara var pengarna kommer ifrån. Det gör det lättare att komma åt dem genom bokföringen.

Annons

Högsta domstolens beslut innebär med andra ord att den som ägnar sig åt svarthandel med hyreskontrakt är bokföringsskyldig och måste betala skatt. Trots att själva verksamheten är olaglig.

Läs också14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga"Tvådelad bild. Ena delen av bilden visar golvet på balkongen. Ett stort hål syns. Den andra delen visar byggnaden där Svea hovrätt håller till.

Är det verkligen sannolikt att en svartmäklare väljer att bokföra sin verksamhet?

– Nej, det kan vi ju inte vara säkra på att de gör. Men nu kan de bli åtalade och dömda för att de inte gjort detta. Tidigare var den dörren stängd.

Kan lagstiftningen användas även i andra fall av olaglig handel?

– Det är svårt att säga. Om det rör sig om helt igenom olaglig verksamhet, som exempelvis narkotikahandel, kan varorna aldrig bli skattepliktiga eftersom de är olagliga i sig.

Längre fram kommer Högsta domstolen även att ta ställning till männens skuld beträffande brott mot jordabalken, det vill säga själva försäljningen av kontrakt.

När den slutgiltiga domen faller är i nuläget ovisst.

Annons

– Det viktiga just nu är inte att diskutera påföljden, utan att man kommit fram till att sådana här olagliga affärshändelser måste bokföras.

Handläggaren hos fastighetsförvaltaren åtalades aldrig i härvan, eftersom det inte kunde bevisas att han kände till att hyresgästerna tvingades betala för kontrakten.

 

Läs även Hem & Hyras granskning av svarta kontrakt.

Not: Att köpa ett svart kontrakt är ingen olaglig handling, det är försäljningen som är straffbar.

Läs också Köpte svartkontrakt i Estniska huset – förlorade alla pengar Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.