Annons

Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Nyheter Sveriges kommunala hyresvärdar har höjt avgiften för sina parkeringsplatser rejält, runtom i landet. En undersökning från Hem & Hyra visar att avgifterna på många platser fördubblats på bara fem år. Hur har avgifterna höjts där du bor? Sök upp din värd i vår lista!
Hem & Hyras enkät visar att avgiften för parkeringsplatser har ökat kraftigt de senaste fem åren.
Foto: Oscar Broström och Foto Filippa Ländin
Hem & Hyras enkät visar att avgiften för parkeringsplatser har ökat kraftigt de senaste fem åren. "Det finns all anledning att höja rösten på orter där man måste ha bil", säger Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg.

Som hyresgäst är du förberedd på att din hyra kommer att bli högre, år efter år.

Samtidigt är det inte bara hyran som ökar. För många hyresgäster är en bil ett måste och hyresvärdarnas parkeringsavgifter har på många platser i Sverige skjutit i höjden de senaste åren.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hem & Hyra bad Sveriges samtliga allmännyttiga fastighetsbolag, sammanlagt 298 stycken, att svara på hur deras parkeringsavgifter förändrats från 2019 till nu. 237 bolag, 80 procent, svarade på enkäten.

Fastighetsbolagen har ofta olika höga avgifter för samma sorts parkering beroende på var i kommunen du bor. En parkering med motorvärmarstolpe är alltså ofta billigare om du bor mindre centralt.

Vi bad därför hyresvärdarna att ange både sina billigaste och dyraste avgifter för samma sorts parkeringar. Genom det kan vi både se hur golvet, alltså de billigaste avgifterna, och taket, de dyraste avgifterna, har förändrats.

Läs ocksåChockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt"Bild med texten "Prischocken". En röd bil, tonad mot hyresgästen Valborg Hedlund

Så ökar avgifterna

Resultatet av enkäten är entydigt: Parkeringsavgifterna sticker iväg, oavsett vilken sorts parkering det gäller.

  • Allmännyttornas billigaste parkeringsplatser utan el, det vill säga möjligheten till motorvärmare, har i genomsnitt ökat med 40 procent sedan 2019.
  • Bolagens dyraste parkeringsplatser utan el (motorvärmare) har ökat med 36 procent sedan 2019.
  • De billigaste platserna med el har i genomsnitt ökat med 31 procent på fem år.
  • De dyraste platserna med el har ökat med 27 procent.
  • Garageplatser har i genomsnitt inte haft lika stora ökningar. I genomsnitt har har kallgaragen ökat med 21 (lägsta avgift) respektive 16 procent (högsta avgift) sedan 2019.
  • De billigaste varmgaragen har i genomsnitt ökat med 19 procent.
  • De dyraste varmgaragen har ökat med 22 procent på fem år.
  • Dessa ökningar har dock skett från en generellt sett hög nivå, då garageplatser i genomsnitt är dyrare än icke garageplatser.

Men skillnaderna är stora i landet. På vissa platser är avgifterna låga och det har dessutom inte skett några större ökningar. På andra ställen har avgifter dubblats eller flerdubblats. I storstadsregionerna finns några av landets högsta avgifter, där mindre procentuella ökningar kan betyda stor ökning i kronor.

Hyresgäster i Burträsk är upprörda för att deras parkeringsavgift blir högre. De är inte ensamma, många parkeringsavgifter i Sverige har ökat de sista fem åren.
Rolf Carlsson, Pia Klockljung, Germund Lindgren, Gunnel Vikström, Erling Andersson och Valborg Hedlund är upprörda, efter att deras parkeringsavgift höjs från 249 kronor till 600 kronor i månaden.

Förklaringen till ökade parkeringsavgifter

Enligt Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, finns en enkel förklaring till att parkeringsavgifter skenar. Det sker ingen förhandling om dem.

Annons

– En gång i tiden fanns parkeringsavgifterna i förhandlingsordningarna och då förhandlade vi dem tillsammans med allt annat. Nu har vi släppt den biten och då råder i stort sett en marknadsprissättning. Det finns för- och nackdelar med det. Nackdelen är förstås att det kan bli en helt annan typ av höjning när det inte finns ett kollektivt förhandlingssystem kring det. Det är såklart beklagligt.

Han fortsätter:

– Å andra sidan slipper de som inte har bil att vara med och finansiera de som har bil. För det är vad som sker om det är en kollektiv förhandling kring parkeringsavgifterna.

Läs ocksåHär chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyrOm två år måste Julia Bengtsson betala 1 875 kronor i månaden för sin parkeringsplats, nära dubbelt så mycket som i dag. Därefter stiger priset med ytterligare fyra procent per år, enligt Bostadsbolagets nya avtalskrav.

Vad kan man då göra som hyresgäst?

– Man kan gå samman med grannarna och framföra sitt missnöje till bolagen. Bara för att det är upp till hyresvärden betyder inte det att priset är rätt. Det finns all anledning att höja rösten på orter där man måste ha bil.
Hela listan – sök upp din värd!
Sammanställningen bygger på uppgifter som bostadsbolagen själva har rapporterat in till Hem & Hyra, under maj och juni 2024.

 

Annons

 

 

 

Fakta: Så genomfördes enkäten

Hem & Hyra skickade ut en enkät till Sveriges 298 allmännyttiga fastighetsbolag. 237 (80 procent) har svarat på enkäten.

Många hyresvärdar har ofta en zonindelning med olika avgifter för samma sorts parkering, beroende på var i området de ligger. Mindre central parkering är ofta = billigare parkering. Vi efterfrågade därför avgiften på deras billigaste och dyraste parkering inom respektive kategori.

Frågorna vi ställde var:

  • Vad är/var avgiften för er billigaste parkering utan el (dvs möjlighet till motorvärmare) idag/2019?
  • Vad är/var avgiften för er dyraste parkering utan el (dvs möjlighet till motorvärmare) idag/2019?
  • Vad är/var avgiften för er billigaste parkering med el (dvs möjlighet till motorvärmare) idag/2019?
  • Vad är/var avgiften för er dyraste parkering med el (dvs möjlighet till motorvärmare) idag/2019?
  • Vad är/var avgiften för ert billigaste kallgarage idag/2019?
  • Vad är/var avgiften för ert dyraste kallgarage idag(2019?
  • Vad är/var avgiften för ert billigaste varmgarage idag/2019?
  • Vad är/var avgiften för ert dyraste varmgarage idag/2019?

Vi bad fastighetsbolagen att ange sina standardavgifter och att frånse extra avgifter för exempelvis laddstolpar till elbil, för att få så jämförbara siffror som möjligt.

Enkäten genomfördes under maj och juni 2024. Vi har inte tagit hänsyn till ändringar som skett efter att enkäten skickades ut.

Läs också Priset på Jennys p-plats chockhöjs – Hem & Hyra granskar det dolda hyrespåslaget Hundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot" Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.