Annons

Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030

Halmstad När det är öppet hyreskrig på sina håll väljer Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget i Halmstad en annan väg. Nu är de överens om en hyreshöjning i år på 3,55 procent och sen årligen 1,9 procent ända fram till 2030.
Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.
Foto: Joakim Leihed, HFAB
Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Både det kommunala bostadsbolaget HFAB och Hyresgästföreningen beskriver överenskommelsen som unik – och ett sätt att stärka hyressättningssystemet. Idén kom från början från fastighetsägaren och en modell har arbetats fram under hösten. Överenskommelsen sträcker sig under sex år.

– Utmaningen för både hyresgäster och oss som fastighetsägare är att det blir osäkert när man jobbar med stora svängningar i hyreshöjningarna. Som fastighetsägare jobbar vi med oerhört långa perspektiv, säger HFAB:s vd Christian Kylin.

Läs ocksåNu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrningEn bild på en man och en bild på en ytterdörr

Enligt honom gagnar överenskommelsen både de som fastighetsägare, hyresgästerna och hela hyresrätten i stort. HFAB äger cirka 11 000 lägenheter.

Ska som vanligt påkalla förhandling

Kortfattat innebär överenskommelsen följande:

Annons
  • 2025 höjs hyrorna för HFAB:s hyresgäster med 3,55 procent. Det innebär att den som till exempel har en hyra på 8 000 kronor får en hyreshöjning med 284 kronor i månaden. Höjningen gäller från 1 januari och betalas retroaktivt.
  • För 2026-2030 finns en så kallad avsiktsförklaring som går ut på att under normala ekonomiska förhållanden blir hyreshöjningen respektive år med 1,9 procent. Med normalt menas att inflationen håller sig mellan 1 och 3,5 procent.
  • Fastighetsägaren ska som vanligt varje år påkalla förhandling och parterna ska träffas och diskutera årets förutsättningar.
  • Skulle ekonomin förändras drastiskt gör parterna avsteg från 1,9 procent och förhandlar som vanligt.

Hyresgästerna har fått mindre i plånboken

För Christians Kylin innebär överenskommelsen en trygghet för hyresrätten och för hyresgästernas ekonomi. De senaste hyreshöjningarna har inneburit att hyresgästerna fått mindre pengar i plånboken – på grund av att deras ekonomi inte följt med hyresutvecklingen.

Sofie Lindberg på Hyresgästföreningen region norra Skåne och södra Halland,
Sofie Lindberg på Hyresgästföreningen region norra Skåne och södra Halland,

Sofie Lindberg är hyresförhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne. De första reaktionerna hon har hunnit få av hyresgäster är positiva.

– Det är väl aldrig positivt med hyreshöjningar men jag tror det finns en lättnad bland hyresgästerna, säger hon.

Annons

Inte aktuell med flerårigt avtal

För henne är också överenskommelsen ett bevis på att förhandlingssystemet fungerar och att parterna kan ta ansvar. Hon upplever att på senare tid har privata fastighetsägare i stället sökt konflikt och ärenden har lämnats över till skiljeman för beslut.

Det var aldrig aktuellt att sluta ett flerårigt avtal längre än så här. Enligt Sofie Lindberg vill parterna årligen fortsätta ha en dialog om modellen och nu finns det också en ventil om ekonomin dramatiskt skulle förändras.

Fakta: Så går det med 2025 års hyror

Läs också Halvtid i hyresförhandlingarna – här är värdarna som höjer mest Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Hyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.