Unikt beslut – kända skandalhuset tvångsförvaltas: ”Skrek högt av glädje”

Malmö Övergivna hyresgäster, varken värme eller varmvatten och en ekonomi i total oordning. Nu är det slut på misskötseln i skandalföreningen Femman i Kinesiska muren i Malmö. I alla fall tillfälligt. Men frågan är vem som ska betala för allt.
Kinesiska muren i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Kinesiska muren i Malmö.

Efter många år av misskötsel kom idag beslutet om att den skandalomsusade bostadsrättsföreningen Femman i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö nu blir tvångsförvaltad. En unik händelse eftersom det i grunden handlar om en bostadsrättsförening, även om det bor också hyresgäster i huset. Boende är lättade.

– Det är nästan svårt att beskriva, vilken lättnad. Jag skrek högt på gatan av glädje när jag hörde det. Det är sådan glädje, jag har tårar i ögonen. Vi är många som har kämpat för detta men det är samtidigt skrämmande att ingen har lyssnat tidigare. Tydligen behövde värmen och vattnet försvinna och media skriva för att myndigheterna till slut skulle ingripa. Men nu är det slut och idag ska vi fira, säger Katarzyna Komorniczak.

Läs ocksåMalmö stad kräver tvångsförvaltning av misskötta huset: ”Långtgående vanvård”Kinesiska muren i Malmö.

– Jag har gråtit av glädje. Mina grannarna väckte mig och berättade. Man känner äntligen, äntligen. Jag hoppas att det blir som i ett normalt hus nu och att vi kan betala hyran igen. Jag hoppas bara att det kommer att funka som i alla andra fastigheter, säger Anna Szwajda, hyresgäst i huset och en av dem som har kämpat för att över huvud taget kunna betala in sin hyra.

Sofia Hedén (S), kommunalråd i Malmö stad.
Sofia Hedén (S), kommunalråd i Malmö stad.

Även Sofia Hedén (S), ansvarigt kommunalråd i Malmö är nöjd.

– Jag är väldigt glad, äntligen får de boende en vettig boendemiljö. Det har varit ett extremt viktigt ärende från vår sida men det har också varit ovisst in i det sista. Inte minst eftersom det blev nej till tvångsförvaltning förra gången hyresnämnden prövade det, säger Sofia Hedén.

Läs ocksåNu faller tvångsförvaltade jättehuset – Kronofogden tänker säljaKinesiska muren i Malmö och Kronofogdens logga.

Sapko Sinani: ”Mycket hat mot oss”

Igår, inför dagens beslut, möttes representanter för Malmö stad och Femman i hyresnämnden för en sista genomgång inför en möjlig tvångsförvaltning.

Malmö stads fokus hade det långa perspektivet, att problemen funnits i åratal och att det snarare blivit värre än bättre. Till exempel: Viten har inte följts. Det finns obetalda räkningar som gör att värme och vatten riskerar att stängas av när som helst. Fukt har inte åtgärdats och hyresgäster saknar en väg att betala hyra. Styrelsen lät under lång tid boende använda farliga hissar som borde ha stängts av.

Josephine Stensson, jurist på Hyregästföreningen.
Josephine Stensson, stadsjurist i Malmö.

– Det är allvarliga brister som bostadsrättsföreningen har nonchalerat att åtgärda, sade Josephine Stensson, jurist på Malmö stad.

Sapko Sinani, ledamot i styrelsen och den som pekas ut som ansvarig, menade att styrelsen haft svårt att arbeta i huset.

– Det märks av mycket hat mot bostadsrättsföreningen Femman och dess representanter, inledde han.

Anklagelserna om vanskötsel bygger på felaktiga uppgifter eller gammal information, ansåg han. Vissa problem skyllde han på de boende och menade att föreningen genomfört omfattande åtgärder som förbättrat situationen. Styrelsen ansåg dessutom att det finns för få hyresgäster för att motivera en tvångsförvaltning.

Läs ocksåTvångsförvaltning nära – nu avgörs framtiden för ökända skandalhusetKinesiska muren i Malmö.

– Fastigheten har inte kvalificerad vanvård och besiktningar visar på förbättringar, sade Sapko Sinani.

Saoko Sinani
Sapko Sinani, som företrädde föreningen i hyresnämnden.

Under processen har han bombarderat domstolen med ny bevisning, de sista dokumenten kom sent kvällen innan samt bara några minuter innan förhandlingen. Men detta räckte alltså inte. Malmö stad får igenom sitt krav.

Hyresnämnden har nu gett grönt ljus för tvångsförvaltning, lagens skarpaste vapen mot oseriösa hyresvärdar. I bakgrunden till beslutet ligger vanskötseln som pågått under lång tid, men även att det är andra gången som hyresnämnden tar ställning till kravet på tvångsförvaltning.

– Det var ett beslut som krävde noggrann eftertanke just eftersom det är en ingripande åtgärd i ägande rätten som ska vägas mot syftet med lagstiftningen, att de boende ska ha drägliga och goda förutsättningar i sitt boende. Och här finns en konstaterad misskötsel och också risk för att värme och vatten stängs av på grund av obetalda fakturor, säger Li Östman, hyresråd.

Malmöbolaget Trianon ställer upp som förvaltare under de kommande åren.

Tvångsförvaltning: Trianon tar över som förvaltare

Det är en unik händelse med tvångsförvaltning av en bostadsrättsförening. Nu blir det Trianon som får reda ut detta, vad tänker du om det?
– Det finns 67 lägenheter i föreningen. Vi har 5 100 lägenheter i Trianon och vi har en organisation för att hantera detta. Det är bara att kavla upp armarna och börja jobba, säger Olof Andersson, vd och delägare på Trianon.

Olof Andersson vd och delaägare på Trianon
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon som äger 5 100 hyreslägenheter i staden. Nu tar de över förvaltningen av Brf Femman i Kinesiska muren i Malmö.

Vad är det första ni kommer göra?
– Det första vi gör blir att ta oss ut till fastigheten och få till stånd någon sorts hyresgästmöte där ute för att informera. Det är inte säkert att det går att göra idag men kanske i början av nästa vecka. Sedan måste vi se till så att det framgår inne i trapphus och liknande att det är vi som är förvaltare av huset.

Det ser tufft ut ekonomiskt för den här föreningen, hur ska ni hantera det?
– Vi har ingen möjlighet att hantera saker och ting med annat än hyror och avgifter. Sedan har vi en juridisk möjlighet att begära förskott av Malmö stad för att hantera lite större saker som det eventuellt kan vara ett behov av.

Det låter som det kan sluta med att Malmö stad kan få betala?
– Så är lagstiftningen, att man har möjlighet som tvångsförvaltare att begära ett förskott av staden. Sådan är lagstiftningen och den förutsätter jag att alla är medvetna om. Förskottet är till för saker och ting som behöver göras i huset, det går att läsa på om detta i lagstiftningen.

Kommunen vill inte stå för notan

Men Sofia Hedén (S), ansvarigt kommunalråd, delar inte hans uppfattning.

– Nu har ju Trianon tagit över förvaltningen så det är de som får hantera huset. Det är inte upp till oss, säger hon.

Så det är inget som kommer att belasta Malmö stad och skattebetalarna ekonomiskt?
– Nej, säger Sofia Hedén.

Kallt vatten för de boende. En av orsakerna som ledde till tvångsförvaltning.
Sedan snart en månad rinner det bara kallvatten i kranarna i Brf Femman i Kinesiska muren i Malmö.

Hundratals var utan värme och vatten,

Kravet från Malmö stad om tvångsförvaltning kom i november efter en lång tids missförhållanden som kulminerade med att Eon stängde av fjärrvärmen i början av oktober. Hundratals barn och vuxna blev då utan värme och vatten efter att föreningen under lång tid slarvat med att betala sina fakturor. Till slut satte Eon igång fjärrvärmen igen, men inte för att föreningen hade betalat alla fakturor utan av humanitära skäl.

Under den sista förhandlingen i hyresnämnden gav Sapko Sinani sin version av det ekonomiska läget: Allt beror på felaktiga debiteringar och krav samt medial smutskastning.

– Föreningen har blivit oskäligt behandlad av externa aktörer, sade han.

Men det är ett faktum att det råder total oreda kring föreningens ekonomi i stort. Hos Kronofogden ligger för närvarande skulder på drygt 1,1 miljoner kronor redo att krävas in. Det handlar om krav från bland annat Malmö stad, Eon och VA Syd. Fakturor som bostadsrättsföreningen inte har betalat. Malmö stads miljöförvaltning har flera viteskrav riktade mot föreningen sedan tidigare kopplat till mögel och bristfällig ventilation. Nytt är att även stadsbyggnadskontoret kräver vite efter att föreningen kört hissarna utan godkänd besiktning.

Men det är inte allt. Kronofogden krävde i höstas att få veta vilka personer som ägde fyra specifika lägenheter i huset, men föreningen vägrade att svara.

– Jag har inte varit med om detta tidigare med en så här stor förening, de tillfällen jag varit med då vi inte fått svar har det varit mindre föreningar, säger Martin Ekberg på kronofogdens juristsektion syd.

Nu finns ett beslut om tvångsförvaltning av BRF Femman
Det är oklart exakt hur många hyresgäster som bor i huset.

Viten på miljoner kronor

När det inte kom något svar från Femman gick frågan vidare till tingsrätten som i julas tog beslut om att döma ut viten på totalt två miljoner kronor. Ingen har ännu krävt in pengarna men domarna har vunnit laga kraft och det är fullt möjligt att göra detta. Hotet om ytterligare en tuff ekonomisk smäll hänger följaktligen kvar.

I bakgrunden till kaoset i fastigheten ligger även en utredning hos Skatteverket om oegentligheter i föreningen. I vintras genomförde myndigheten en razzia mot flera adresser efter misstankar om att någon i smyg tömt föreningen på pengar – att hyrespengar och avgifter ska ha hamnat i fel händer. Inledningsvis fanns även en teori om exakt var pengarna hade tagit vägen men resultatet av utredningen och revisonen hålls än så länge hemligt.

Så sent som i februari vände sig flera hyresgäster till hyresnämnden för att få hjälpt. De är sedan en tid tillbaka utelåsta från tvättstugan och har ingen möjlighet att tvätta sina kläder där de bor.

Hem & Hyra har sökt Sapko Sinani och ytterligare en firmatecknare i föreningen för en kommentar om tvångsförvaltningen, men utan att få svar.

Fakta: Kinesiska muren - detta har hänt
  • Januari 2025 del 1 – Skatteverket misstänker att bostadsrättsföreningen töms på pengar och gör en razzia
  • Januari 2025 del 2 – Förhandlingarna om en eventuell tvångsförvaltning inleds i hyresnämnden i Malmö.
  • November 2024 – Malmö stad kräver tvångsförvaltning av den vanskötta bostadsrättsföreningen Femman. Skälet: Omfattande vanskötsel
  • Oktober 2024 – Värmen och varmvattnet stängs av för boende i Femman. Skälet är obetalda räkningar.
  • Juni 2024 – Fyra hushåll i Femmans bostadsrättsförening ansöker med hjälp av Hyresgästföreningen om åtgärdsföreläggande med krav på fungerande betalvägar för hyror.
  • Maj 2024 – Knight Security, tidigare Sinani Security, som skött hyror och skötsel i båda föreningarna går i konkurs.
  • Maj 2023 – Hyresgästföreningen begär tvångsförvaltning av Bostadsrättsföreningen Femman. Hyresnämnden säger nej. Handelsbanken stämmer föreningen på drygt 28 miljoner kronor i Malmö tingsrätt, detta dras sedan tillbaka.
  • November 2022 – Flera styrelsemedlemmar döms i tingsrätten för bokföringsbrott kopplade till de två bostadsrättsföreningarna.
  • December 2021 – MKB tar över Taxeringsrevisorn 2 och tidigare hyresgäster tvingas sedan flytta.
  • Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på föreningen Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
  • Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
  • Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott.
  • Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
  • 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
  • 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
  • 2008: Ombildning till bostadsrättsföreningar
  • 1971: Huset byggs av MKB. Det görs om till kontor på 1980-talet innan det återigen byggs om till bostadsrätter.
Fakta: Kinesiska muren - från hyreshus till hyreshus igen

Kinesiska muren i Malmö

Byggnaden som i folkmun kallas Kinesiska muren ligger på Thomsons väg på norra Rosengård. Fastigheten löper längs med Inre ringvägen, är nio våningar högt och uppdelat på två avlånga huskroppar. Huset ligger i den norra delen av Rosengård som till skillnad från den södra, med hyreshus, har flera stora bostadsrättsföreningar.

Kinesiska muren byggdes 1971 och ägdes från början av det kommunala bostadsbolaget MKB men på 1980-talet stod många av lägenheterna tomma och då sålde hyresvärden fastigheten. Enligt dåtidens planer skulle det både bli kontor och pensionärshotell.

I början av 2000-talet bestod den norra huskroppen av tre bostadsrättsföreningar. Två av dessa har följts av en lång rad skandaler och 2021 köpte bostadsbolaget MKB den ena som ombildades till hyreshus. Den södra huskroppen i Kinesiska muren ägs av Heimstaden och fungerar som studentboende.

Läs också Skatteverket på razzia i skandalhus – misstänker att ökänd förening töms på pengar Ny dom - omskrivna skandalvärden tvingas betala 640 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.